bannerimage

De strenge fase? Is het echt zo streng?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
19 september 2019

bannerimage

De strenge fase? Is het echt zo streng?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Het antwoord is nee. Er is vaak onduidelijkheid over de strenge fase van het Nederland Slank programma. Het Nederland Slank programma bestaat uit 4 fasen. Hieronder zijn de fasen precies uitgelegd.

De voorbereidingsfase

De eerste fase is de voorbereidingsfase, waarbij je lichaam wordt gereinigd en je wordt voorbereid op de strenge fase. Door deze voorbereiding kan je je strenge fase makkelijker doorstaan. Je begint als het ware met een schone lei aan het programma. Deze fase duurt 2 dagen.

De strenge fase

Hierna krijg je de strenge fase waarbij de voeding precies gericht is op het herstellen van jouw hormoonhuishouding. Dit wordt de strenge fase genoemd, omdat je je precies moet houden aan je maaltijdplanning. Hierin staat o.a. precies wat en hoeveel je mag eten. Het is belangrijk om je hier 100% aan te houden. Hiermee kunnen we je verstoorde metabolisme weer in evenwicht brengen.*

Het betekent dus absoluut niet dat je erg weinig en beperkt mag eten. Het is afgestemd op jouw behoefte. Wat je mag eten verschilt wel erg per persoon, maar je hebt nog veel keuze uit verschillende soorten eten. Bijvoorbeeld rood en wit vlees, vis, groente, fruit, knäckebröd, roggebrood, aardappelen en soms ook zuivelproducten zoals kaas, melk en yoghurt.

Belangrijk in het programma zijn de hoeveelheden en de combinaties. Zo lijd je geen honger. In de strenge fase kun je de meeste kilo's verliezen.* Deze strenge fase blijf je volgen tot je bijna bij je streefgewicht bent.

De minder strenge fase

Dan komt de minder strenge fase. Waarom dit de mindere strenge fase wordt genoemd, is omdat je in tegenstelling tot de strenge fase steeds meer mag gaan toevoegen aan je eetpatroon waardoor je lichaam weer kan wennen aan meer eten en je mag uit gaan proberen welke uitwerking andere voeding op je lichaam heeft.

Je gaat steeds meer toevoegen aan je eetpatroon waardoor je lichaam langzaam weer kan wennen aan meer en ander eten. Ook krijg je meer producten in je lijst en is het toegestaan om af en toe te sjoemelen, waarbij je leert hoe je de schade kunt beperken. De minder strenge fase is ervoor bedoeld dat je geen jojo-effect krijgt. Deze fase duurt 15 á 20 dagen.

Fase van gewichtsbehoud

Na deze fase heb je je streefgewicht bereikt en sta je er alleen voor. Wel krijg je tips en richtlijnen mee om je gewicht te kunnen behouden. Bovendien, als je hormoonhuishouding weer in balans is, zul je merken dat je niet eens meer zo veel wilt eten als voorheen. Je lichaam en je hormoonbalans zijn dan namelijk hersteld en je zult veel sneller genoeg hebben.*

Conclusie

Al met al is de strenge fase niet zo streng. Het betekent alleen dat je 100% aan je maaltijdplanning moet houden, zodat jouw verstoorde hormoonhuishouding in balans komt. We zien dan ook vaak dat allerlei kwalen en kwaaltjes zichzelf oplossen, van astma tot acne en van slaapstoornissen tot gewrichtsklachten.*

*Disclaimer

Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.