Nederland-Slank-1

Sport en activiteit: wat gebeurt er in je lichaam?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
03 november 2023

Als het gaat om afvallen, denken mensen vaak aan twee hoofdzaken: een gebalanceerd dieet en meer fysieke activiteit. Het is evident dat voeding cruciaal is in het proces om gewicht te verliezen.
Het effect van lichaamsbeweging op je gewicht hangt af van het type verbrandingsproces dat je lichaam ondergaat. Totdat vetverbranding optreedt, is het beter om kalm te blijven. Focus op de subtiele aspecten, en we geven je enkele handige aanwijzingen! Daarna kun je de intensievere training hervatten.

Is beweging en sporten altijd goed voor je?
Moeite met motiveren vanwege overgewicht? De reden hiervoor is het FOXA2-eiwit, dat de bewegingsdrang stimuleert. Een hoog insulineniveau, vaak bij overgewicht, hindert de productie van FOXA2. Dus het is begrijpelijk dat je aanvankelijk niet meteen wilt sporten.
Als je met een hoog insulineniveau sport, verbruikt je lichaam meer zuurstof, waardoor er minder overblijft om vet te verbranden, wat meer energie kost. Je lichaam kiest dan sneller voor koolhydraatverbranding. En dat is precies wat je wilt vermijden!

Interessant feit: 1 gram vet verbranden vereist 2 liter zuurstof, terwijl 1 gram koolhydraten maar 0,9 liter nodig heeft.

Overmatige inspanning bij overgewicht kan schadelijk zijn voor botten en gewrichten, wat kan leiden tot chronische problemen. Pas als je insulineniveau stabiliseert, stopt de FOXA2-blokkade.
Dan zul je automatisch meer willen bewegen. Tot die tijd is matige activiteit het beste.
sporten-Mar-07-2024-12-58-37-0062-PM
Aanbevelingen voor rustige lichaamsbeweging
Hier zijn zes eenvoudige stappen om je te helpen met minimale aanpassingen actiever te worden, ongeacht je werk:

* Kies vaker voor fietsen over auto of OV. Of stap eerder uit en wandel. 30 minuten lopen per dag kan veel verschil maken.
* Doe sommige taken staand of lopend, zoals bellen. Verander je thee-moment van de bank naar het park.
* Sta regelmatig op als je een zittend beroep hebt. Overweeg verstelbare bureaus of reminders om jezelf te bewegen.
* Ga naar een koffieapparaat op een andere verdieping voor je pauzedrankje.
* Neem een wandeling tijdens de lunch. Het is ook goed voor je productiviteit.
* Als bovenstaande opties niet werken, overweeg dan een avondwandeling na de maaltijd.
sporten-204x300
Consistente kleine stappen kunnen echt een verschil maken!

Terugkeer naar intensievere training
Het kan enkele weken duren voordat je lichaam klaar is voor intensievere activiteiten na een nieuwe levensstijlaanpak. Overhaast het niet en raadpleeg je coach bij twijfel.
Sporten op een lege maag kan helpen bepalen of je in de vetverbrandingsfase zit. Geen honger na inspanning? Goed bezig! Voel je wel honger, evalueer dan je verbrandingsstatus.
Als je zin hebt in meer beweging maar de sportschool te intimiderend vindt, ontdek dan wat je echt leuk vindt. Teamsporten, groepsoefeningen of sporten met een vriend kan motiverend zijn. Dus, wanneer begin je weer? Blijf ons volgen voor meer sportadviezen.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn