bannerimage

Ingebeelde schoonheid in de Viva-Gijsje van Bentum

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
11 april 2017

bannerimage

Ingebeelde schoonheid in de Viva-Gijsje van Bentum

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Ik heb een omgekeerde vorm van body dysmorphic syndrom - ik heb, kortom, last van ingebeelde schoonheid. Ik vind mezelf mooier dan Kate Moss. Ja, durf daar maar een voor uit te komen! Last? Hoor ik je denken. Wat een luxe! Inderdaad, het is heerlijk - totdat je overal tegen aan begint te stoten omdat je ergens makkelijk tussen denkt te passen.

Gijsje van Bentum schreef in Viva over haar ervaringen met Nederland Slank

 

Gijsje van Bentum schreef in Viva over haar ervaringen met Nederland Slank

Ik heb een omgekeerde vorm van body dysmorphic syndrom - ik heb, kortom, last van ingebeelde schoonheid. Ik vind mezelf mooier dan Kate Moss. Ja, durf daar maar een voor uit te komen! Last? Hoor ik je denken. Wat een luxe! Inderdaad, het is heerlijk - totdat je overal tegen aan begint te stoten omdat je ergens makkelijk tussen denkt te passen. Je je auto netjes parkeert naast een andere, en de deur met geen mogelijkheid uitkomt. Je steevast in tweedehands winkeltjes in paskamer uit jurkjes scheurt waarvan je dacht dat ze ruim zouden zitten. Harembroeken op jouw lijf uitpakken als leggings. Je jezelf in een etalageruit ziet, en denkt: wie is dat dikkerdje? Waar ken ik die ook alweer van?

Gijsje

Als ik mezelf zou tekenen, zoals de dappere VIVA- vrouwen hebben gedaan, zou ik maatje 36 tekenen. Huidige werkelijke stand: 40 - 42, L, whatever. Let wel: ik ben al een tijdje op een geweldig effectief gezond dieet (Nederland Slank), onder leiding van een strenge, doch rechtvaardige diëtiste (google maar) die het huis begrijpt als ik in zware tijden per ongeluk een wijntje achterover kiep. Ik ben al zeven kilo kwijt. Door gewoon te eten, drie keer per dag.

Maar jezus, het kon ook niet meer. Ik kijk niet graag in de spiegel, want dat verstoord mijn goddelijke zelfbeeld, de weegschaal laat ik ook liever in z'n eigen sop gaarkoken, maar op een gegeven moment kom je niet meer weg met je zelfbeeld dat nooit ouder is geworden dan de perfecte zeventien jaar.

En dan is het ineens bijna voorjaar en verzinnen ze weer allemaal leuke modetrends - maar je mag niets kopen. Nog niet. eerst moet dat stomme streefgewicht behaald zijn. Maat 38, om en nabij. Nog zeker zes kilo dus. Ik maak alvast lijstjes van items waar ik hebberig van word (die zwarte bloementrend is echt helemaal mij: romantisch en dark), en scheur plaatjes uit voor straks. Maar mijn haar, daar moeten ze vanaf blijven met hun trends, hoe leuk het kapselplaatjeskijken ook is. IK heb namelijk perfect haar. Veel beter dan dat van Kate Moss. En daar is niets ingebeelds aan.

Gijsje van Bentum, hoofdredacteur van de vivagijsje-van-bentum

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.