Geen zin in seks? Boost je libido met voeding en ontspanning!

libido

Gebrek aan zin in seks? Dit is een veelvoorkomend probleem bij zowel mannen als vrouwen. Maar waar komt dit door? Ontdek de natuurlijke route naar een hoger libido. Door verder te lezen, leer je meer over voedingsmiddelen en dranken die je seksuele verlangen kunnen stimuleren en algehele seksuele functie kunnen verbeteren.

In dit artikel bespreken we het volgende:

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

libido nl slank

Hoe vaak is het normaal om seks te hebben?

Sommige mensen hebben één keer per week seks, de ander elke dag. Maar we vragen ons allemaal weleens af: Is de hoeveelheid seks die ik heb normaal? Hoeveel is genoeg? En wanneer is het te veel? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk wel heel simpel: normaal bestaat niet.

De rol van tijd, energie en de fase van een relatie zijn hierbij van groot belang. Mensen die nog aan het begin van hun relatie zijn, wanneer ze nog heel verliefd zijn, hebben vaak één tot twee keer per dag seks met elkaar. De hoeveelheid seks neemt wel vaak af met de duur van de relatie en de leeftijd.

Er bestaat dus eigenlijk geen normale hoeveelheid seks. Ieders seksuele verlangen is anders, en zolang je tevreden bent met de hoeveel seks je hebt in je leven, is alles oké. Voor de één kan dat betekenen dat ze drie keer per week seks hebben, en voor een ander kan dat eens in de twee weken zijn. Het is belangrijk om jezelf niet te vergelijken met andere stellen in je omgeving. Het draait vooral om wat voor jou (en je partner) goed voelt.

hoe ontstaat zin nl slank

Hoe ontstaat zin in seks?

Het verlangen naar seks ontstaat niet zomaar. Je kunt dit verlangen wel zelf opwekken. Het ontstaat door een ingewikkeld proces van prikkels die zowel lichamelijke als mentale reacties veroorzaken. Deze seksuele prikkels kunnen van binnenuit komen, zoals gedachten, fantasieën, gevoelens en smaken. Of ze kunnen van buitenaf komen, zoals beelden, geluiden, geuren en aanrakingen.

Wanneer je deze prikkels opmerkt en prettig vindt, kun je er aandacht aan besteden en erop ingaan. Dit is een keuze die afhankelijk kan zijn van de omstandigheden. Bijvoorbeeld, je kunt ervoor kiezen om tijdens een ritje in de auto niet opgewonden te raken, of je voelt je niet in de stemming, of juist wel.

Prikkels en verlangen naar seks

Als je verwacht dat de seks plezierig zal zijn, is de kans groter dat je sneller op een prikkel zult reageren en verder zult gaan totdat je seks hebt. Je kunt bijvoorbeeld denken dat je een intieme verbinding zult voelen met je (seks)partner, of dat je een orgasme zult krijgen. Dit alles draagt bij aan het verlangen om eraan te beginnen. Als je dit allemaal niet verwacht, kan je verlangen naar seks minder zijn.

Ook is het erg belangrijk om je gedachten over de seks te bespreken met je partner. Veel mensen vinden dit zelfs opwindend. Door te communiceren met elkaar, kun je elkaars afknappers en opwindende factoren leren. Zoek samen naar een manier van opwinding.

Wat kunnen oorzaken zijn van een verminderd verlangen naar seks?

Het is over het algemeen geen probleem als je minder verlangt naar seks, zolang het geen negatieve invloed heeft op je leven. Echter als je verlangen sterk is veranderd ten opzichte van vroeger en je er wel last van hebt, kunnen er verschillende oorzaken zijn, zoals:

 • Overmatige stress

 • Depressie, onzekerheid (zoals een laag zelfbeeld en lichaamsbeeld)

 • Vermoeidheid en slaaptekort

 • Traumatische gebeurtenis, zoals ervaringen met seksueel misbruik

 • Hormonale disbalans: hormoontekorten, schommelingen en veranderingen (denk hierbij ook aan het gebruik van anticonceptie)

 • De overgang of menopauze

 • Relatieproblemen

 • Roken, alcohol en drugs

 • Ziekte en/of medicatiegebruik

praten

Openlijk praten met je (seks)partner?

Partners kunnen verschillen in hun verlangen naar seks. Terwijl de ene partner behoefte heeft aan regelmatige intimiteit, kan de andere partner het niet zo noodzakelijk vinden. Ook kunnen partners verschillende voorkeuren hebben als het gaat om seksuele handelingen. Bijvoorbeeld, de ene partner kan dolgraag orale seks willen, terwijl de ander dat helemaal niet prettig vindt. Partners kunnen ook verschillen in wat hen opwindt, hoe sterk en hoe snel ze opgewonden raken, en wat ze van de ander verwachten in bed. Door communicatie en begrip kunnen partners samenwerken om een bevredigende seksuele relatie te creëren waar beide partners zich comfortabel en gewaardeerd voelen.

