weegschaal

De wetenschap achter slanke mensen: Verklaring en oplossing onthuld

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
31 oktober 2023

We kennen allemaal wel die slanke mensen in onze sociale kring die alles lijken te kunnen eten zonder aan te komen. Hoewel er talloze meningen zijn over waarom precies dunne mensen slank zijn, hebben we besloten iemand te vragen die het antwoord daadwerkelijk zal weten - een wetenschapper in de menselijke biologie, Dr. Zachary Evans.

Hij leverde niet alleen een duidelijk antwoord, maar gaf ook een onfeilbare oplossing om overtollig gewicht aan te pakken en veilig slanker en gezonder te worden - met de wetenschap als basis.

slankemensen

Dus, wat maakt van nature dunne mensen slank?

Als arts en wetenschapper zie ik veel conflicten over de eetgewoonten van dunne mensen. We nemen aan dat ze meestal gezond eten of zeer actief zijn. Dit is echter vaak een misvatting.

Dunne mensen zijn niet per se dun omdat ze minder eten. Mensen met overgewicht hebben niet noodzakelijk overgewicht omdat ze te veel eten. Er is iets anders aan de hand.

Onze dunne vrienden bestellen afhaalmaaltijden, drinken suikerhoudende dranken en aarzelen niet om na het werk wat wijn of bier te drinken, net als ieder ander! Dus HOE slagen ze erin om toch dun te blijven?

Antwoord 1:

Onze slanke vrienden consumeren soms minder calorieën gedurende de dag. Ze eten bijvoorbeeld pizza als lunch, maar slaan het avondeten over. Ze zijn misschien ook actiever, niet noodzakelijk door dagelijks naar de sportschool te gaan, maar door meer te lopen, rusteloos te zijn, de auto verder van de winkel te parkeren... Maar dat is slechts een klein aantal van hen.

Antwoord 2:

Het klinkt misschien moeilijk, maar blijf zeker bij me als je moeite hebt met afvallen!

Dunne mensen hebben een actief enzym dat het metabolisme reguleert en vaak niet geactiveerd is (hoewel er manieren zijn om het te "activeren") bij mensen met overgewicht en obesitas.

Insulineresistentie

Het heet AMPK (5′ AMP-geactiveerde proteïnekinase), een energie-sensor in ons lichaam. Als het geactiveerd is, stimuleert dit enzym het metabolisme, verbetert de insulinegevoeligheid, vermindert ontstekingen en verbetert de spierprestaties. AMPK is ook betrokken bij verschillende paden die leiden tot een langere levensduur en kan gezond ouder worden bevorderen.

Door AMPK hebben dunne mensen een sneller metabolisme, wat het antwoord is op waarom ze eten wat ze eten en toch slank blijven, terwijl anderen hetzelfde eten en de volgende dag 2 pond zwaarder worden.

Als je een sneller metabolisme wilt, kilo's wilt verliezen en je gezondheid wilt verbeteren, let dan goed op dit volgende deel om te ontdekken hoe je je AMPK kunt activeren.

AMPK komt naar voren als een van de meest veelbelovende doelwitten voor het voorkomen en behandelen van grote chronische ziekten, zoals obesitas, ontstekingen en diabetes.

diabetes-3

Het goede nieuws is dat IEDEREEN het kan activeren (!), waardoor het metabolisme verbetert, wat kan betekenen dat je dezelfde hoeveelheid voedsel eet, maar gewicht verliest!

Hier zijn de 3 gebruikelijke manieren om een AMPK te activeren (gebruik ten minste een van de onderstaande methoden om het te activeren!)

sporten-4

Methode nr. 1 Intensieve training

Dit omvat hardlopen, snelwandelen, traplopen, touwtjespringen en nog veel meer. Hoewel het voor een beginner altijd veiliger is om met een trainer te sporten en op een lager tempo te beginnen om blessures te voorkomen.

Helaas is intensieve training niet meteen mogelijk voor iedereen, vooral als ze al vechten tegen de overtollige kilo's.

sporten (1)

Methode nr. 2 IJsbaden

IJsbaden hebben aangetoond AMPK te activeren in tests met knaagdieren. Er zijn nog geen studies bij mensen gedaan, maar gezien hoe vergelijkbaar we reageren op stimuli, kan dit ook hetzelfde effect hebben op mensen.

intermittent-fasting_klok-1

Methode nr. 3 Begeleid periodiek vasten (geen dieet van uithongering!)

