jorieke-nederland-1

Gezond met Fareina, fase 3: Het Suikerfeest

Geschreven door: Fareina Khan
19 september 2019

Hallo beste lezers,

Daar ben ik weer met mijn wekelijkse update!
Zijn jullie benieuwd hoe de Ramadan en het Suikerfeest mij vergaan zijn? Lees dan snel verder!

Week 5 en 6: minder strenge fase
Inmiddels zit ik in week 6 van het Nederland Slank programma. De afgelopen 2 weken heb ik in plaats van de 3 maaltijden te verdelen over 2 maaltijden, in verband met de Ramadan, de porties verminderd. Ik heb gegeten zoals ik normaal zou eten bij het ontbijt en avondmaaltijd, maar dan wel met 25% extra, omdat ik in de minder strenge fase zit. Hierdoor was het voor mij ook mogelijk om meer water te drinken. Ik voelde me veel beter vergeleken met wanneer ik de lunch verdeelde over het ontbijt en diner. Ik had meer energie, was minder vermoeid en ik ben productiever geweest. Ik heb ervoor gezorgd dat ik voldoende eiwitten innam, maar minder groente. De knäckebröd heb ik ook weggelaten. Af en toe nam ik ook iets lekkers te eten in plaats van fruit toe. Ondanks dat ik me niet helemaal heb gehouden aan het programma, was blijkbaar mijn stofwisseling zodanig aangepast, dat ik niet ben afgevallen, maar ook niet ben aangekomen.

Suikerfeest in het kort
Afgelopen zaterdag heb ik de Ramadan afgesloten met het Suikerfeest. Nu wordt het vaak in westerse landen het "suiker" feest genoemd, maar in de Islam wordt het Ied-ul-fitr genoemd. Dat wil zeggen: het afsluiten van de maand Ramadan met een kleine feest. Het is vooral een traditie dat er zoetigheid wordt geconsumeerd tijdens het Suikerfeest, maar tradities heb je bij elk geloof en cultuur. Zo eten mensen ook vaak kalkoen op Thanksgiving, maar het wordt geen kalkoenfeest genoemd.

De bedoeling van de Ramadan is om je te onderwerpen aan God, zodat je oprechtheid en Godvrezendheid kunt creëren. We moeten onszelf zo veel mogelijk bezig houden met gebeden aan God en te vragen om vergiffenis, zelfbeheersing, discipline en dankbaarheid. Het is dus absoluut niet de bedoeling om jezelf uit te hongeren of te diëten tijdens de Ramadan, maar een manier om een hechte band te creëren met onze Schepper en controle te krijgen over onze daden.

Om te vieren dat wij onze doel hebben bereikt tijdens de Ramadan, wordt dit feestelijk afgesloten met de Ied-ul-fitr (suikerfeest). Dat wil niet zeggen, dat je dan je grenzen moet vergeten en weer alles doen zoals voorheen, maar het is juist de bedoeling om deze manier van leven te continueren.  En dat geldt ook met eten en drinken. Heb mate met alles wat je doet, eet en drinkt!

Het verloop
Tijdens het Suikerfeest, heb ik wel enigszins afgeweken van mijn programma en heb producten gegeten die niet in mijn lijst stonden. Ik heb dit gezien als een sjoemel dag en ik heb ervan genoten. Voor mij is het vooral weer wennen om 3 keer per dag te eten in plaats van 2 keer. Ook moet ik eraan denken om tussendoor te blijven drinken. De dag na het Suikerfeest kreeg ik last van hoofdpijn, omdat ik niet voldoende had gedronken.

Vanochtend stond ik op de weegschaal en het verbaasde me dat ik nog goed op gewicht was gebleven. Mijn spiermassa is toegenomen en mijn huid is strakker. Ik heb ook meer energie en ik merk ook dat mijn concentratievermogen is verbeterd sinds de afgelopen 2 weken. Halverwege de Ramadan kreeg ik ook de behoefte om te sporten. Ik heb elke avond voordat ik naar bed ging een paar squats gedaan. Hierdoor merkte ik ook dat mijn benen strakker werden.

Nu de Ramadan afgelopen is, ben ik benieuwd welke voordelen ik nog meer ga ervaren met het Nederland Slank programma!
Ben jij ook benieuwd? Houdt dan mijn blog in de gaten!

Hierbij een update van mijn meterstanden.

 

Meterstanden-1

 

Fareina Khan

Geschreven door: Fareina Khan