bannerimage

Glutensensitiviteit biologisch verklaard

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
11 november 2016

bron: platform voor voedingsgeneeskunde

Glutensensitiviteit is het gevolg van een verzwakte en beschadigde darmbarrière wat leidt tot een met ontsteking gepaard gaande activatie van het immuunsysteem. Dat is volgens een internationale samenwerking tussen onderzoekers van Columbia University (New York) en de Universiteit van Bologna (Italië) de biologische verklaring voor glutensensitiviteit.

Zij publiceerden hierover in het wetenschappelijk tijdschrift Gut.

Bread groupMensen met gluten- of tarwesensitiviteit (Non Celiac Gluten/Wheat Sensitivity, NCGS of NCWS) hebben niet de karakteristieke markers van coeliakie in bloed, weefsel of genen, maar ervaren tochcoeliakieachtige maag- en darmsymptomen evenals bepaalde extra-intestinale symptomen, zoals vermoeidheid, cognitieve problemen of stemmingsstoornissen na het eten van voedsel dat tarwe, rogge of gerst bevat.

De studie onderzocht 80 personen met tarwesensitiviteit, 40 personen met coeliakie en 40 gezonde controles. Ondanks de relatie tussen coeliakie en uitgebreide lokale schade aan de darmwand bleken de bloedmarkers van aangeboren systemische immuunactivatie niet verhoogd in de groep met coeliakie.

Blijkbaar is de immuunrespons in de darm bij coeliakiepatiënten in staat om bacteriën of bacteriële componenten te neutraliseren. Daardoor wordt een systemische ontsteking voorkomen.

De groep met tarwesensitiviteit vertoonde een heel ander beeld. De voor coeliakiepatiënten kenmerkende cytotoxische T-cellen bleken in de darm afwezig. Daarentegen werd een marker gevonden van cellulaire darmschade die duidt op een acute systemische immuunactivatie.

Dat zou het snelle optreden van symptomen na tarweconsumptie verklaren. Door beschadiging van de darmwand kunnen bacteriën en voedingsbestanddelen vanuit de darm in contact komen met het bloed. Dit zorgt voor een met ontsteking gepaard gaande acute activatie van het immuunsysteem.

Wanneer patiënten met tarwesensitiviteit zes maanden een dieet volgden zonder tarwe en granen konden hun niveaus van immuunactivatie en markers voor celschade van de darm genormaliseerd worden. Glutenvrije--300x225Volgens antwoorden van patiënten uit vragenlijsten leverde dat significante verbetering van zowel darm- als niet-darm-gerelateerde symptomen op. De onderzoekers hopen dat de resultaten van deze studie bijdragen aan erkenning en begrip voor mensen met NCGS of NCWS en uiteindelijk zullen zorgen voor een betere diagnose en behandeling.

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn