De kwaliteit van voedingssupplementen,

gezondheid

De kwaliteit van voedingssupplementen

 

Het ene voedingssupplement is het andere niet.

Vooral de kwaliteit van voedingssupplementen wil nog wel eens verschillen.

Een aantal factoren is bepalend voor de kwaliteit:

  1. Magnesiumstearaat; supplementen die worden geproduceerd zonder magnesiumstearaat worden beter opgenomen. Magnesiumstearaat is een antiklontermiddel dat populair is omdat het niet duur is. Het houdt de productiekosten laag, maar ook de kwaliteit van het supplement, omdat de opneembaarheid ervan sterk afneemt.

  2. Biologische beschikbaarheid; een kwalitatief supplement bevat onder meer stoffen met een biochemische structuur die identiek is aan de stofjes die onze cellen aanmaken. Voorbeelden zijn foliumzuur en alfa-liponzuur waarbij respectievelijk 5-MTHF en R-alfa-liponzuur biologisch identiek zijn. Bio-identieke stofjes zijn duurder, maar werken beter en je hebt er minder van nodig.

  3. Opneembaarheid; sommige ingrediënten hebben als ze worden gebonden aan een andere stof een verhoogde opname in de bloedbaan. Een verhoogde opname is prima zolang de prijs en kwaliteit met elkaar in verhouding blijven. Bijvoorbeeld: Pycnogenol is dertigmaal duurder dan het merkloze pijnboomschorsextract dat uit dezelfde natuurlijke stof is vervaardigd, terwijl onderzoek laat zien dat de merkloze variant bijna net zo efficiënt is als het duurdere merkproduct.

  4. De extra kosten van het merkproduct worden niet alleen bepaald door de kwaliteit, maar vooral door de kosten van het wetenschappelijk onderzoek. Reken even mee: als een gepatenteerd ingrediënt bijvoorbeeld tienmaal duurder is en tweemaal zo efficiënt, dan is het een prima optie een dubbele dosering te nemen van de merkloze variant. Daarmee haal je dezelfde kwaliteit in huis voor een kostprijs die vijfmaal zo laag is.

  5. Concentratie van de plantextracten; het effect van een plant of kruid wordt grotendeels bepaald door de concentratie van de extracten. Voorbeeld: 12% salidroside, het extract van Rhodiola crenulata, heeft een viermaal hogere concentratie dan een zelfde hoeveelheid met 3% extract. Ga je vervolgens rekenen dan zul je merken dat de duurdere merken in verhouding vaak goedkoper zijn omdat ze hogere extractconcentraties gebruiken.

  6. Vaak laten mensen zich misleiden door het aantal milligram in een capsule. Bijvoorbeeld 600 mg van een plant zonder extractvermelding, betekent 600 mg van de gedroogde plant. Zie je bij een ander merk, 600mg van dezelfde plant, maar met een extract van 10:1, dan betekent dit dat er 6 gram van de gedroogde plant is gebruikt, wat tien keer meer is!

  7. Hoeveelheid; de hoeveelheid bacteriën in probiotica wordt uitgedrukt met de eenheidsmaat

    CFU. Een product met 20 miljard CFU bevat 20 keer meer bacteriën dan een product met 1 miljard CFU. Producten met een lage CFU zijn, ondanks de lage prijs, in verhouding dus vaak duurder dan de hoger gedoseerde probiotica. Wat ook geldt voor andere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld enzymen of plantenextracten.

    Het door de overheid verplichte zinnetje op de verpakking van voedingssupplementen luidt: ‘Een voedingssupplement mag niet als vervanging van een gevarieerde en evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl worden gebruikt.’ In feite zou een ander zinnetje verplicht moeten zijn: ‘Geneesmiddelen en chemische stoffen zorgen voor deficiënties van bacteriën, mineralen, vitamines en andere micronutriënten.’ Het is maar door welke bril je het bekijkt....




    Als we zouden leven in een maatschappij zonder chemische stoffen waarin iedereen biologische voeding eet, zou er minder behoefte zijn aan voedingssupplementen. Dat we leven in een maatschappij waarin de meeste mensen één of meer chronische aandoeningen hebben, is geen toeval.