Doctors-1

Lichaamsvet: Expertise en Inzichten van de Erasmus Universiteit

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
20 december 2023

Mariëtte Boon: een boeiend gesprek met een deskundige op het gebied van lichaamsvet

Boon

bron: Heartlife


Lichaamsvet is een fascinerend aspect van ons lichaam dat van persoon tot persoon sterk kan variëren. De redenen achter deze verschillen en de impact van vet op onze gezondheid hebben altijd de nieuwsgierigheid van Mariëtte gewekt.

Als arts heeft ze zich gespecialiseerd in het onderzoek naar lichaamsvet en werkt ze in het Erasmus MC om meer te leren over de rol van vet in ons lichaam en manieren om overgewicht te voorkomen en te behandelen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op haar expertise en inzichten met betrekking tot lichaamsvet.


De Rol van Bruin Vet


Wit vs. Bruin Vet


Een van de belangrijkste aspecten van Mariëtte's onderzoek is de rol van bruin vet in ons lichaam. Er bestaan twee soorten vet: wit en bruin. Wit vet is verantwoordelijk voor het opslaan van energie in de vorm van vetcellen. Een teveel aan wit vet kan ontstekingen veroorzaken en bijdragen aan gezondheidsproblemen.

Aan de andere kant hebben we bruin vet, dat calorieën verbrandt in plaats van ze op te slaan. Dit vet is van nature aanwezig in ons lichaam, maar het kan worden gestimuleerd om actiever te worden. Een manier om dit te doen is door jezelf bloot te stellen aan koude temperaturen, zoals koud douchen, zwemmen in koud water of zelfs een ijsbad nemen. De koude prikkel bevordert de productie van bruin vet, wat resulteert in een verhoogd energieverbruik.

Meten van Bruin Vet


Maar hoe meten we eigenlijk hoeveel bruin vet iemand heeft? Mariëtte legt uit dat dit het beste kan worden gedaan met behulp van een PET-scan. Tijdens het onderzoek worden mensen tussen matten geplaatst waar koud water doorheen stroomt, waardoor hun lichaam afkoelt, maar net niet tot het punt van rillen.

Vervolgens krijgen ze radioactief gemerkt suiker toegediend en worden ze door de PET-scan geleid. Dit proces meet de opname van suiker door het bruine vet, wat een indicatie geeft van de hoeveelheid actief bruin vet in iemands lichaam. Hoe meer bruin vet iemand heeft, hoe meer energie zijn lichaam zal verbruiken.

 

Overgewicht en Oorzaken

Niet alleen Calorieën


Een veelvoorkomend misverstand over overgewicht is dat het uitsluitend wordt veroorzaakt door het consumeren van meer calorieën dan je verbrandt, wat leidt tot de opslag van overtollig vet. Mariëtte benadrukt echter dat overgewicht een complex probleem is en dat de oorzaken divers kunnen zijn. Ze identificeert zes belangrijke oorzaken:

1. **Leefstijl**: De manier waarop iemand leeft, inclusief dieet en lichamelijke activiteit, is de meest voor de hand liggende oorzaak van overgewicht.
2. **Mentale oorzaken**: Stress, depressie en andere mentale factoren kunnen bijdragen aan overeten en gewichtstoename.
3. **Hormonale oorzaken**: Hormonale veranderingen, vooral bij vrouwen, kunnen leiden tot gewichtstoename.
4. **Medicijnen**: Sommige medicijnen, zoals prednison of antidepressiva, kunnen gewichtstoename als bijwerking hebben.
5. **Schade aan de hypothalamus**: In zeldzame gevallen kan schade aan de hypothalamus, het regelcentrum van verzadiging en verbranding, leiden tot overgewicht.
6. **Genetische aanleg**: In uitzonderlijke gevallen kan genetische aanleg een rol spelen in overgewicht.

Het begrijpen van de specifieke oorzaak is cruciaal voor het effectief aanpakken van overgewicht, en het is belangrijk om te erkennen dat het niet altijd de schuld van de persoon zelf is.


Stress en Vet

De Impact van Stress


Mariëtte wijst op het verband tussen stress en overgewicht, vooral bij vrouwen. Langdurige stress kan leiden tot een verhoogd niveau van het stresshormoon cortisol, wat resulteert in meer honger en verlangen naar calorierijke voeding, vaak aangeduid als 'snacktrek'. Bovendien kan stress leiden tot verplaatsing van vet van de armen en benen naar de buik, wat resulteert in het bekende 'buikje'. Vetophoping in de buik is geassocieerd met ontstekingen en gezondheidsproblemen.

Leptine en Honger


Een interessant aspect van Mariëtte's werk betreft leptine, een hormoon dat de eetlust reguleert. Bij mensen met obesitas kan het voorkomen dat ze leptineresistentie ontwikkelen, wat betekent dat ze geen voldoende verzadiging ervaren vanwege een ontregeld leptinesysteem. Dit kan leiden tot constant hongergevoel, waardoor het buitengewoon moeilijk wordt om ongezonde verleidingen te weerstaan, vooral in een wereld vol met verleidelijke voedingskeuzes.

Gezonde Leefstijl als Preventie

Verleiding en Gezonde Gewoonten


Het is duidelijk dat onze omgeving een rol speelt in ons eetgedrag. Mariëtte merkt op dat we vaak worden verleid tot ongezonde voedselkeuzes in ons dagelijks leven. Ze gelooft dat er maatregelen kunnen worden genomen om deze verleidingen te verminderen, zoals het verminderen van graaikassa's, het belasten van ongezonde opties en het aanbieden van gezonde maaltijden in scholen. Het aanleren van gezonde gewoonten op jonge leeftijd kan een aanzienlijke invloed hebben op de gezondheid op de lange termijn, zelfs al voor de geboorte van een baby.


De Sleutel tot Preventie


Mariëtte benadrukt dat preventie de sleutel is tot het verminderen van het aantal mensen met overgewicht en obesitas. 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn