jorieke-nederland-1

Gezond ouder worden

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
18 september 2023

Tips voor een Gezond Ouder Worden


De Blue Zones zijn specifieke regio's in de wereld waar mensen aanzienlijk langer leven en een hogere levensverwachting hebben dan elders. Deze gebieden zijn bekend geworden door onderzoekers en schrijvers zoals Dan Buettner, die hun levensstijl en gemeenschapskenmerken hebben bestudeerd om inzicht te krijgen in wat bijdraagt aan hun opmerkelijke gezondheid en levensduur. Er zijn vijf bekende Blue Zones:

1. **Sardinië, Italië**: In de bergachtige regio van Sardinië leven veel mensen in goede gezondheid tot op hoge leeftijd. Hun dieet bestaat voornamelijk uit plantaardig voedsel, geitenmelk en wijn.

2. **Okinawa, Japan**: Okinawa is beroemd vanwege zijn hoge aantal honderdjarigen. De bewoners volgen een dieet dat rijk is aan groenten, zoete aardappelen, vis en tofu, en ze hebben sterke sociale gemeenschappen.

3. **Loma Linda, Californië, VS**: In Loma Linda wonen veel leden van de Zevendedagsadventisten, een christelijke denominatie die een gezonde levensstijl promoot. Ze eten voornamelijk plantaardig voedsel en houden zich aan een wekelijkse sabbatrust.

4. **Nicoya, Costa Rica**: In Nicoya, een schiereiland in Costa Rica, leven mensen vaak langer en gezonder. Ze hebben een voedzaam dieet met veel bonen, maïs en lokaal fruit, en ze blijven actief gedurende hun hele leven.

5. **Ikaria, Griekenland**: Het Griekse eiland Ikaria staat bekend om zijn hoge levensverwachting en lage percentages chronische ziekten. Bewoners consumeren een dieet rijk aan groenten, olijfolie en kruiden. Ze hebben ook sterke sociale banden.

Onderzoekers hebben geconstateerd dat deze Blue Zones bepaalde gemeenschappelijke kenmerken delen, zoals een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, weinig stress en sterke sociale banden. Deze ontdekkingen hebben geleid tot interesse in het begrijpen en toepassen van de levensstijlprincipes van de Blue Zones om elders gezond ouder worden te bevorderen. Dan Buettner heeft bijvoorbeeld de "Power 9" principes ontwikkeld op basis van zijn onderzoek in de Blue Zones om mensen te helpen een gezonder en langer leven te leiden.
De Blue Zones-gemeenschappen hebben 9 essentiële principes ontwikkeld om de kans op gezond ouder worden te vergroten:

## 1. Natuurlijke Beweging

In Blue Zones verkiezen mensen natuurlijke beweging boven geforceerde sportschoolbezoeken. Ze blijven de hele dag actief door activiteiten zoals wandelen, tuinieren en huishoudelijke taken.

## 2. Levensdoel

Het hebben van een levensdoel is cruciaal. Deze gemeenschappen hebben iets waarvoor ze elke dag graag uit bed komen.

## 3. Voldoende Rust

Dagelijkse rustmomenten zijn onmisbaar om stress te verminderen, aangezien stress chronische ontstekingen kan veroorzaken.

## 4. Gemeenschapsgevoel

Het gezamenlijk geloven in iets en regelmatig samenkomen in gemeenschappen heeft heilzame effecten op gezondheid en welzijn.

## 5. Familiebanden

Sterke familiebanden blijken van onschatbare waarde te zijn voor gezond ouder worden.

## 6. Ondersteunende Sociale Kring

Het hebben van de juiste mensen om je heen voor ondersteuning is essentieel voor een gezonde levensstijl.

## 7. Voeding

Voeding speelt een enorme rol in gezond ouder worden. Het Blue Zone Dieet biedt inzicht in gezonde eetgewoonten.

# Het Blue Zone Dieet: Eetwijze van de Langstlevende Mensen

Het Blue Zone Dieet, gebaseerd op de levensstijl van langstlevende mensen, omvat de volgende richtlijnen:

## 1. Plantaardig Dieet

Zorg ervoor dat 95% van je dieet uit plantaardige voeding bestaat. Eet dagelijks 5 - 10 porties groenten en fruit.

## 2. Beperk Dierlijke Voeding

Eet maximaal twee keer per week hoogwaardig vlees en kies, indien gewenst, voor wilde vis. Minimaliseer zuivel en beperk je tot drie eieren per week.

## 3. Peulvruchten

Dagelijkse consumptie van peulvruchten verlaagt het risico op vroegtijdig overlijden. Combineer ze met granen voor hoogwaardige aminozuren.

## 4. Gebruik Olijfolie

Rijkelijk gebruik van olijfolie in de keuken biedt tal van voordelen voor je gezondheid.

## 5. Handjes Noten

Dagelijks twee handjes noten bevatten belangrijke voedingsstoffen en verminderen het risico op voortijdig overlijden en verlagen het cholesterolgehalte.

## 6. Volkoren Zuurdesembrood

Kies voor volkoren zuurdesembrood, omdat het minder klachten veroorzaakt dan modern brood. Ook andere volle granen zijn een goede keuze.

## 7. Whole Food

Eet onbewerkt voedsel dat uit één ingrediënt bestaat en vermijd geraffineerde producten.

## 8. Hydratatie en Drankkeuze

Drink dagelijks zeven glazen water, beperk koffie tot de ochtend en schakel 's middags over op thee. Rode wijn is toegestaan rond 17.00 uur, één glas voor vrouwen en twee voor mannen.

## 9. Matig Eten

Pas het 'Hara Hachi Bu'-principe toe: stop met eten wanneer je ongeveer 80% verzadigd bent, in plaats van helemaal vol te zitten.

## 10. Maaltijdbalans en Kruiden

Begin de dag met een stevig ontbijt, gevolgd door een bescheiden lunch en sluit af met een eenvoudig avondmaal. Gebruik kruiden en specerijen zoals kurkuma, kaneel, gember en basilicum voor extra gezondheidsvoordelen.

## 11. Calorierestrictie en Periodiek Vasten

Calorierestrictie en periodiek vasten, geïnspireerd door de Blue Zones, dragen bij aan een langer leven en bieden diverse gezondheidsvoordelen zoals gewichtsverlies en een gezonder bloeddruk- en cholesterolgehalte.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn