Contractvrije Diëtist: Jouw Gezondheid, Jouw Keuze

Waarom kies ik ervoor om als contractvrije diëtist te werken?

Rachida-AGB 24100660R. Salem-Lachhab AGB 24100660

Als contractvrije diëtist heb ik de vrijheid om samen met jou een behandelplan op te stellen dat volledig aansluit bij jouw behoeften en wensen. Dit betekent dat onze keuzes niet beperkt worden door de regels en eisen van zorgverzekeraars, zoals dat wel het geval is bij gecontracteerde diëtisten.

Door deze werkwijze neem ik bewust afstand van de invloed van zorgverzekeraars op mijn praktijkvoering. Hierdoor ben ik niet gebonden aan tijdrovende administratieve taken, wat mij in staat stelt meer persoonlijke aandacht aan mijn cliënten te besteden. Bovendien blijft er meer tijd over voor bijscholing, kennisvergroting en het uitbreiden van mijn netwerk.

 

Verschillen tussen contractvrije en gecontracteerde diëtist

Het grootste verschil is dat je als cliënt bij een contractvrije diëtist de factuur zelf betaalt en deze vervolgens indient bij jouw zorgverzekeraar. Afhankelijk van je pakket wordt een deel van het consult vergoed, vaak minimaal 70%.

Vergoedingen en eigen risico

Standaard worden de eerste 3 uur diëtetiek vergoed vanuit de basisverzekering. Het eigen risico wordt in alle gevallen eerst aangesproken, zowel bij gecontracteerde als bij niet-gecontracteerde diëtisten. Ben je aanvullend verzekerd? Dan worden er meer uren vergoed, zodra het eigen risico en de vergoeding vanuit de basispolis zijn verbruikt.

Voordelen van contractvrij werken

  • Transparantie: Je hebt duidelijk inzicht in de kosten en behandeling, zonder indirecte tijd.
  • Privacy: Cliëntgegevens worden niet gedeeld met zorgverzekeraars, wat bij gecontracteerde diëtisten wel het geval is.
  • Vrije toegankelijkheid: Je kunt zonder verwijzing van een huisarts een afspraak maken, ook wel Direct Toegankelijke Diëtist (DTD) genoemd.

Wat te doen als je naar een contractvrije diëtist wilt gaan

  1. Controleer bij je zorgverzekeraar: Informeer hoeveel je vergoed krijgt en hoe het zit met je eigen risico. Bekijk hoeveel tijd en geld vanuit de basis- en aanvullende verzekering vergoed worden.
  2. Maak een afspraak: Rond de 1e van de maand ontvang je een factuur per mail, die je binnen 14 dagen betaalt. Vervolgens dien je de factuur in bij jouw zorgverzekeraar voor vergoeding, meestal ca. 70%.

Tot slot

Houd er rekening mee dat altijd eerst het eigen risico wordt aangesproken, ongeacht of je naar een gecontracteerde of niet-gecontracteerde diëtist gaat. Bij gecontracteerde diëtisten wordt vaak indirecte tijd gerekend, wat inbegrepen kan zijn bij de prijs van een contractvrije diëtist. Bij ongecontracteerde diëtisten krijg je de factuur direct, wat zorgt voor duidelijkheid in de kosten.

Het is belangrijk dat jij kiest wat het beste bij jou past. Mocht je nog vragen hebben, dan sta ik uiteraard voor je klaar!

Goed om te weten

Bij verzekeringen zoals De Friesland en CZ (inclusief OHRA en Delta Loyd) heb je een verwijsbrief van jouw dienstdoende arts nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen.