Nederland-Slank-2

Verbeter je gezondheid met periodiek vasten

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
14 augustus 2018

Wij weten allemaal dat mensen met overgewicht een kortere levensduur hebben, maar wist je ook dat mensen die weleens vasten juist langer leven?

Vasten afvallen

Vasten en afvallen? Het menselijk lichaam is zo ontwikkeld dat het  onder nutritionele stress kan functioneren. Vasten is zo'n vorm van stress, met verjongende effecten.

Uit onderzoek is gebleken dat vasten verjongende effecten op de cellen en op de weefsels heeft. Hoe extremer het vasten en het energietekort, hoe groter het effect. Volgens dit onderzoek komen door vasten de belangrijkste regulatoren van cellulaire bescherming en weefselregeneratie op gang. Door dit fenomeen kan men zich beter aanpassen, herstellen en overleven. En in deze fase neemt de insulinegevoeligheid toe, vermindert het lichaamsvet, verbetert het herstel van het lichaam, functioneert het immuunsysteem veel beter en nemen de ontstekingen in het lichaam af. Insuline ongevoeligheid (of -resistentie) is een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht en andere kwalen.

kopje-thee

Glycogeenvoorraad uitputten

Om energietekort te veroorzaken is het noodzakelijk om de glycogeenvoorraden uit te putten. Dit zijn de energie voorraden in de lever en de spieren. Het lichaam herkent het energietekort als een levensbedreiging waar iets aan gedaan moet worden.

Maar glycogeen uitputting is geen gemakkelijk proces. Er is veel discipline en doorzettingsvermogen voor nodig. Het lichaam biedt weerstand en zal proberen om zijn energiereserves te behouden. Wanneer het spierbranden en de vermoeidheid toeneemt en je je licht in het hoofd voelt, zijn de glycogeenvoorraden op (en de meeste mensen zullen dan snel naar koolhydraatrijk eten grijpen)

Het Nederland Slank programma heeft een periode van 5 uur vasten tussen de maaltijden. Die maaltijden zijn precies zo samengesteld zijn dat je de genoemde verjongende effecten ook bereikt, maar zonder het risico dat je in een eetbui vervalt.

Afvallen door energie uitputting

Door de uitputting van de glycogeenvoorraden in de spieren en de lever worden er signalen aan het lichaam afgegeven om in de overlevingsstand over te schakelen. Het lichaam verbrand dan geen koolhydraten meer, maar vetten. In deze omstandigheden word energie (oftewel vet) verbruikt en dus niet meer opgeslagen. Hierdoor valt men niet alleen af, maar ontstaat ook de ideale metabolische omgeving voor de stamcel-regeneratie en weefselherstel.

Let op: ga niet langdurig vasten zonder begeleiding!

Houd rekening met voedingsstoftekorten. Langdurig vasten en te weinig eten kan ook zijn nadelen met zich meebrengen. Door voedingsstoftekorten kunnen deficiënties ontstaan, met als gevolg nieuwe klachten op kort- of lang termijn. De werking van de schildklier kan verstoord worden door langdurig te weinig koolhydraten in te nemen en door te weinig eiwitten te consumeren raakt men spieren kwijt. Het is dan ook altijd verstandig om door een professional in het vasten begeleid te worden.

Wil je ook weten hoe je veroudering kan tegen gaan?

Nederland Slank kan iedereen helpen om de juiste keuzes qua eetmomenten, voedingsmiddelen (voor het sporten), voedingsstoffen en beweging te maken. Hierdoor heb je de juiste balans en ga je veroudering tegen. Meer weten over vasten en afvallen? Neem dan contact met ons op.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn