bannerimage

PreMenstrueel Syndroom (PMS)

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
14 mei 2014

bannerimage

PreMenstrueel Syndroom (PMS)

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

De meeste mannen begrijpen er weinig van, maar vrouwen weten hoe de ander zich min of meer voelt als het weer (bijna) de tijd van de maand is. Hoofdpijn, buikpijn, opgeblazen gevoel, obstipatie of diarree, rugpijn, pijnlijke borsten, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, gespannenheid, depressie en agressie, maar ook meer/vaker willen eten; zowel zoetig als hartig. Tegelijkertijd hebben sommigen onder ons meer zin in gemeenschap, shoppen en zelfs schoonmaken.

Deze klachten beginnen rond de tweede helft de menstruatiecyclus en verdwijnen vaak pas (een paar dagen) na het begin van de menstruatie. Minstens een week later keren de kwalen weer terug. Wanneer dit het leefpatroon van de vrouw verstoort spreken wij van “PreMenstrueel syndroom” (PMS) of in geval van ernstige klachten “PreMenstrual Dysphoric Disorder” (PMDD).

Oorzaken
De PMS klachten worden door de hormoonwisselingen gedurende maandelijkse cyclus veroorzaakt. Terwijl de hormonale niveaus in het bloed vergelijkbaar zijn met vrouwen zonder klachten, zijn sommige individuen op de een of andere manier toch gevoeliger voor deze hormoonschommelingen. Onderzoek toont aan dat de hormonale wisselingen gedurende de menstruatiecyclus in de hersenen op te merken zijn. De hersencellen communiceren m.b.v. boodschapper-stoffen, de zogenaamde neurotransmitters. Vrouwen met PMS klachten blijken, door de wisselwerking van sommige neurotransmitters in de hersenen, meer gevoelig te zijn voor de hormonale schommeling.

Een van de belangrijkste oorzaken is ongezond eten. Door ontoereikende voeding krijgt ons lichaam niet de juiste bouwstoffen binnen. In dit geval worden bepaalde hormonen en neurotransmitters onvoldoende aangemaakt en/of afgebroken. Daarnaast kan de lever niet meer voldoende ontgiften, worden de darmflora aangetast en gaat het immuunsysteem en verschillende klieren (bv. schildklier, bijnier en geslachtsorganen) minder functioneren.
pms1 - PreMenstrueel Syndroom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat je eraan kan doen
Iedere vrouw heeft weer ergens anders meer last van, daarom is er niet een vaste behandelmethode voor PMS klachten. Hieronder staan een aantal tips om het in ieder geval mee te starten;
- Neem lekker je rust, ontspan en vermijd stress.
- Luister goed naar je lichaam zodat je je grenzen leert kennen.
- Geef je grenzen aan.
- Probeer ook begrip te hebben voor je naaste omgeving, die het weleens moeilijk heeft met jou.
- Houd een PMS-kalender bij, waarop je aangeeft wanneer en hoe erg je er klachten hebt. (LET OP: als de klachten de hele maand aanhouden is het geen PMS waar je last van hebt)
- Wees gezond voor je lijf (eet gezond en beweeg voldoende).
- Bepaalde supplementen kunnen specifieke klachten doen verminderen of zelfs doen verdwijnen.
- Vrouwen die moeite hebben met emoties tonen hebben vaker last van PMS. Zoek hulp als je zelf niet uitkomt.
- Praat met je huisarts erover, die heeft ook weleens andere oplossingen zoals anticonceptie!

Wat het Nederland Slank programma voor je kan betekenen
Wil je je klachten verhelpen, dan is het belangrijk om te starten met voldoende en volwaardig eten. Maar de grote vraag is: “wat verstaan wij daaronder?” Tegenwoordig horen wij van alle kanten iets over gezonde voeding, wie moeten wij gaan geloven? Om een keuze te maken is het goed om te onthouden dat hoe dichter je bij de natuur zit (dus hoe minder bewerkte producten zoals light/halfvol, etc.), hoe beter dat op je lichaam aansluit. Je zult je nu vast wel afvragen hoe het zit met al die hoeveelheden vetten en calorieën die in allerlei volle producten zitten. Bij “Nederland Slank” is dat niet waar wij de nadruk op leggen. Wij laten iedereen bloed prikken en zien gelijk wat o.a. de tekorten zijn, maar ook welke voedingsmiddelen men beter wel kan eten. Aan de hand daarvan stellen wij een voedingsprogramma samen. Al na twee weken leer je bij ons naar je lichaam te luisteren. Zo kan je eenvoudig en alleen door te luisteren naar je behoeftes, voor de rest van je leven gezond blijven eten.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.