jorieke-nederland-Mar-07-2024-05-13-48-9804-AM

De Metabolische Balans Missie van Florinda

Geschreven door: Florinda
08 september 2020

Mijn naam is Florinda Schriek, zelfstandig/freelance diëtist. Momenteel ben ik in de race voor orthomoleculair therapeut bij Nederland Slank. Binnenkort hoop ik het team te mogen versterken bij hun missie om de helft van Nederland gezonder te maken. Om mensen daarin optimaal te inspireren en te motiveren ga ik de komende 10 weken zelf de ins en outs van het programma ervaren. Hierbij doorloop ik alle vier de fasen. Afgelopen zondag 14 juni ben ik met de eerste fase, de voorbereidende fase gestart. Hier, op de website van Nederland Slank geef ik elke week een update van mijn ervaringen en meterstanden.

Waarom?

Als diëtist, maar ook als persoon ben ik helemaal klaar met die bizarre eetregels en eetgoeroes, die zeggen dat we veel dingen niet of juist wel moeten eten. Want ondanks dat we allemaal gemaakt zijn volgens het bouwpakket mens, is niemand hetzelfde.

Er is niet één voedingspatroon dat voor iedereen werkt. Het vergt dan ook wat ‘trial’ en ‘error’ om dat uit te vinden. Ik benader voeding dan ook vanuit een veel breder perspectief dan wat wij in de opleiding Voeding & Diëtetiek leren. Want met voedings- en leefstijladviezen alleen komen we er niet. Als dat wel zo was, dan vielen mensen niet terug in oude patronen, dan was écht gezond eten een peulenschil en dan kampte de helft van Nederland niet met allerlei gezondheidsproblemen… De voedingsindustrie is er dan ook puur om geld aan 'ons' te verdienen.

Eten: het psychologische spel

De enige die weet wat het nodig heeft om gezond en energiek te zijn, is je lichaam zelf. Leren luisteren naar de signalen van je lichaam is dan ook cruciaal. Maar in een tijd waarbij we vooral vanuit ons hoofd met eten bezig zijn, is dat best lastig. Voor velen is eten een psychologisch spel geworden, waarbij we vooral zijn gaan denken in termen van ‘moeten en mogen’ en ‘goed en fout’. Maar wat is goed? Wat is gezond? Hoe weten we wat ons lichaam nodig heeft?

Wat is gezond?

Je bloedwaarden kunnen je veel vertellen over je gezondheid. Ik zie het bloedonderzoek dat voorafgaand aan het programma wordt afgenomen, dan ook als het puzzelstukje om het gezondheidsplaatje compleet te maken. Samen met je intakegegevens vormt dit de basis van jouw unieke voedingsplan. Hiermee zie je in één oogopslag welke voeding op jouw lijf geschreven staat. Met de nadruk op ‘jouw’, want het plan kan niet met hetzelfde resultaat door andere gevolgd worden. En zo hoort het ook, want zoals ik al zei, niemand is hetzelfde.

Nederland Slank & Mindfulness

Buiten dat is eten zoveel meer dan de optelsom van voedingsstoffen en de bijdrage aan onze gezondheid. Eten draait ook om cultuur, gezelschap, smaak en genieten. Maar door alle media-aandacht en de vele tegenstrijdige berichtgeving over ‘wat gezond is’ vergeten we dat nog wel eens. Dat heb ik zelf aan den lijve mogen ondervinden. Doordat ik privé en beroepsmatig zo met eten bezig ben, is eten voor mijn een issue geworden. Ik ben er zo mee bezig in mijn hoofd, dat ik niet meer (lichamelijk) kan genieten van eten. Een van mijn gezondheidsdoelen is dan ook het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Waarbij bewustwording van mijn gedachten over eten en de manier waarop ik met eten omga, centraal staan. Om hier meer grip op te krijgen, ben ik momenteel bezig met een aanvullende training Mindfulness. Hier leer ik allerlei technieken en strategieën, waarmee je (ongezonde) gedachte- en gedragspatronen kunt herkennen en doorbreken. Ik ben zeer benieuwd hoe en waar ik dit tijdens het programma met elkaar kan combineren. Ik hou jullie hiervan op de hoogte via dit blog.

Mijn persoonlijke gezondheidsdoelen:

  • gewicht: slanker (met name bovenbenen), 68 kg
  • huid: verdwijnen eczeem/droge plekjes op armen
  • hoofd: minder last van duizelingen en stemmingswisselingen.

Over het gewichtsverlies ben ik nog een beetje sceptisch. Ik kan er met mijn diëtistische achtergrond nog maar moeilijk bij dat je zo veel (7-12 kg), zo snel (in een maand) kan afvallen. Toch lijken de before en after foto’s er niet om te liegen. Ik ben zelf niet dik, maar ben wel stevig. Vooral op mijn (boven)benen en kont. Ik ben dan ook zeer benieuwd of ik die 7 kg vooral daar kan afvallen.

 

 

 

Florinda

Geschreven door: Florinda