Ontwerp-Mar-19-2024-09-38-18-9912-AM

Moet ik nu wel of geen vlees eten?.

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
16 december 2023

Een arts uit Amsterdam verklaarde onlangs in de NRC dat vlees zowel ongezond als onnodig is, een mening die het Voedingscentrum grotendeels deelt. Zelfs de Gezondheidsraad adviseerde deze week om de inname van vlees, zuivel en eieren te verminderen.

Orthomoleculair collega Richard de Leth (arts, auteur, spreker en ondernemer) schrijft: 

Tijdens kerst hebben veel mensen traditioneel kalkoen, kip of konijn op hun menu staan.

Er is wereldwijd een groeiende beweging tegen vleesconsumptie. Onderzoek uit Engeland toont aan dat waarschuwingslabels op vlees, vergelijkbaar met die op sigaretten, de consumptie van vlees met 7 tot 10 procent kunnen verlagen. De anti-vleeslobby bepleit zelfs een vleestaks vanwege de potentiële verlaging van de gezondheidszorgkosten. Op de achtergrond wordt gewerkt aan de ontwikkeling van kweekvlees en -vis.

Bill Gates gaf onlangs in zijn podcast aan dat plantaardig vlees de toekomst heeft. Opmerkelijk is dat Gates de grootste landeigenaar in Amerika is en bedrijven bezit die kweekvlees ontwikkelen. Internist Marcel Levi noemde de veganistische stroming in ziekenhuizen recentelijk 'vegangelisme'.


Financiële belangen raken vaak verstrengeld met gezondheidsbelangen. Zo schreef ik vorige maand in mijn nieuwsbrief dat de onkruidverdelger glyfosaat, ondanks zorgen van vele experts, opnieuw voor tien jaar is toegestaan. De pesticidenlobby heeft een sterke invloed binnen de Europese Unie. Recent onderzoek wijst uit dat ultrabewerkt voedsel mogelijk minder schadelijk is dan gedacht, hoewel het gefinancierd werd door de voedingsindustrie zelf.

De 'lobbycratie' is alomtegenwoordig en vertroebelt de waarheid, ook op het gebied van voeding.


Terug naar vlees: is het echt ongezond?


Mijn perspectief is dat we als mens zijn geëvolueerd op een dieet van zowel plantaardige als dierlijke voeding. Onze anatomie, van ons gebit tot ons spijsverteringsstelsel, wijst erop dat we omnivoren zijn. Ik geloof dat het vermijden van ultrabewerkt voedsel en het beperken van bio-industrie-vlees en bewerkt vlees voordelig is voor ieders gezondheid. Op de lange termijn kan een puur plantaardig dieet leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine B12, omega 3-vetzuren en vitamine D3.

Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, leven vaak gezonder in andere opzichten, zoals meer beweging en minder bewerkte voeding. Echter, de consumptie van wild (biologisch) vlees of wilde vis als onderdeel van een gevarieerd dieet is volgens mij zeer gezond. Dierenwelzijn is voor mij belangrijker dan de prijs van vlees.

Interessant is dat in 1936 een Nederlands gezin ongeveer 30 procent van het inkomen aan voedsel besteedde, tegenwoordig is dit slechts 10 procent. Er is grootschalig internationaal onderzoek dat aantoont dat vleesconsumptie een positief effect heeft op de levensverwachting. Verzadigd vet blijkt geen effect te hebben op het risico op hart- en vaatziekten of totale sterfte.

Wat betreft de impact op het milieu: de meningen zijn verdeeld. Ik denk dat we moeten streven naar een vitaler landbouwsysteem, wat positief zou kunnen zijn voor mens, dier en bodemgezondheid. Het stoppen met milieuvervuiling en het kappen van regenwouden zou waarschijnlijk een grotere impact hebben dan het afraden van vleesconsumptie.

Ik respecteer ieders keuze om geen vlees te eten om principiële of spirituele redenen. Mijn advies is om te kiezen voor vitaal vlees met mate of geen vlees, aangevuld met onbewerkte plantaardige voeding, en essentiële basissupplementen.

Noot van Nederland Slank : te vaak zien we mensen die gezondheidsproblemen hebben die met een paar weken voeding op maat opgelost kunnen worden.

Te vaak zien we mensen die hun voeding hebben aangepast zonder werkelijke kennis van zaken en daardoor grote gezondheids issues opliepen. 

Nederland Slank is opgericht met als doel mensen te begeleiden naar een gezonde levensstijl, zowel fysiek als mentaal. We willen mensen helpen bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht. Ons streven is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om hun welzijn te verbeteren en de beste versie van zichzelf te worden.
 
 

 

Lees het originele artikel: https://oersterk.activehosted.com/index.php?action=social&chash=0e087ec55dcbe7b2d7992d6b69b519fb.2270&s=8388207a90bf023ce984562f7c92d96d

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn