bannerimage

Glutensensitiviteit biologisch verklaard

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
11 november 2016

bannerimage

Glutensensitiviteit biologisch verklaard

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

bron: platform voor voedingsgeneeskunde

Glutensensitiviteit is het gevolg van een verzwakte en beschadigde darmbarrière wat leidt tot een met ontsteking gepaard gaande activatie van het immuunsysteem. Dat is volgens een internationale samenwerking tussen onderzoekers van Columbia University (New York) en de Universiteit van Bologna (Italië) de biologische verklaring voor glutensensitiviteit.

Zij publiceerden hierover in het wetenschappelijk tijdschrift Gut.

Bread groupMensen met gluten- of tarwesensitiviteit (Non Celiac Gluten/Wheat Sensitivity, NCGS of NCWS) hebben niet de karakteristieke markers van coeliakie in bloed, weefsel of genen, maar ervaren tochcoeliakieachtige maag- en darmsymptomen evenals bepaalde extra-intestinale symptomen, zoals vermoeidheid, cognitieve problemen of stemmingsstoornissen na het eten van voedsel dat tarwe, rogge of gerst bevat.

De studie onderzocht 80 personen met tarwesensitiviteit, 40 personen met coeliakie en 40 gezonde controles. Ondanks de relatie tussen coeliakie en uitgebreide lokale schade aan de darmwand bleken de bloedmarkers van aangeboren systemische immuunactivatie niet verhoogd in de groep met coeliakie.

Blijkbaar is de immuunrespons in de darm bij coeliakiepatiënten in staat om bacteriën of bacteriële componenten te neutraliseren. Daardoor wordt een systemische ontsteking voorkomen.

De groep met tarwesensitiviteit vertoonde een heel ander beeld. De voor coeliakiepatiënten kenmerkende cytotoxische T-cellen bleken in de darm afwezig. Daarentegen werd een marker gevonden van cellulaire darmschade die duidt op een acute systemische immuunactivatie.

Dat zou het snelle optreden van symptomen na tarweconsumptie verklaren. Door beschadiging van de darmwand kunnen bacteriën en voedingsbestanddelen vanuit de darm in contact komen met het bloed. Dit zorgt voor een met ontsteking gepaard gaande acute activatie van het immuunsysteem.

Wanneer patiënten met tarwesensitiviteit zes maanden een dieet volgden zonder tarwe en granen konden hun niveaus van immuunactivatie en markers voor celschade van de darm genormaliseerd worden. Glutenvrije--300x225Volgens antwoorden van patiënten uit vragenlijsten leverde dat significante verbetering van zowel darm- als niet-darm-gerelateerde symptomen op. De onderzoekers hopen dat de resultaten van deze studie bijdragen aan erkenning en begrip voor mensen met NCGS of NCWS en uiteindelijk zullen zorgen voor een betere diagnose en behandeling.

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.