Ik kan dit niet genoeg benadrukken. Ik heb veel mensen hun reizen met periodiek vasten zien mislukken omdat ze zichzelf beperken tot het minimum, denkend dat ze moeten verhongeren om resultaten te krijgen.

Om AMPK te activeren via periodiek vasten, mag een persoon nooit drastisch de hoeveelheid voedsel verminderen. In plaats daarvan moeten ze een gepersonaliseerde aanpak van vasten volgen. Dit elimineert ook zorgen zoals tracking, zoeken naar gezonde recepten, berekenen en vele anderen.

Welk eetvenster past het beste bij jou om gewicht te verliezen en AMPK te activeren?

Mijn patiënten vragen me vaak om vastenprogramma's voor hen te maken, wat ik soms doe. Maar als ik geen tijd heb om een aangepast vastenplan voor hen te maken, raad ik aan om een korte en gratis gezondheidsquiz online te voltooien om een app voor gezond vasten te krijgen.

Natuurlijk, ik zal deze informatie opnemen in het bestaande artikel. Hier is hoe het kan worden geïntegreerd:

Voor iedereen die zijn voedselinname niet wil minimaliseren of in ijswater wil baden om hun metabolisme te versnellen en gewicht te verliezen, is gepersonaliseerd intermitterend vasten de weg te gaan.

In de wetenschappelijke gemeenschap houden we ervan te zeggen dat AMPK, door middel van intermitterend vasten, een bewaker is van het metabolisme en een versneller van gewichtsverlies. Stel je voor dat je dezelfde hoeveelheid voedsel eet maar toch afvalt!

gewichtsverliesafvallen-2

Een Natuurlijke Metabolische Booster: Rhodiola

Naast de methoden die al besproken zijn om AMPK te activeren en het metabolisme te verbeteren, is er ook een natuurlijk middel dat opvalt vanwege zijn potentieel om bij te dragen aan een gezonde lichaamssamenstelling en welzijn: Rhodiola.

Rhodiola staat bekend om zijn talrijke geneeskrachtige eigenschappen. Het kan worden ingezet voor het behandelen van serotonineresistentie, het verhogen van de POMC-genexpressie, het verhogen van de AMPK-enzymactiviteit en cortisolresistentie.

Het POMC-gen speelt een cruciale rol omdat het de aanmaak van endorfine en de voorstoffen van insuline codeert. Het is ook betrokken bij de regulatie van de serotoninereceptoren. Mensen met depressie hebben bijvoorbeeld een verlaagde POMC-genexpressie. Interessant is dat het AMPK-enzym de expressie van het POMC-gen verhoogt en de energie- en glucosehuishouding, de stressweerbaarheid en het beloningssysteem reguleert.

AMPK is betrokken bij verschillende metabolische processen en is een cruciale factor in het voorkomen en herstellen van verzuring (lactaat), schade door oxidatieve stress, neurodegeneratieve aandoeningen (zoals Alzheimer en Parkinson), osteoporose en aderverkalking.

Het is belangrijk op te merken dat het AMPK-enzym actief is in alle cellen, maar de stoffen die het aan- en uitmechanisme van AMPK reguleren, verschillen per locatie. Een voorbeeld dat aantoont hoe extern ingrijpen een impact kan hebben, is de smaakversterker E621, die AMPK voor 43% remt in de hippocampus, een essentieel hersengebied voor geheugen en leren.

Het integreren van Rhodiola in uw routine, via supplementen of dieet, kan een aanvullende strategie zijn om de voordelen van AMPK-activatie te stimuleren, vooral in combinatie met gepersonaliseerde intermitterende vastenmethoden of lichaamsbeweging.

Door deze uitgebreide benaderingen kunnen individuen een holistisch plan voor gezondheid en gewichtsbeheersing omarmen, waarbij ze niet alleen vertrouwen op voeding en lichaamsbeweging, maar ook de inherente biochemische paden van het lichaam optimaliseren.

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

Referenties:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3034972/

https://www.nature.com/articles/s41392-022-01149-x

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31481002/

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn