Waarom Diëten Niet Werken De Rol van CB1remmers in Effectief Gewichtsverlies-1

Waarom Diëten Niet Werken: CB1-remmers in Effectief Gewichtsverlies

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
27 mei 2024

Heb je ooit een dieet gevolgd en gemerkt dat je uiteindelijk toch weer aankwam? Of voel je je constant hongerig, zelfs als je gezond eet en regelmatig sport? Je bent niet de enige. Veel mensen worstelen met blijvend gewichtsverlies en voelen zich gefrustreerd als traditionele diëten niet werken. Dit komt omdat de kern van het probleem vaak niet wordt aangepakt. Overactieve CB1-receptoren in het lichaam kunnen leiden tot verhoogde vetopslag, chronische honger en andere gezondheidsproblemen. In dit artikel ontdek je hoe CB1-remmers kunnen helpen bij het effectief en duurzaam afvallen, door de onderliggende oorzaken aan te pakken en je lichaam te ondersteunen in zijn natuurlijke balans.

Over verslaving en oorzaken

Het endocannabinoïde systeem (ECS) is samen met het endorfinesysteem een van de belangrijkste zelfherstelsystemen van het menselijk lichaam. Helaas raakt dit systeem door onze westerse levensstijl uit balans. Overactieve CB1-receptoren spelen hierbij een cruciale rol en kunnen leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals overgewicht, chronische ontstekingen, insulineresistentie, diabetes type 2, metabool syndroom, osteoporose, neurodegeneratieve aandoeningen, kanker en andere typische westerse aandoeningen. CB1-remmers bieden veelbelovende therapeutische mogelijkheden om deze problemen aan te pakken.

Integrale Epigenetica

Het aanpakken van het ECS valt onder de discipline van integrale epigenetica. Epigenetica bestudeert de interactie tussen omgevingsfactoren en genexpressie. Integrale epigenetica gaat verder door deze interacties te analyseren en te behandelen vanuit een oorzaak-gevolg perspectief. Therapeuten in deze discipline richten zich op het zelfherstel van het lichaam in plaats van alleen symptomen te behandelen. Dit wordt uitgebreid besproken in het boek 'Het endorfine herstelplan. Integrale epigenetica in de praktijk – het endocannabinoïde-systeem' van Lucas Flamend en in de BrainQ Level 1 masterclass.

Zelfherstel is efficiënt en duurzaam omdat het de intelligentie van het lichaam benut, die zich over 3,5 miljard jaar heeft ontwikkeld. Moderne omgevingsfactoren zoals voeding, chemicaliën en medicatie kunnen dit systeem echter verstoren, wat leidt tot een toename van chronische aandoeningen, obesitas en kanker.

Inleiding in het Endocannabinoïde Systeem

Het ECS fungeert als een master regulator in ons lichaam. Het reguleert voedselvoorkeur, vetopslag, vermindert diverse vormen van stress, activeert het dopamine-beloningssysteem, vermindert pijn, remt ontstekingen en speelt een rol bij wondheling en botvorming. Het ECS wordt aangestuurd door CB1- en CB2-receptoren, die fysiek aan elkaar gekoppeld zijn en elkaar in evenwicht houden. CB1-receptoren kunnen echter overactief raken door factoren zoals stress, bepaalde voeding, alcohol en drugs, wat leidt tot gezondheidsproblemen.

CB1-receptoren: Locatie en Functie

CB1-receptoren zijn de meest voorkomende receptoren in de hersenen, maar ook aanwezig in het ruggenmerg, perifere zenuwbanen, immuuncellen en het spijsverteringsstelsel. Ze spelen een belangrijke rol in de energieopslag en vetopname, beïnvloeden de zoetappreciatie en suikerbehoefte, en reguleren de vetverbranding. Overactieve CB1-receptoren bevorderen vetopslag en kunnen leiden tot insulineresistentie en leptineresistentie, wat resulteert in chronische honger en vermoeidheid.

Dopamine en Verslaving

CB1-receptoren stimuleren de vrijgave van dopamine, wat een rol speelt bij verslavingsgedrag. Voeding met veel linolzuur, alcohol, cannabis en zelfs anaeroob sporten kunnen deze receptoren activeren. Dit leidt tot een verhoogde dopamine-afgifte, wat verslavingsgedrag kan versterken en ADHD-achtige kenmerken kan veroorzaken.

Metabool Syndroom

Overactieve CB1-receptoren zijn betrokken bij het ontstaan van het metabool syndroom, een verzameling van aandoeningen waaronder obesitas, insulineresistentie en hartaandoeningen. Ze verhogen oxidatieve en nitro-satieve stress en bevorderen laag-gradige en chronische ontstekingen. Het verminderen van de activiteit van CB1-receptoren kan helpen bij het voorkomen en behandelen van deze aandoeningen.

CB1-remmers: Eigenschappen en Voordelen

CB1-remmers kunnen helpen bij:

  • Verminderen van CB1-activiteit en stimuleren van CB2-werking.
  • Verminderen van vetopslag en aanmaak van witte vetcellen.
  • Verhogen van de efficiëntie van verzadigingsstoffen zoals oleoylethanolamide.
  • Verminderen van verslavingsgevoeligheid, honger en eetbuien.
  • Herstellen van dopamine-, leptine- en insulinegevoeligheid.
  • Verminderen van oxidatieve en nitrosatieve stress.
  • Behandelen van het metabool syndroom en gerelateerde complicaties.

Natuurlijke CB1-remmers

Quercetine

Quercetine is een krachtige natuurlijke CB1-remmer en FABP4-remmer. Het kan bijdragen aan gewichtsverlies en het verbeteren van de gevoeligheid voor insuline en leptine.

Andrographolide

Dit extract vermindert het aantal CB1-receptoren en is een effectieve FABP4-remmer. Het helpt bij het verminderen van vetopslag en ontstekingen.

Curcumine en Resveratrol

Beide zijn sterke inverse agonisten van CB1-receptoren en activeren CB2-receptoren. Ze helpen bij het verminderen van glutamaat en ontstekingen.

Conclusie

CB1-remmers bieden een veelbelovende aanpak voor de behandeling van overgewicht, metabool syndroom en gerelateerde aandoeningen. Door de activiteit van CB1-receptoren te verminderen en de werking van CB2-receptoren te stimuleren, kunnen we een evenwichtiger en gezonder lichaam bevorderen. Integrale epigenetica en het endocannabinoïde systeem spelen hierbij een cruciale rol en bieden nieuwe inzichten en behandelingsmogelijkheden voor een breed scala aan gezondheidsproblemen.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn
Waarom Diëten Niet Werken: CB1-remmers in Effectief Gewichtsverlies
5:11