jorieke-nederland

Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD): een probleem van nu.

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
07 september 2023

Non alcoholic fatty liver disease (NAFLD): een dik probleem.

Leververvetting gebeurt wanneer er te veel vet in de levercellen wordt opgeslagen. Er wordt meer vet opgebouwd of geleverd via voedsel dan het lichaam kan gebruiken of de lever kan verwijderen. Soms kan erfelijke aanleg ook een rol spelen, maar meestal wordt het niet veroorzaakt door genen wanneer de lever ziek wordt. Naast alcoholische dranken zoals bier en wijn, zijn de grootste vijanden van de lever obesitas, te weinig lichaamsbeweging, diëten rijk aan vet en koolhydraten, en tekorten aan belangrijke voedingsstoffen.

conceptual

Hoe buikvet levervet wordt

Veel mensen hebben al een relatie met het vet rond hun buik en heupen, dat ze vaak liefkozend aanduiden als "love handles," "jelly," of "buikvet." Maar je moet deze "rolletjes" niet onderschatten. Vooral het vet dat zich in het midden van het lichaam rond de buik ophoopt en een appelvormige lichaamsbouw veroorzaakt, is schadelijk voor de gezondheid. Het verspreidt zich niet alleen rond de buikspieren, maar kan ook de darmen en alvleesklier omhullen.

 

Er wordt gedacht dat vetweefsel stoffen en ontstekingsfactoren produceert die het metabolisme kunnen verstoren en ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken. Maar dat is niet alles: vetcellen in de buikholte geven ook vetzuren en hormonen vrij. Deze stoffen reizen via het bloed naar de lever, waar ze gemakkelijk worden opgenomen en opgeslagen. Als er te veel vetzuren en koolhydraten binnenkomen, kan dit na verloop van tijd leiden tot leververvetting.

 

Slank maar toch leververvetting

Niet alleen mensen met overgewicht kunnen last hebben van niet-alcoholische leververvetting; het kan ook voorkomen bij slanke mensen. Hoe kan leververvetting zich ontwikkelen bij slanke personen? Is het genetisch bepaald? Niet per se! De oorzaak zou kunnen zijn dat slanke mensen vaak 's avonds alleen fruit en rauwe groenten eten. Is dat een gezonde manier om je gewicht op peil te houden? Helaas niet.

 

Volgens ons natuurlijke ritme werken onze spijsverteringsorganen 's avonds langzamer. Dit betekent dat koolhydraten uit rauwe groenten en salades langzaam en moeilijk verteerd worden. Als je dus laat in de avond rauwe groenten eet, kunnen er fermentatieprocessen in de darmen optreden. Dit leidt tot de productie van alcohol, wat schadelijk is voor de lever.

 

De lever voert de meeste ontgiftingsprocessen uit tussen 1 en 3 uur 's nachts. Na een grote portie salade laat in de avond kan de lever echter druk bezig zijn met de alcohol die tijdens de fermentatie in het lichaam wordt geproduceerd. Dit belemmert de ontgifting en regeneratie, en bevordert de opbouw van vetweefsel in plaats van vetverlies.

 

In principe kun je 's avonds rauwe groenten en fruit eten, maar doe dat niet te laat en zorg ervoor dat er minstens 3 uur voorbijgaan voordat je gaat slapen. Groenten zijn gemakkelijker te verteren als ze gestoomd worden gegeten.

 

Bron: Dit artikel is vertaald van Metabolic Balance Company, geschreven door Silvia Bürkle.

https://www.nature.com/articles/s41591-022-02016-6

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/10/12/bacterien-in-de-darmen-van-leverpatienten-maken-zelf-alcohol-a4144924?t=1694255893

 

 

Metabolic Balance Company

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn