Een hoge bloeddruk? Uitleg en tips om ervan af te komen

jorieke-nederland-new

We hebben allemaal wel gehoord van een hoge bloeddruk, en we weten ook dat het niet goed is voor je gezondheid wanneer je bloeddruk te hoog is. Maar wat is een te hoge bloeddruk nu eigenlijk, waarom is een hoge bloeddruk niet gezond en is er een dieet tegen hoge bloeddruk, of kun je op andere manieren zelf een te hoge bloeddruk verlagen?  

We associëren een te hoge bloeddruk vaak met ongezond eten of met overmatig alcoholgebruik. Het klopt dat er een verband is tussen een hoge bloeddruk en suiker in voeding of drank. Er zijn echter nog andere factoren die kunnen leiden tot een hoge bloeddruk, zoals chronische stress. Met dit artikel geven we graag meer informatie over wat een hoge bloeddruk precies is en geven we tips waarmee je een hoge bloeddruk verlagen kunt. 

Kijk bij één van de volgende onderwerpen om er meer over te leren:

Bij Nederland Slank kun je terecht voor deskundig en persoonlijk voedingsadvies. De orthomoleculair diëtisten van Nederland Slank kijken naar jou als geheel en werken op basis van een op maat gemaakt voedingsplan en persoonlijke gesprekken. Ben je benieuwd of Nederland Slank ook iets voor jou kan betekenen? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend eerste consult via onze website!

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

bloeddruk

Wat is een hoge bloeddruk precies?

Je bloeddruk drukt de kracht uit waarmee je hart bloed rondpompt door je bloedvaten. Door deze kracht ontstaat er een bepaalde druk in je bloedvaten. Wanneer deze druk te hoog wordt, spreken we ook wel van een hoge bloeddruk of hypertensie.

Het is belangrijk dat je bloeddruk niet te hoog wordt, omdat dit namelijk de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Dit heeft ermee te maken dat je hart constant heel hart moet werken bij een hoge bloeddruk, waardoor er natuurlijk sneller iets mis kan gaan met je hart. Verder kan een langdurige hoge bloeddruk de wand van de aderen beschadigen, omdat er op de lange termijn meer kans is op aderverkalking en bloedstolsels bij een hoge bloeddruk. De verkalking van je aderen heeft weer tot gevolg dat je aderen minder flexibel worden, waardoor je bloeddruk nog verder oploopt. Een vicieuze cirkel dus, waar je liever niet in wil belanden.

Hart- en vaatziekten werden lange tijd gezien als een typische mannenziekte. Het is echter zo dat mannen als vrouwen evenveel kans hebben om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Wel is het zo dat vrouwen tot aan de menopauze worden beschermend door het hormoon oestrogeen, dus ongeveer na het 40e levensjaar hebben vrouwen en mannen evenveel kans op het ontwikkelen van een hart- of vaatziekte.

bloeddruk meter

Een hoge of lage bloeddruk: wat betekent dat?

Bij het meten van de bloeddruk is er sprake van twee waarden: de bovendruk en de onderdruk. Het hoogste getal is je bovendruk en het onderste getal van de meting is je onderdruk. De bovendruk wordt gemeten als het hart samentrekt. Op dat moment is je bloeddruk het hoogst. De onderdruk wordt gemeten bij ontspanning van het hart.

Over het algemeen geldt: hoe lager de bloeddruk, hoe kleiner de kans op hart- en vaatziekten. De ideale bloeddruk is 120/80. Bij een bovendruk van 120 of lager en een onderdruk van 80 of lager heb je de minste kans op hart- en vaatziekten. Bij een bovendruk tussen de 120 en 129 heb je een verhoogde bloeddruk en is het verstandig je levensstijl aan te passen.

Vanaf een bovendruk van 130 spreken we van een hoge bloeddruk. Je risico op hart- en vaatziekten nemen toe hoe hoger je bloeddruk wordt. Wanneer je dit één keer meet, hoef je je nog niet meteen zorgen te maken. Hou het echter wel in de gaten en herhaal de meting regelmatig. Blijft je bloeddruk boven de 130? Neem dan contact op met je arts.

'Hoe lager de bloeddruk, hoe kleiner de kans op hart- en vaatziekten'

hart-1

In tegenstelling tot een hoge bloeddruk, is een lage bloeddruk of hypotensie vaak onschuldig. Toch kun je soms ook last hebben van een lage bloeddruk. Wanneer je bovendruk lager is dan 90 en je onderdruk lager dan 60, spreken we van een lage bloeddruk. Het moment waarop je klachten kunt ervaren van een lage bloeddruk, verschilt per persoon. De klachten ontstaan als een deel van je lichaam te weinig bloed en zuurstof krijgt. Je kunt dan last krijgen van onder meer:

  • Duizeligheid

  • Misselijkheid

  • Vermoeidheid

  • Flauwvallen

  • Vlekken of wazig zien

  • Oorsuizen

  • Een licht of juist zwaar gevoel in je achterhoofd

In sommige gevallen is de kans op een lage bloeddruk groter, zoals bij een zwangerschap of bij koorts, heftige diarree of een hevige menstruatie. In zeldzame gevallen is een onderliggende ernstige aandoening de oorzaak van de lage bloeddruk, zoals bij grote brandwonden of een maag- of darmbloeding.

vermoeidheid-1

Tips bij een lage bloeddruk

Hoewel een lage bloeddruk vaak als ongevaarlijk wordt bestempeld, is het niet onschuldig en kun je er vervelende klachten door krijgen, zoals je hierboven kunt lezen. We geven je daarom een aantal natuurlijke tips bij een lage bloeddruk:

Tip 1: Voeg mineraalzout toe aan je voeding

Zout staat bekend als slecht voor je gezondheid. Dat is zonde, want bijvoorbeeld Keltisch zeezout en Himalayazout bevatten veel mineralen die goed zijn voor je. Bovendien is eerder suiker dan zout de boosdoener en kan je lichaam bij een lage bloeddruk juist wel wat meer zout gebruiken. Overdrijven is natuurlijk nooit goed, maar bij een lage bloeddruk kun je een klein beetje gezond mineraalzout toevoegen aan je voeding.

Tip 2: Drink regelmatig een kopje zoethoutthee

Van zoethout is bekend dat het ervoor zorgt dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je bloeddruk kan verhogen. Het wordt daarom afgeraden voor mensen met een hoge bloeddruk om hier veel van te gebruiken, maar bij een lage bloeddruk kan het juist voordelig zijn.

Tip 3: Ginsengthee is ook een goede optie

Ginseng is een kruid dat al eeuwen bekend staan om haar gezondheidsvoordelen, zo is het goed voor het immuunsysteem* en voor hart en bloedvaten*. Wissel je kopje zoethoutthee dus gerust af met deze kruidenthee!

Tip 4: Drink geen alcohol, maar wel meer water

Voor je bloeddruk is het belangrijk dat er een goede balans is tussen de zouten en het vocht in je lichaam. Als je zout gebruikt is het dus extra belangrijk om voldoende water te gebruiken, zodat die balans op peil blijft. Alcohol is daarentegen slecht voor je vochthuishouding, aangezien het ervoor zorgt dat je uitdroogt.

Tip 5: Eet eens wat vaker zeewier

Zeewier zeg je? Inderdaad! Kelp en zeewier zitten boordevol vitaminen en mineralen, waaronder vitamine B12. Deze vitamine staat erom bekend dat het bijdraagt aan de vorming van rode bloedcellen. Met name vegetariërs en veganisten hebben nogal eens een tekort aan vitamine B12, omdat deze vitamine ook veel voorkomt in vlees en zuivelproducten. Zeewier is echter voor iedereen een gezond en duurzaam alternatief om toch je vitamine B12 binnen te krijgen!

klachten - vermoeidheid en hoofdpijn

Hoe herken je een hoge bloeddruk?

Sommige mensen vragen zich af of je zelf kunt voelen dat je een hoge bloeddruk hebt. Het antwoord daarop is: ja, een hoge bloeddruk is voelbaar, al is het niet zo dat iedereen deze symptomen waarneemt. Soms lopen mensen al jaren rond met een hoge bloeddruk, zonder het door te hebben. Een hoge bloeddruk wordt gekenmerkt door typische symptomen. Je kunt een hoge bloeddruk vermoeden, wanneer onderstaande symptomen je bekend voorkomen:

  • Hoofdpijn

  • Duizeligheid

  • Minder goed of wazig zien

  • Misselijkheid

  • Pijn op de borst

  • Moeheid

  • Moeite met slapen

  • Een rusteloos gevoel in je lichaam

Wanneer je eenmaal de symptomen van een hoge bloeddruk ervaart, is er vaak al schade ontstaan aan de aderen of aan het hart. Het is dus belangrijk om bij twijfel altijd direct je bloeddruk te laten meten door een arts. Je kunt ook zelf je bloeddruk meten thuis, maar deze meting is minder betrouwbaar.

onderzoek lichaam

6 Gevolgen van een te hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk brengt ook hoge risico’s voor je gezondheid met zich mee. Het is dan ook belangrijk om je bloeddruk omlaag te krijgen. Als je namelijk langdurig rondloopt met een te hoge bloeddruk, kan er schade in je lichaam ontstaan die grote gevolgen heeft. Dit zijn de meest voorkomende gevolgen van een langdurige hoge bloeddruk:

  1. Beschadiging van je bloedvaten

  2. Grotere kans op chronische hart- en vaatziekten

  3. Grotere kans op een hart- of herseninfarct

  4. Meer kans op hartfalen

  5. Kans op nierschade

alcohol-wijn

Deze factoren beïnvloeden jouw bloeddruk

De hoogte van je bloeddruk wordt door meerdere factoren (1) bepaald. Interne factoren zijn onder meer de slagkracht van het hart, de hoeveelheid bloed in het lichaam en de elasticiteit van de bloedvaten. Een hoge of lage bloeddruk kan ook erfelijk zijn.

Er zijn echter ook externe factoren die kunnen zorgen voor een te hoge bloeddruk. Oorzaken waar je vaak wel invloed op uitoefenen. Denk aan:

  • Roken & alcoholgebruik

  • Veel suiker, zout of drop eten

  • Medicijngebruik, waaronder anticonceptiepil

  • Overgewicht

  • Diabetes

  • Stress

  • Onbalans in cholesterolwaarden

  • Hoge ontstekingswaarden

Hoewel erfelijkheid een rol speelt, is het dus over het algemeen voeding en leefgewoonten die een grote invloed hebben op de hoogte van jouw bloeddruk. Dat betekent dus ook dat je er zelf iets aan kunt doen!

gezondheid-2

Op een natuurlijke manier je bloeddruk verlagen

Zoals gezegd kun je dus zelf veel doen om je bloeddruk te verlagen. Wanneer dit op een natuurlijk manier kan, is dat uiteraard helemaal mooi meegenomen. Onderstaande adviezen kunnen echter niet zomaar medicijnen vervangen. Soms zijn medicijnen nodig. Overleg altijd eerst met je behandelend arts, indien je je medicijngebruik wil veranderen.

gezond hart

Voeding

Sommige voedingsmiddelen zijn gunstig voor de bloeddruk, zoals voedingsmiddelen met een laag natriumgehalte, voeding die rijk is aan het mineraal kalium en voedingsmiddelen die de omega 3-vetzuren DHA en EPA bevatten. Er zijn ook voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden. Zo is er een verband tussen hoge bloeddruk en suiker. Ook zouten en transvetten kun je beter links laten liggen. We noemen hieronder een aantal voedingsmiddelen die passen in een dieet tegen hoge bloeddruk, al gaat het om het totaalplaatje en zijn deze voedingsmiddelen niet de oplossing!