Daarbij is het belangrijk om openlijk te communiceren om het verschil in libido met elkaar te overbruggen. Hoewel dit logisch klinkt, gebeurt het vaak veel te weinig. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer veertig procent van alle koppels te weinig praat over seks en/of dit op een negatieve manier doet. Ga in gesprek met je partner over jullie verwachtingen van jullie seksuele relatie. Hoe zouden jullie willen dat deze eruitziet? Wat zijn jullie verwachtingen van elkaar als het gaat om seksualiteit? Welke verschillen in verlangens zorgen voor verdriet? Het is belangrijk om problemen zoals een gebrek aan verlangen te bekijken vanuit het perspectief van elkaars libidotype. Waarom heeft je partner geen zin? Wat betekent seks voor jouw partner? Hoe moet je een 'nee' interpreteren? Door begrip te tonen tijdens deze gesprekken, kunnen jullie samen compromissen vinden over hoe vaak en wanneer jullie seks hebben, en wie het initiatief neemt in bed.

Geslachtshormonen zorgen voor een gezond seksleven | Nederland Slank

Hoe verhoog je je libido?

Al heel lang proberen mensen manieren te vinden om hun libido te verhogen. Ons libido wordt beïnvloed door verschillende hormonen, zoals oestrogeen, progesteron en testosteron. Hoewel testosteron vaak als mannelijke hormoon wordt gezien en oestrogeen als vrouwelijke hormoon, komen deze hormonen bij zowel mannen als vrouwen voor.

Testosteron is het belangrijkste geslachtshormoon bij mannen. Het helpt bij de groei van de spieren en zorgt ervoor dat het voortplantingssysteem goed functioneert en sperma wordt geproduceerd. Bij zowel mannen als vrouwen is testosteron belangrijk voor het libido, ofwel de zin in seks. Een laag testosterongehalte kan leiden tot een verminderd libido en erectieproblemen. Erectieproblemen worden veroorzaakt door problemen met de bloedstroom. Als de bloedvaten vernauwd zijn, kan er niet voldoende bloed naar het mannelijke geslachtsorgaan stromen, waardoor het moeilijk is om een erectie te krijgen of te behouden.

Testosteron is dus vooral belangrijk voor het libido van mannen, maar het heeft ook invloed op het verlangen naar seks van vrouwen. Oestrogeen en progesteron spelen voornamelijk een rol bij het libido van vrouwen.

Om een bevredigend seksleven te hebben, is het belangrijk dat je bloedvaten gezond zijn en je testosterongehalte op peil is. Onze hormonen kunnen verstoord raken door bepaalde toxische stoffen in onze omgeving en de voeding die wij nemen. Dit betekend dat onze leefstijl en het dieet zowel een negatief als een positief effect kan hebben op ons libido. Ze spelen een erg belangrijke rol in onze behoefte naar seks.

Verder in deze tekst, zullen we bespreken welke voedingsmiddelen, kruiden en supplementen goed zijn voor de gezondheid van de bloedvaten, het testosterongehalte en daarmee je libido.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Naast de invloed van hormonen wordt het libido ook beïnvloed door het geslacht. Bij mannen bereikt het libido zijn hoogtepunt rond het 20e levensjaar, terwijl bij vrouwen dit tussen hun 30e en 40e levensjaar ligt.

De menstruatiecyclus heeft ook een aanzienlijke invloed. Tijdens de ovulatie neemt het testosterongehalte bij vrouwen toe, wat resulteert in een verhoogd verlangen naar seks. Na de menopauze neemt dit verlangen echter weer af. Het libido varieert van persoon tot persoon en is sterk verbonden met de hormonale balans in het lichaam. De puberteit, waarin de hormonen in het lichaam veranderen, heeft een grote invloed op het verlangen naar seksualiteit. Testosteron en oestrogeen spelen hierbij een belangrijke rol. Testosteron is gekoppeld aan het verlangen, waarbij een lager testosterongehalte leidt tot een verminderd verlangen.

anticonceptie bij vrouwen

Vrouwen, anticonceptie en minder zin in seks?

Het gebruik van de anticonceptiepil bij vrouwen is een handige oplossing als je niet zwager wilt worden. Het kan echter wel leiden tot een verminderd libido. De pil onderdrukt de ovulatie en veranderd de hormoonbalans tijdens de cyclus, wat resulteert in een lager libido. Het kan helpen om over te stappen op een pil met minder hormonen om je libido te verbeteren, maar het beste is om te kiezen voor een anticonceptiemiddel zonder hormonen.

bewegen en afvallen

Leefstijlveranderingen die helpen bij je libido

Beweging

Het wordt aanbevolen om minstens een half uur per dag te bewegen. Dit kan met bijvoorbeeld wandelen, fietsen, hardlopen of zwemmen. Beweging verbeterd de bloedcirculatie en zorgt voor een betere toevoer van zuurstof naar de geslachtsorganen.

De zon

Het zonnetje is natuurlijk heerlijk, maar het stimuleert ook de aanmaak van vitamine D en melatonine. Melatonine is een hormoon dat invloed heeft op slaap en geslachtsdrift, terwijl vitamine D in combinatie met zink helpt bij de productie van testosteron. Wel is het belangrijk om je huid altijd te beschermen met een zonnebrandcrème, om het risico op huidkanker te verkleinen.

