Een hypo (of suikerdip): wat is het en wat kun je er aan doen?

jorieke-nederland

Hypoglycemie is een moeilijk woord voor een te laag bloedsuikergehalte. Daarom wordt het in de volksmond vaak een hypo of een suikerdip genoemd. In zo’n geval heb je een enorme energiedip en een grote drang naar suiker. Je kent het vast wel: je bent moe en geïrriteerd en zodra je bijvoorbeeld een aanzienlijk stuk chocolade hebt gegeten voel je je alweer een stuk beter. Snickers heeft er zelfs lang reclame mee gemaakt: “Je bent jezelf niet als je trek hebt”. Maar ja, zo’n hypo is wel erg vervelend als je juist minder wil snoepen omdat je af wil vallen. Hoe los je dat op?

Plan een gratis video consult.

Nederland Slank is opgericht met als doel mensen te begeleiden naar een gezonde levensstijl, zowel fysiek als mentaal. We willen mensen helpen bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht. Ons streven is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om hun welzijn te verbeteren en de beste versie van zichzelf te worden.

diabetes-1

Wat houdt hypoglycemie in?

Over het algemeen is hypoglycemie een complicatie bij diabetes. Een diabetespatiënt heeft in zo’n geval onvoldoende koolhydraten gegeten, een maaltijd overgeslagen, te veel insuline gespoten of te veel tijd tussen een inspuiting en een maaltijd laten komen. Voor mensen met diabetes kan een zogenaamde hypo gevaarlijk zijn, een hele ernstige hypo kan namelijk een coma veroorzaken. Maar ook regelmatige, minder ernstige hypo’s zorgen voor problemen. Dit creëert een disbalans in de suikerspiegel en ook dat moeten mensen met diabetes voorkomen.

Bij een hypo is er dus een te laag bloedsuikergehalte omdat er meer insuline dan suiker in het bloed zit. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel te veel en krijgen mensen met diabetes de volgende symptomen:

  • Zweten;

  • Beven;

  • Plotselinge, hevige honger;

  • Geeuwen;

  • Troebel zicht;

  • Hoofdpijn;

  • Hartkloppingen;

  • Wisselend humeur;

  • Bleekheid;

  • Concentratiestoornissen;

  • Niet meer adequaat reageren;

diabetes-2

Heb je nu een hypo of gewoon een suikerdip?

Het woord ‘hypo’ raakt steeds meer ingeburgerd en wordt ook regelmatig gebruikt door mensen die geen diabetes hebben. Feit is alleen dat je geen echte hypo kunt hebben als je geen diabetespatiënt bent. Je kunt wel een suikerdip hebben, ook dan is er sprake van een te laag bloedsuikergehalte. De oorzaken en gevolgen zijn dan alleen net wat anders.

Het zit namelijk zo: door producten met ongezonde koolhydraten en suikers (zoals brood, snoep, koek, snacks en dranken met suiker) stijgt je bloedsuiker erg snel. Vaak sneller dan je lichaam aankan.

Je alvleesklier reageert hierop door ontzettend veel insuline te produceren, want zo kan je bloedsuiker snel weer dalen. Vaak wordt er dan alleen te veel insuline geproduceerd waardoor je bloedsuiker juist weer te laag wordt en onder de streefwaarde komt. Veel mensen noemen dit een hypo, maar het is een suikerdip. En die wordt door slechte eetgewoonten veroorzaakt.

Je kunt zo’n suikerdip aan de volgende symptomen herkennen:

  • Tussen de maaltijden of 's nachts een knagend hongergevoel;

  • Het lukt je niet om een keer een maaltijd over te slaan;

  • Je begint te trillen, voelt je licht in je hoofd en krijgt een slap gevoel als je niet op tijd eet.

gezondheid-3-3

De nadelen van zo'n suikerdip

Zo’n suikerdip is dus erg vervelend, het is niet voor niets dat mensen het vaak verwarren met een hypo zoals diabetici kunnen hebben. Het wil zeggen dat je suikerstofwisseling - en dus ook je energievoorziening - uit balans zijn.

Als je dus denkt dat je een hypo hebt, wil dat vooral zeggen dat je te vaak foute koolhydraten en suikers eet. En als er vaak veel suiker in je bloed aanwezig is, is het gevolg daarvan dat het voor je lichaam niet nodig is om extra vet voor energie te verbranden.

Suiker wordt in ons lichaam namelijk omgezet in glucose en glucose is een ‘goedkope’ brandstof. Het kost je lichaam weinig energie om dit als brandstof voor je cellen om te zetten. Als je regelmatig zo’n hypo hebt, heb je dus ook vaak hoge insulinewaarden in je lichaam. En die hoge insulinewaarden zijn voor je lichaam het signaal dat er veel suiker in het bloed zit die gebruikt moeten worden. Je lichaam zal dan ook altijd terugvallen op de suikers als voornaamste bron van energie.

Met andere woorden: hoge insulinewaarden door het eten van foute koolhydraten en suikers blokkeert de verbranding van vetcellen. Dit betekent dat het dus ook nagenoeg onmogelijk is om af te vallen.

suikers

Een teveel aan suikers wordt omgezet in vet

Die foute koolhydraten en suikers die je veel te vaak eet zorgen er dus voor dat je het gevoel hebt dat je met enige regelmaat een hypo hebt. En dat voedsel is dus ook de directe oorzaak van het feit dat het je maar niet lukt om af te vallen. Maar dat is dus niet alles. Al die overtollige suikers in je lichaam worden ook nog eens omgezet in vet.

Insuline zorgt namelijk niet alleen voor de opname van suiker in gewone cellen, het zorgt er ook voor dat een teveel aan suikers in je vetcellen wordt opgenomen. Het dient hier als voorraad voor het geval je lever en spieren vol zitten. Eenmaal in de vetcellen worden de suikers omgezet in vet.

Er is dus geen enkele reden om de vetten in bijvoorbeeld oliën en zuivelproducten te mijden als je wil afvallen. Het zijn de suikers waar je op moet letten. Het eten van teveel koolhydraten en suikers leidt juist direct tot overgewicht.

Gaat er nu een wereld voor je open en wil je weten hoe jij van je hypo’s en overtollige suikers afkomt? Plan dan een gratis video consult

eet minder suiker-1

De vicieuze cirkel van overtollige suikers

Als je wil afvallen is het de bedoeling dat je tussendoortjes zoveel mogelijk laat staan. En dat is erg moeilijk als je een hypo (eigenlijk gewoon een suikerdip) hebt. Je hebt dan een knagende honger en een enorme behoefte aan suiker. Het voelt alsof je tegen de grond gaat als je niet snel iets van snoep of frisdrank in je lijf stopt. Maar dat is niet verstandig, want hiermee houd je de vicieuze cirkel van overtollige suikers in je lichaam juist gaande.

Het is beter om flink met suikers en foute koolhydraten met suikers te gaan minderen, dit zijn de dikmakers en de aanleidingen van je hypo’s. Daarvoor moet je alleen wel gaan omdenken, met name op het gebied van vetten. Veel mensen denken dat vetten slecht zijn en dat het goed is als ze er dus zo min mogelijk van eten. Om die reden is de verkoop van magere producten, light producten en andere levensmiddelen met minder vet in de afgelopen jaren flink gestegen

Maar als je vet uit je voeding haalt, gaan de (kunstmatige) toevoegingen in producten omhoog. Die vetten worden namelijk door suikers en andere chemische stofjes vervangen, waardoor je door die producten met geen of minder vet helemaal niet afvalt. Je krijgt er alleen maar meer honger en trek van, waardoor je er juist steeds meer van gaat eten.

Als we eten en drinken, stijgt het bloedsuikerspiegel in je lichaam. Als je gezonde voeding neemt, zoals eiwitten, groente en fruit, dan stijgt je bloedsuikerspiegel maar een klein beetje. Je voelt je dan verzadigd en krijgt niet snel weer honger. Of een hunkering naar zoetigheid.

Bij het eten (of drinken) van iets waar veel suiker in zit, krijg je juist een hele hoge piek in je bloedsuikerspiegel. En dat gaat ook snel weer dalen. Je maakt dan veel insuline aan en dat zorgt ervoor dat je snel weer honger krijgt. Hierdoor blijf je de hele dag door bezig.

Zo kun je een hypo voorkomen

Het is dus belangrijk om eens kritisch te gaan kijken naar wat je gedurende een dag allemaal in je mond stopt en of je daarmee wel goed voor je lichaam zorgt. Zeker als je af wil vallen en nooit meer zo’n vervelende hypo mee wil maken. Het is alleen niet heel verstandig om vetten (of goede koolhydraten) uit je eetpatroon te bannen. Je lichaam heeft namelijk een balans van voedingsstoffen nodig.

Als je bijvoorbeeld te veel eiwitten en te weinig goede, complexe koolhydraten, of veel minder vet gaat eten, zul je moe en futloos worden. En je zult een groot deel van de dag honger hebben. Dit zorgt ervoor dat je motivatie en discipline op losse schroeven komen te staan en dat het erg moeilijk wordt om een dieet of gezondere levensstijl vol te houden.

Het feit dat je wel eens een hypo hebt, wil zeggen dat je lichaam uit balans is. Om het evenwicht in je lijf terug te krijgen, zul je dus ook naar een beter evenwicht in je voeding moeten gaan kijken. En daarbij gaat het vooral om macronutriënten.

voedingsmiddelen

Het belang van macronutriënten en micronutriënten

Als je op een goede manier wil afvallen – zonder honger of hypo’s en met een goede verhouding in voedingsstoffen - is het essentieel om verder te kijken dan alleen naar calorieën. Het gaat erom dat je op een verantwoorde manier je overgewicht kwijt raakt, dat je dat goed vol kunt houden en dat je je tegelijkertijd ook energiek blijft voelen. Dat doe je door op macronutriënten en micronutriënten te letten, de brand- en bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Macronutriënten zijn ook wel bekend als macrovoedingsstoffen. Dit zijn:

  • Eiwitten
  • Koolhydraten
  • Vetten

Micronutriënten leveren geen energie op, maar ze zijn wel noodzakelijk voor goed functionerende lichaamsprocessen en het vrijmaken van energie uit macronutriënten. Micronutriënten vind je met name in groente, fruit, noten, zaden en pitten.

Het is dus essentieel om een goede balans tussen macronutriënten en micronutriënten te vinden als je wil afvallen zonder hongergevoel en hypo’s wil voorkomen. Hoe beter die balans is, hoe gezonder, fitter en slanker je zult worden.

weegschaal-2

Zo kun je afvallen zonder hypo's en hongergevoel

Bij Nederland Slank kun je in een snel tempo afvallen zonder dat je een hongergevoel ervaart. Dat komt omdat wij rekening houden met macronutriënten, micronutriënten, je bloedsuikerspiegel en je insulinegehalte. Dat houdt in dat er geen calorieën worden geteld, geen sprake is van een hongergevoel en dat je er al helemaal geen futloos en neerslachtig gevoel aan overhoudt omdat je jezelf van alles ontzegt.

Als eerste gaan we op basis van een bloedanalyse precies na hoe je met de juiste voeding jouw lichaam weer terug in balans krijgt. Zo wordt je stofwisseling verbeterd, vermijd je pieken in je bloedsuikerspiegel en werken je hormonen ook weer optimaal.

Die pieken in je bloedsuikerspiegel voorkom je door niet vaker dan 3 keer per dag te eten en om tijdens die maaltijden vooral proteïnen en groenten te nemen. Door tussen de maaltijden een eetpauze van 5 uur te nemen, zorg je voor een gezonde glucosestofwisseling en weinig pieken in je bloedsuiker. Dit, in combinatie met het persoonlijke voedingsplan, zorgt ervoor dat je in een hoog tempo je overtollige kilo’s kwijtraakt. Zonder dat je een knorrende maag hebt.

Bij Nederland Slank ga je dus geen:

  • Slot op de koelkast zetten;

  • Piepkleine porties eten waardoor je altijd honger hebt;

  • Eiwitshakes nemen;

  • Dieet pillen slikken;

  • Een slecht gevoel krijgen omdat je gewichtstoename even tegenvalt.

Als je ons programma volgt, ga je je weer helemaal gezond voelen. Je slaapt beter, voelt je fitter en gaat merken dat je minder last van kwaaltjes zoals bijvoorbeeld allergieën krijgt. Zelfs je huid gaat er mooier uitzien.

voedingskeuze-1

Reken af met voedsel hunkeringen

Je snapt natuurlijk ook wel dat het persoonlijke voedingsplan van Nederland Slank niet louter uit koeken, chocola en chips bestaat. Het doel is namelijk dat je voortaan die foute suikers links laat liggen zodat je lichaam weer optimaal gaat functioneren. En dat je op een fijne, effectieve manier blijvend afscheid neemt van je overtollige kilo’s

Maar ja, het valt niet mee om dat foute eten dan maar gewoon te negeren. Zeker niet omdat je daar in zekere zin verslaafd aan bent geraakt. Omdat je jarenlang verkeerde eetgewoonten hebt gehad is de productie van belangrijke hormoonstoffen in je lijf verstoord geraakt. En bij die hormoonstoffen horen ook de geluksstofjes dopamine en endorfine. De disbalans in dit kwetsbare reguleringssysteem kan leiden tot verschillende verslavingen, waaronder een eetstoornis.

Door al dat verkeerde eten heb je allerlei kwaaltjes, slaapproblemen en je voelt ook nog eens moe en neerslachtig. Waar verlang je dan naar? Naar troostvoeding. Suikers en snelle koolhydraten gecombineerd met fouten vetten (je vindt ze in frisdranken, koekjes, gebakjes, snoep, friet, roomijs, chocolade en vooral in junkfood zoals chips en hamburgers). Deze zorgen voor een fijne piek in de aanmaak van endorfine en dopamine. Je wordt dan dus letterlijk blij van dit eten.

Het nadeel is alleen dat die pieken in endorfine en dopamine snel weer dalen, waardoor je continu naar dit soort slecht voedsel blijft hunkeren. Je bent verslaafd geraakt en houdt de disbalans van je lichaam hier mee in stand.

Ieder lijf is anders

Wij gaan er niet vanuit dat datgene wat voor een ander goed werkt, er automatisch ook voor zorgt dat jij zonder hongergevoel af kunt vallen. Ieder lijf is anders, daarom zijn onze voedingsplannen ook altijd persoonlijk.

Met een bloedanalyse gaan we na wat jouw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren en vervolgens krijg je een uitgebreide lijst met voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat jij je weer beter gaat eten. In het plan staan diverse ideeën voor maaltijden die uit flinke porties bestaan. Hiermee voel je je verzadigd en meer dan sterk genoeg om verleidingen in de vorm van foute suikers en vetten te weerstaan.

We bieden je zelfs een gegarandeerd resultaat. De effecten van al onze eerdere deelnemers zijn namelijk zo goed, dat we ervan overtuigd zijn dat jij bij Nederland Slank ook in een korte periode je streefgewicht zult behalen.

diabetes gezondheid

Het unieke programma van Nederland Slank

Nu je weet wat het effect is van alle foute suikers en verkeerde eetpatronen, is het tijd om actie te ondernemen. En dat doe je door contact op te nemen met Nederland Slank. Onze unieke methode is mede gebaseerd op Metabolic Balance. Dit houdt in dat ons gepersonaliseerde voedingsplan je hormoonbalans herstelt.

Met dit voedingsplan zet je lichaam voeding om in energie en worden hormonen op de juiste manier gereguleerd. Door precies te weten wat je beter niet kunt eten, worden de specifieke oorzaken van de disbalans in jouw lichaam aangepakt. Maar er blijft nog altijd genoeg over wat lekker is. Zo blijf je altijd gemotiveerd, want je zit veel fijner in je vel door je nieuwe eetgewoonten!

Bovendien krijg je bij Nederland Slank ook altijd persoonlijke begeleiding. Tijdens de regelmatige online consulten met onze erkende diëtisten/ orthomoleculair therapeuten kun je al je vragen stellen. Maar je kunt er ook je problemen aankaarten zodat we die samen op kunnen lossen.

Ben jij benieuwd hoe jij met het programma van Nederland Slank kunt afvallen zonder hongergevoel?

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In