  1. Water

    Ons bloed bestaat voor een groot deel uit water. Niet alleen helpt water om ons bloed basisch te houden, het bevat ook belangrijke mineralen, zoals kalium, wat goed is voor de bloeddruk.

  2. Groenten en fruit

    Eet dagelijks 2 tot 3 stuks fruit en minimaal 300 tot 500 gram groenten. Tegen hoge bloeddruk helpt het om vooral veel groenten te eten. Met name de mineralen calcium, kalium en magnesium, die veel voorkomen in groenten, spelen en belangrijke rol voor je gezondheid.

  3. Gefermenteerde zuivel

    Rauwe yoghurt, kefir en hangop zijn voorbeelden van zure zuivel. Ze bevatten vitamine K2, welke bijdraagt aan een goed verloopt van de bloedstolling.

  4. Omega 3-vetzuren

    De vetzuren EPA en DHA spelen een belangrijke rol als het om de bloeddruk gaat: ze ondersteunen een normale bloeddruk. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vetzuren, zijn onder meer vette vis (haring, zalm, makreel, sardines, tonijn), diverse plantaardige oliën, waaronder lijnzaadolie, walnootolie, hennepolie en koolzaadolie.

  5. Vitamine C

    Het is belangrijk om een goede vitamine C status te hebben. Vitamine C draagt namelijk bij aan de vorming van collageen, wat goed is voor de bloedvaten. Zorg dus dat je dagelijks voldoende rijpe, verse groenten en fruit eet!

  6. Gezond zout

    Hierboven zeiden we al dat eerder suiker dan zout de oorzaak is van een hoge bloeddruk. Zoals ook de auteur van het boek The Salt Fix (2) uitlegt, heeft overmatig zoutgebruik weinig tot niets te maken met het feit dat veel mensen in de Westerse samenleving met een hoge bloeddruk kampen. Sterker nog: gezonde, natuurlijke vormen van zout, zoals Keltisch zeezout en Himalayazout, zijn niet alleen vrij van gifstoffen, maar ook rijk aan belangrijke mineralen. Kies dus voor gezonde vormen van zout.

bewegen

Leefstijl

Naast voeding, spelen leefgewoonten een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een hoge bloeddruk. Met onderstaande tips helpen je om gezond en fit te blijven en daarmee om een hoge bloeddruk voor te zijn:

Tip 1: Probeer dagelijks een half uur te bewegen

Tip 2: Zorg voor een goede nachtrust van ongeveer 8 uur per nacht

Tip 3: Richt je leven zo in dat je op dagelijkse basis weinig stress ervaart

Tip 4: Stop met roken en het drinken van alcohol. dit zijn namelijk de belangrijkste veroorzakers van hart- en vaatziekten

Tip 5: Eet gezond en probeer zoveel mogelijk verse, onbewerkte, rijpe producten te eten

Tip 6: Verminder je zoutgebruik en gebruik kruiden in plaats van zout

Tip 7: Suiker en hoge bloeddruk zijn ook met elkaar verbonden, vermijdt dus het eten van te veel suikers

Bij Nederland Slank kun je terecht voor een persoonlijk gezondheidsadvies en kunnen we je helpen bij het opstellen van een voedingsplan dat past in een bloeddrukverlagend dieet. Onze diëtisten kijken verder en helpen jou graag om je sowieso fysiek als mentaal de beste versie van jezelf te voelen! Boek jouw gratis eerste consult via de website van Nederland Slank en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

Bronnen

(1)  Everything You Need to Know About High Blood Pressure, 2021, K. Holland, J. Rische. Geraadpleegd te 21 december 2021. https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension#causes

(2) Dr. James J. Dinicolantonio, The Salt Fix, juni 2017.

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring voor de EFSA.