Nederland-Slank-4

Vet verbranden: hoe doe ik dat?

Geschreven door: Rachida Lachhab
19 september 2019

Succesvol vet verbranden hebben we allemaal al wel eens geprobeerd. Lijnen, diëten en een hoop andere vergeefse afvalpogingen. Je hebt waarschijnlijk wel eens een crashdieet gevolgd, ‘magische’ afslanktabletten geslikt of een maand lang alleen maar shakes gedronken. Tijd, geld en moeite verspild zonder noemenswaardig resultaat. Je valt gewoonweg niet af, wat je ook probeert.. Vet verbranden is een lastig proces. Wij vertellen je graag hoe het in zijn werk gaat en hoe je dit het beste kunt bereiken op een gezonde manier.*

Waarom verbrand ik geen vet? 

Wanneer we het hebben over afvallen, hebben we het vanzelfsprekend over vet verbranden. Om effectief af te vallen moet je lichaam namelijk in staat zijn om vet te kunnen verbranden. De hormoonhuishouding speelt een grote rol bij het vetverbrandingsproces. Voeding en beweging zijn belangrijke factoren die bijdragen aan de hormoonbalans in het lichaam. Wanneer je hormonen uit balans zijn als gevolg van verkeerde voeding en/of beweging, zal het je niet lukken om snel, effectief en gezond gewicht te verliezen en dus vet te verbranden.

De meeste mensen krijgen dagelijks niet de voeding binnen die ze binnen zouden moeten krijgen om de hormonen in balans te houden. De één eet te veel, terwijl de ander weer te weinig eet. Ook wordt er over het algemeen te veel suiker gegeten en te weinig groente, fruit en eiwit. Verkeerde voedingsgewoonten zorgen er voor dat je hormoonhuishouding uit balans raakt. Vaak is het gevolg van verkeerde voeding ook voedingsstress. En voedingsstress zorgt er weer voor dat er een disbalans optreedt in het lichaam.

Vaak proberen mensen hun ongezonde eet/leefgedrag te compenseren door te sporten. Men gaat bijvoorbeeld een stuk hardlopen of een paar uur naar de sportschool. Meestal wordt er dan verkeerd en te intensief bewogen. Het gevolg hiervan is dat het lichaam het stresshormoon cortisol produceert. Ook dit veroorzaakt weer een disbalans in de hormoonhuishouding en dus een disbalans in de vetopslag en –afbraak.

Je kunt dus hard en veel gaan sporten of jezelf verhongeren door bijna niets te eten, maar als je hormoonbalans niet klopt, zul je niet (blijvend) afvallen, geen vet verbranden en zelfs kunnen aankomen!*

Hoe werkt vet verbranden? 

Er zijn onder andere 6 verschillende hormonen in het lichaam die betrokken zijn bij de plaatselijke vetopslag en vetverbranding. Er hoeft maar één van deze hormonen uit balans te zijn en dit heeft direct toename van lichaamsvet op een specifieke plek van het lichaam als gevolg.

Insuline en cortisol

Vooral de hormonen insuline en cortisol spelen dus een belangrijke rol bij de vetopslag en vetafbraak. Het hormoon insuline wordt aangemaakt wanneer er koolhydraten (suikers) worden gegeten en zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel weer omlaag gaat. Het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt bij stress en te intensief sporten.

Een verkeerd eet- en beweegpatroon en een ongezonde leefstijl zorgen er voor dat het lichaam te veel cortisol en insuline produceert. Wanneer er te veel van deze hormonen worden geproduceerd, blijft het lichaam in een constante fase van vetopslag. Verkeerd eten en verkeerd bewegen zijn dus vaak de oorzaak voor een disbalans in de hormoonhuishouding.

Nederland Slank

Bij Nederland Slank ligt de focus op wat iemand zou moeten eten om de hormonen weer in balans te krijgen. Deze analyse wordt gedaan aan de hand van een bloedonderzoek en een uitgebreide vragenlijst. Het voedingsschema van Nederland Slank is dus persoonlijk gericht voedingsadvies dat precies aansluit op wat jouw lichaam nodig heeft om in balans te komen en te blijven met als bijkomend (mogelijk) effect het verbranden van vet.*

Bij het opstellen van het persoonlijke voedingsschema wordt er ook onder andere rekening gehouden met het hormoon insuline door de hoeveelheid suikers in de voeding te beperken. Daarnaast wordt er rekening gehouden met het hormoon cortisol door adviezen te geven met betrekking tot beweging, stress en ontspanning.

Door middel van een bloedonderzoek en een uitgebreide anamnese krijg je bij Nederland Slank een voedingsadvies gericht op het verbranden van vet op een zo gezond en effectief mogelijke manier.*

*Disclaimer

Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.

Rachida Lachhab

Geschreven door: Rachida Lachhab

Rachida: Orthomoleculair Therapeut, Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding Mijn naam is Rachida en ik ben gepassioneerd over gezondheid en voeding. Met een uitgebreide achtergrond in voeding en orthomoleculaire therapie, ben ik toegewijd aan het helpen van mensen om hun welzijn te verbeteren en een gezondere levensstijl te bereiken. Mijn reis begon aan de Haagsche Hogeschool, waar ik afstudeerde als diëtist. Ik geloof sterk in de kracht van voeding als basis voor een gezond leven. Daarom heb ik me verder gespecialiseerd in orthomoleculaire therapie via Natura Foundation, waar ik lid ben van de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Deze holistische benadering van gezondheid richt zich op het optimaliseren van de juiste voedingsstoffen in het lichaam voor een optimaal functioneren. Mijn toewijding aan voortdurende educatie heeft me ook geleid naar de wereld van epigenetica. Ik heb zowel de Integrale Epigenetica-opleiding level 1 als level 2 voltooid, en ik ben gespecialiseerd in de epigenetica van ADHD. Dit heeft mijn begrip van de complexe relatie tussen genetica, omgevingsfactoren en gezondheid verdiept. Naast mijn klinische werkzaamheden als diëtist en orthomoleculair therapeut, ben ik ook een actieve spreker en docent op het gebied van gezondheid en voeding. Ik geloof in het delen van kennis en het inspireren van anderen om bewuste keuzes te maken voor hun gezondheid. Mijn missie is om mensen te begeleiden naar een gezonder, gelukkiger en evenwichtiger leven. Ik ben er trots op dat ik een rol mag spelen in het helpen van anderen om hun gezondheidsdoelen te bereiken en een welzijnsniveau te bereiken dat ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Laten we samenwerken aan jouw optimale gezondheid en welzijn. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Rachida Orthomoleculair Therapeut (lid MBOG) & Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding