Doctors

Belang medische hulp bij overgewicht: tijdig hulp zoeken is cruciaal

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
22 december 2023

Het is verbazingwekkend hoeveel mensen met obesitas geen diagnose of behandeling krijgen van zorgverleners. Maar maak je geen zorgen, er zijn manieren waarop je de hulp kunt krijgen die je nodig hebt. Laten we eens kijken naar wat je kunt doen.

Ontdek waarom het zo belangrijk is om de diagnose en behandeling van obesitas te krijgen.


Inleiding

Obesitas is een complex gezondheidsprobleem dat een aanzienlijk deel van de bevolking treft. Ondanks de prevalentie van obesitas aarzelen veel mensen met overgewicht om hulp te zoeken bij zorgverleners.

In de Verenigde Staten heeft ongeveer 35% van de volwassenen met obesitas nog nooit met een zorgverlener over hun gewicht gesproken. Toch kan het raadplegen van medische professionals een cruciale stap zijn om een betere gezondheid en welzijn te bereiken.

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult InDit artikel onderzoekt de redenen waarom mensen vaak terughoudend zijn om hulp te zoeken voor obesitas en benadrukt de voordelen van het raadplegen van zorgprofessionals. We zullen ook bespreken welke tekenen aangeven dat het tijd is om medische interventie voor obesitas te overwegen.

I. Begrip van de Terughoudendheid

Voor veel mensen met overgewicht zijn er verschillende factoren die bijdragen aan hun terughoudendheid om behandeling te zoeken bij zorgverleners. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen:

1. Eigen Verantwoordelijkheid (44%): Velen geloven dat het hun eigen verantwoordelijkheid is om hun gewicht onafhankelijk te beheren en gaan ervan uit dat ze volledige controle hebben over hun lichaamsgrootte.

2. Eigen Kennis (37%): Sommige mensen denken dat ze al weten hoe ze hun gewicht moeten beheren en hebben geen professionele begeleiding nodig.

3. Financiële Beperkingen (23%): De kosten die gepaard gaan met inspanningen om gewicht te verliezen, zoals sportschoollidmaatschappen, gezondere voedselopties of consultaties met specialisten, kunnen mensen ontmoedigen om hulp te zoeken.

4. Gebrek aan Motivatie (21%): Een gebrek aan motivatie of wilskracht kan voorkomen dat mensen de noodzakelijke stappen ondernemen om hun obesitas aan te pakken.

5. Schaamte (15%): Het stigma rond obesitas kan leiden tot schaamte, waardoor het moeilijk is voor mensen om het onderwerp met hun zorgverleners te bespreken.

II. De Rol van Zorgverleners

Ondanks deze veelvoorkomende zorgen kan het raadplegen van een zorgverlener een waardevolle stap zijn om obesitas effectief te beheren. Dit is hoe zorgprofessionals kunnen helpen:

1. Benadering van de behandeling van obesitas

Zorgverleners bevelen doorgaans op levensstijl gebaseerde interventies aan om mensen te helpen hun gewicht te beheren. Deze omvatten:

   a. Dieetveranderingen: Aanbevelingen om meer fruit en groenten op te nemen, de calorie-inname te verminderen en portiegrootte te beheersen.
   
   b. Fysieke Activiteit: Aansporing om regelmatig te bewegen, zoals minstens één uur lichamelijke activiteit per dag.
   
   c. Ontbijt Routine: Het advies om van het ontbijt een vast onderdeel van de dagelijkse routine te maken om gezondere eetgewoonten te bevorderen.
   
   d. Voedseldagboek: Het bijhouden van een voedseldagboek om eetpatronen te volgen en gebieden voor verbetering te identificeren.

Bovendien kunnen zorgverleners gepersonaliseerde behandelplannen aanbieden die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van een persoon, rekening houdend met eventuele obesitas-gerelateerde aandoeningen die ze kunnen hebben. Ze kunnen ook het gebruik van obesitasmedicatie of chirurgische interventies bespreken.

Nederland slank maakt anders dan de meeste hulpverleners, op basis van uw bloedanalyse een persoonlijk voedingsplan waar goede resultaten mee worden gehaald.

Nederland Slank is opgericht met als doel mensen te begeleiden naar een gezonde levensstijl, zowel fysiek als mentaal. We willen mensen helpen bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht. Ons streven is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om hun welzijn te verbeteren en de beste versie van zichzelf te worden.


Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In
III. Hoe Gewichtsverlies de Gezondheid Verbetert

Gewichtsverlies, zelfs zo bescheiden als 5%-10% van het totale lichaamsgewicht, kan een aanzienlijke impact hebben op de gezondheid van een individu. Overweeg de volgende voordelen:

- Een gewichtsverlies van 7% kan het risico op het ontwikkelen van diabetes met 58% verminderen.
- Verbeterde cardiovasculaire gezondheid.
- Lagere bloeddruk.
- Verbeterde longfunctie.
- Verminderd risico op bepaalde vormen van kanker.
- Betere gewrichtsgezondheid en verminderd risico op artrose.
- Verbeterde slaapkwaliteit en verminderde symptomen van slaapapneu.
- Verminderde incidentie van leververvetting.
- Verbeterde kwaliteit van leven.

IV. Tekenen dat het Tijd is om Hulp te Zoeken

Als u niet zeker weet of het tijd is om medische interventie voor obesitas te overwegen, let dan op deze tekenen:

1. Motivatie: Als u gemotiveerd en klaar bent om gewicht te verliezen, kan het raadplegen van een zorgverlener waardevolle begeleiding en ondersteuning bieden.

2. Invloed op het zelfbeeld: Als uw gewicht uw zelfbeeld beïnvloedt en u belemmert in activiteiten die u vroeger leuk vond, kan professionele hulp nuttig zijn.

3. BMI van 30 kg/m² of hoger: Een Body Mass Index (BMI) van 30 kg/m² of hoger is een veelgebruikte indicator van obesitas bij volwassenen. Het is een belangrijke drempel om te overwegen bij het zoeken naar medische interventie.

4. Eerdere pogingen tot gewichtsverlies: Als u meerdere keren heeft geprobeerd gewicht te verliezen zonder blijvend succes, kan het raadplegen van een zorgverlener strategieën bieden die op uw behoeften zijn afgestemd.

5. Obesitas-gerelateerde complicaties: Als u bent gediagnosticeerd met obesitas-gerelateerde gezondheidscomplicaties zoals type 2 diabetes, hart- en vaatziekten of hypertensie,

 

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn