Nederland-Slank-Mar-12-2024-09-32-42-7715-AM

Hoe kies je een passende zorgverzekering?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
01 oktober 2023

Het einde van het jaar nadert, wat betekent dat veel mensen nadenken over hun zorgverzekering. Het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering kan aanzienlijke besparingen opleveren, maar toch maken relatief weinig mensen gebruik van deze mogelijkheid.

Een van de redenen hiervoor is het overweldigende aantal beschikbare verzekeringsopties. Het lijkt soms wel een woud aan verzekeringen waarin men de weg niet kan vinden.

Maar waarom zijn er eigenlijk zoveel verschillende zorgverzekeringen? Hoe verschillen ze van elkaar? En hoe kun je de verzekering vinden die het beste bij jou past?

In dit artikel zal verzekerings-expert Bas Knopperts enkele tips geven over waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekering.

Kom je er niet uit? Bel dan even voor uitleg naar 085 06 57 472 of vraag een gratis consult aan. Wij helpen jou graag!

Neem contact op met Nederland Slank

Hieronder wordt het volgende besproken:

Iedereen z'n eigen verzekering

Knopperts begint met het verklaren waarom er zoveel verschillende typen zorgverzekeringen zijn. Hij zegt: "Er zijn nu eenmaal veel verschillende typen verzekeringen, omdat we allemaal andere wensen hebben. Zo kun je kiezen voor een goedkopere budgetpolis, maar dan kun je niet bij alle zorgverleners terecht voor een volledige vergoeding. Of je betaalt meer voor een vrije zorgkeuze, waardoor je de zorgverlener kunt kiezen die je wilt. Hoe meer je zelf kunt bepalen, des te hoger de premie is die je betaalt. Het is slim om te vergelijken welke verzekering het beste bij jouw situatie past. Je kunt maar liefst uit 68 verschillende basispolissen kiezen."

verzekeringen

Wat is de beste keuze voor jou?

Hoewel er dus veel keuze is, zijn er enkele vaste elementen die voor alle zorgverzekeringen gelden. De dekking van de basisverzekering is door de overheid vastgesteld en overal gelijk. Knopperts legt uit: "Wel hebben verzekeraars allemaal een uniek aanbod van aanvullende verzekeringen, contracten met zorgverleners, service, enzovoorts. Zo zitten er verschillen in het type verzekering. Je hebt verzekeringen met volledige vrije zorgkeuze, maar ook polissen waar je voor de volledige vergoeding naar een gecontracteerde zorgverlener moet. Tot slot zijn er ook verschillen in de inhoud van de aanvullende verzekeringen, die de verzekeraar zelf mag bepalen. Zo zijn er verschillen in hoeveel behandelingen voor bijvoorbeeld de fysiotherapeut, acupuncturist of chiropractor worden vergoed."

Drie belangrijke tips

Om ervoor te zorgen dat je de juiste zorgverzekering afsluit, geeft Knopperts drie belangrijke tips:

1. Bepaal je eigen risico

Het is belangrijk om de hoogte van je eigen risico te overwegen. Als je verwacht in het komende jaar weinig gebruik te maken van zorg uit de basisverzekering, kun je overwegen om je eigen risico te verhogen. Hierdoor betaal je minder premie, wat kan oplopen tot een korting van 336 euro. Het is echter essentieel om deze beslissing weloverwogen te nemen, omdat je het gekozen bedrag in één keer moet kunnen betalen als er onverwachts toch iets gebeurt.

2. Bekijk of je een aanvullende verzekering nodig hebt

Kijk kritisch naar de aanvullende verzekeringen die worden aangeboden. Misschien heb je een te uitgebreide dekking die je niet nodig hebt. Overweeg om over te stappen naar een goedkoper en meer passend pakket als je denkt dat dit beter bij je behoeften past.

3. Kies een verzekering die bij je past

Denk na over je persoonlijke voorkeuren bij het kiezen van een verzekering. Sommige verzekeringen regelen alles online, terwijl anderen persoonlijk contact bieden. Controleer ook of je favoriete zorgverleners zijn aangesloten bij de betreffende verzekeraar, om ervoor te zorgen dat je naar de zorgverlener kunt gaan die je verkiest. Dit soort overwegingen kunnen een groot verschil maken in je tevredenheid met je zorgverzekering.

Aanvullende verzekeringen

Een ander belangrijk punt zijn de aanvullende verzekeringen. "Bijna iedereen neemt die. Landelijk gaat het om zo'n 85 procent", zegt Prins. "Het voelt voor veel mensen goed, maar in Nederland zijn we vaak 'oververzekerd'." Wouterse is het daarmee eens: "Voor de meeste mensen zijn die pakketten echt niet nodig."

Bij aanvullende verzekeringen moet je goed nadenken wat je daarvoor betaalt en wat er vergoed wordt, zegt Wouterse. "Stel je betaalt 150 euro per jaar voor je aanvullende tandartsverzekering en je krijgt 200 euro vergoed, maar je maakt maar 100 euro aan kosten. Dan betaal je dus 150 euro voor 100 euro", legt Prins uit.

geld

Laat je niet gek maken

Het enorme aantal verzekeringsmaatschappijen en de verscheidenheid aan aangeboden verzekeringen kunnen overweldigend lijken. Het is echter niet nodig om in paniek te raken. Het kiezen van een zorgverzekering is een belangrijke beslissing, maar met behulp van vergelijkingssites en de bovengenoemde tips kun je zorgvuldig afwegen welke verzekering het beste past bij jouw leven en gezondheid. Het is verstandig om elk jaar je polis te herzien en te vergelijken om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

Kortom, het kiezen van een passende zorgverzekering, besparen van geld en het vermijden van oververzekering kan een complexe taak lijken, maar met de juiste informatie en overwegingen kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij jouw individuele behoeften en financiële situatie. Het is de moeite waard om de tijd te nemen om je opties te onderzoeken en ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent zonder onnodig te veel te betalen.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn