dokter-maakt-echografie-van-schildklier-aan-vrouwelijke-patient-in-kliniek-diagnose-en-behandeling-van-auto-immuun-thyroiditis-concept-1

Wat is een auto-immuunziekte en hoe kun je ermee omgaan?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
16 september 2023

dokter-maakt-echografie-van-schildklier-aan-vrouwelijke-patient-in-kliniek-diagnose-en-behandeling-van-auto-immuun-thyroiditis-concept-1

Wat is een auto-immuunziekte en hoe kun je ermee omgaan?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Afbeelding van stefamerpik op Freepik

Wat is een auto-immuunziekte?

Het menselijk immuunsysteem is ons verdedigingsleger, dat normaal gesproken bacteriën, virussen, vreemde lichamen en andere ziekteverwekkers afweert. Bij een gezond persoon zijn alleen die antilichamen en afweercellen in de bloedbaan en weefsels actief die gericht zijn tegen vreemde cellen, schadelijke stoffen en tegen de zieke cellen van het lichaam zelf. Echter, dit beschermingsmechanisme kan verstoord raken.

Auto-immuunziekten met vele gezichten

In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen drie vormen, namelijk orgaanspecifieke en systemische auto-immuunziekten. Daarnaast is er een derde variant, een mengvorm van deze twee verschijningsvormen, de zogenaamde intermediaire auto-immuunziekten.

Orgaanspecifieke auto-immuunziekte is de meest voorkomende vorm. Individuele organen worden aangevallen door een overreactie van het immuunsysteem en weefsel wordt vernietigd, met een bekend voorbeeld als type 1 diabetes.

Systemische auto-immuunziekte valt het immuunsysteem verschillende orgaansystemen of lichaamsstructuren aan.

Oorzaken van auto-immuunziekten

Waarom iemand een auto-immuunziekte ontwikkelt, is nog grotendeels onduidelijk. Naast virale infecties zijn epigenetische factoren zoals een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap en mogelijk vroeg contact met gluten en/of melkeiwit mogelijke triggers.

Niet-specifieke symptomen

Veel auto-immuunziekten manifesteren zich aanvankelijk met vage symptomen die zowel de fysieke als mentale gezondheid beïnvloeden.

Voeding en beweging

Over het algemeen kunnen veel symptomen van een auto-immuunziekte, zoals stemmingsstoornissen, gewichtstoename of verminderde mobiliteit bij reumatische aandoeningen, effectief worden verbeterd door gerichte therapeutische oefeningen en sport. Een verandering in dieet kan nuttig zijn, aangezien sommige voedingsmiddelen de productie van ontstekingsstoffen remmen of bevorderen.

Stressmanagement en holistische gezondheid

Omdat de mentale gezondheid ook een positieve invloed heeft op het immuunsysteem, moet stress worden verminderd. In dit geval kunnen ontspanningsoefeningen, meditatie of yoga helpen. Het doel is om het lichaam en de geest te versterken en de kwaliteit van leven te verbeteren door middel van een holistische, gezonde levensstijl.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.