bannerimage

Presteer beter, zet je pc uit!

Geschreven door: Rachida Lachhab
19 september 2019

bannerimage

Presteer beter, zet je pc uit!

Geschreven door: Rachida Lachhab

Nog even snel die belangrijke e-mail beantwoorden of de notulen van afgelopen vergadering doornemen. Of misschien ben jij wel iemand die ’s avonds in bed voor het slapen gaan regelmatig nog even een uitzending gemist kijkt. Maar heeft iemand zich wel eens afgevraagd welk effect het blauwe licht van het scherm van je pc, laptop of telefoon heeft op de nachtrust en gezondheid?

 

Wat is het nut van slapen?

Iedereen heeft slaap nodig. Zonder slaap kun je namelijk niet (goed) functioneren. Maar waarom hebben we onze slaap dan zo hard nodig? Wat gebeurt er in ons lichaam tijdens de uren van onze nachtrust?

De nachtrust is bedoeld om ons lichaam en onze geest na een dag vol inspanningen en energieverbruik weer klaar te stomen voor de volgende dag. Wanneer het gaat schemeren en donker wordt, gaat de productie van het hormoon melatonine omhoog waardoor je slaperig wordt. Melatonine is daarom de beheerder van onze biologische klok en zorgt er dus voor dat ons dag- en nachtritme in balans is.

Daarnaast vervult melatonine nog andere functies in ons lichaam die verband houden met herstelwerkzaamheden en het immuunsysteem. Ook hebben we melatonine nodig om alle processen in ons lichaam in een juist ritme te krijgen en te houden. Kun je lang slapen, maar voel je je nog steeds vermoeid of word je ’s nachts vaak wakker? Dan is er een grote kans dat je een gebrek aan melatonine hebt

Natuurlijk ritme

Wanneer er te weinig melatonine wordt aangemaakt, spreken we over een niet-productieve slaap. Je slaapt wel, maar de slaap heeft niet het gewenste effect op het lichaam en de gezondheid. In de praktijk betekent dit dat je ’s ochtends niet uitgerust opstaat, weinig energie hebt en niet alert en geconcentreerd bent. Je motor komt dus erg traag op gang die dag. Je bereikt het hoogste energie level pas tegen de tijd dat je weer naar bed moet. Je lichaam is het gezonde dag- en nachtritme kwijt. Deze disbalans heeft grote gevolgen voor het optimaal functioneren van lichaamsprocessen en dus je algehele gezondheid.

Een gebrek aan melatonine door een slechte nachtrust of verstoord ritme heeft ook gevolgen voor de vetopslag. Vetcellen gaan namelijk brandstoffen opeisen als gevolg van een tekort aan melatonine. Dit betekent dus dat de vetopslag toeneemt en dat je dus gemakkelijker dik(ker) kunt worden.

Maar hoe zit het dan met het ritme van mensen die ’s avonds werken of nachtdiensten draaien?
Bij de meeste mensen die afwijkende diensten draaien, is het dag- en nachtritme verstoord. Dit betekent dat de aanmaak van melatonine vaak ook te laag is.

Uit onderzoek blijkt dat verpleegkundigen die regelmatige nachtdiensten draaien een hogere sterftekans hebben. In hetzelfde onderzoek is er gekeken naar de invloed van melatonine op de deze sterftekans. Het resultaat was positief: hoe groter de melatonine productie, hoe lager de sterftekans. Ook waren de verpleegkundigen met een grotere melatonine aanmaak een stuk alerter.

Het onderhouden van een natuurlijk (slaap)ritme door overdag te werken en ’s nachts te slapen is het beste voor de gezondheid. Wanneer dit niet mogelijk is door afwijkende diensten, is het nabootsen van een natuurlijk dag- en nachtritme erg belangrijk voor de aanmaak van melatonine en zo ook de gezondheid. Mensen die dus overdag slapen als gevolg van afwijkende diensten, moeten ervoor zorgen dat ze tijdens hun slaap genoeg melatonine produceren om de herstelwerkzaamheden uit te voeren.

Vermijd blauw licht! 

De aanmaak van melatonine is dus erg belangrijk voor onze nachtrust en onze gezondheid. Zonder dat we het weten verstoren wij zelf vaak de productie van melatonine.
Het blauwe licht van het scherm van tv’s, laptops, telefoons en lampen verstoort abrupt de melatonine productie. Er gaat namelijk geen signaal meer naar je hersenen om de productie te starten, omdat het immers toch nog licht is..

Door bewust om te gaan met de blootstelling aan kunstmatig licht voor het slapen gaan, kun je zelf invloed uitoefenen op de melatonine productie. Door 2 uur voor het slapen gaan geen tv meer te kijken of op je telefoon of laptop te zitten, gaat er op tijd een signaal naar je hersenen om de afgifte van melatonine te starten. Ook het dimmen van de lichten en het slapen in een zo’n donker mogelijke kamer, draagt hier aan bij. Dus vermijd blauw licht en slaap als een roos!

Conclusie

Lekker slapen is dus niet alleen erg belangrijk om de volgende dag er weer volop tegen aan te kunnen, een goede nachtrust speelt ook een grote rol bij het herstel van je lichaam en dus je gezondheid. Des te meer reden om ervoor te zorgen dat je het optimale haalt uit die paar uren slaap per dag! Dat betekent: geen blootstelling aan blauw licht vlak voor het slapen gaan. Dus geen pc, laptop, tablet of telefoon, maar ook geen blootstelling aan tl-lichten.

Ook voeding is sterk bepalend voor de kwaliteit van je slaap. Zo merken we dat bij mensen die ons programma doen, altijd hun slaap, fitheid en humeur vooruitgaat. De herstelwerkzaamheden zorgen er voor dat je allerlei andere kwalen kwijt raakt en het verouderingsproces een stukje terug draait.

Wil je weten hoe dat werkt, wacht niet langer, vraag een gratis consult aan en krijg je gezonde slaapritme terug!

Rachida Lachhab

Geschreven door: Rachida Lachhab

Rachida is Orthomoleculair Therapeut en Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, spreker en docent. Ze studeerde af aan de Haagsche Hogeschool als diëtist en Orthomoleculair Therapeut werd ze bij Natura Foundation. Daarnaast heeft ze de Integrale Epigenetica-opleiding level 1 en 2 en de Epigenetica van ADHD gevolgd.