Afvallen

Overgewicht en obesitas kunnen de bloedcirculatie verminderen en de productie van testosteron verminderen, waardoor overgewicht een negatieve invloed heeft op het libido. Als je overgewicht hebt en een verminderd libido, kan het verhelpen van het overgewicht, dus het afvallen, al een grote verbetering betekenen.

Bij Nederland Slank helpen we je graag om zonder honger een gezond lichaamsgewicht te behalen, waardoor je libido omhoog gaat en je weer meer zin in seks zult hebben!

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

gezonde voeding-1

Voeding die helpt bij het verhogen van je libido

Naast het maken van gezonde leefstijlkeuzes, is er ook voeding dat kan bijdragen aan het verhogen van je libido. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

Oesters

Het is geen fabel dat oesters goed zijn voor je libido. In 2005 ontdekten onderzoekers dat oesters stoffen bevatten die hormoonproductie stimuleren en daarmee testosteronspiegels verhogen. Oesters en andere zeevruchten zoals kreeft en krab zijn rijk aan zink. Samen met vitamine D helpt zink om het testosterongehalte te verbeteren. Zink bevordert ook een betere bloedstroom naar de geslachtsorganen, zowel bij mannen als vrouwen. Als je geen fan bent van zeevruchten, kun je overwegen zinksupplementen te nemen, eventueel in combinatie met vitamine D-supplementen.

Daarnaast zijn er ook andere bronnen die zink bevatten, dus die je kunt innemen in plaats van oesters. Voorbeelden van andere bronnen van zink:

 • Lijnzaad

 • Hennepzaad

 • Pompoenpitten

 • Cacao

Vlees en gevogelte

Vlees en gevogelte bevatten aminozuren zoals carnitine, die gunstig zijn voor de bloedsomloop. Als je vegetariër bent, kun je meer zuivelproducten, granen en noten eten om voldoende carnitine binnen te krijgen.

Vette vis

Vette vissoorten zoals zalm, haring, sardines, makreel en ansjovis zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Omega 3-vetzuren helpen om de aderen soepel te houden en vrij te houden van beschadigingen, wat gunstig is voor een goede doorbloeding door het lichaam en ook de geslachtsdelen ten goede komt.

Het is ideaal om twee keer per week vette vis te eten. Dit heeft vele voordelen voor de gezondheid, zoals het bevorderen van een gezond cholesterol en het verbeteren van de bloeddruk.

Bessen

Bessen, zoals bosbessen, bramen, frambozen en aardbeien bevatten een antioxidant die gunstig is voor de bloedsomloop en de doorbloeding van de geslachtsorganen bevordert. Deze bessen verlagen het LDL-cholesterol en verhogen het HDL-cholesterol, wat gunstig is voor de doorbloeding. Andere voedingsmiddelen die deze antioxidant bevatten, zoals kersen, appels en uien kunnen ook helpen. Ook rode wijn staat erom bekend het libido te verhogen, aangezien het de ontspanning kan bevorderen en je dus in de stemming kan brengen.

Noten en zaden

Noten en zaden bevatten belangrijke stoffen die het libido stimuleren. Vooral amandelen en cashewnoten zijn rijk aan zink. Walnoten hebben een extra voordeel doordat ze rijk zijn aan omega-3, wat ook goed is voor je libido. Andere zaden en noten die je kunt eten voor zink en L-arginine zin pompoenpitten, zonnebloempitten, pecannoten en hazelnoten.

Ook pinda’s  bevatten zink en L-arginine en kunnen lustopwekkend zijn. Ook interessant: pinda’s bevatten histidine en dat kan bijdragen aan een intenser orgasme.

Bananen

Bananen bevatten veel kalium, wat belangrijk is voor de balans tussen natrium en kalium in ons lichaam. Natrium krijgen we namelijk al genoeg binnen via zout in ons eten. Een goede balans tussen natrium en kalium helpt de bloeddruk te verlagen, wat weer de doorbloeding verbetert.

Om ons balans te behouden, is het ook belangrijk om minder zout te  consumeren. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak grote hoeveelheden zout, dus het is beter om zo veel mogelijk onbewerkte voeding te eten. Naast bananen zijn andere voedingsmiddelen rijk aan kalium, zoals avocado, rozijnen, peren, mango’s en pure chocolade. Het is beter om melkchocolade en witte chocolade te vermijden, omdat deze veel toegevoegde suikers bevatten, wat juist niet goed is voor het libido.

Ook belangrijk: mensen met hartaandoeningen of nierproblemen moeten eerst een arts overleggen voordat ze hun kaliuminname verhogen.

Eieren

Eieren dragen bij aan het balans brengen van de hormonen door de aanwezige B-vitamines. Een evenwichtige hormoonhuishouding kan stress verminderen, wat positief kan zijn voor het verhogen van de zin in seks.

eet minder suiker

Libido verlagende voeding?

Aangezien er voedingsmiddelen zijn die ons libido verhogen, zijn er natuurlijk ook voedingsmiddelen die het libido juist verlagen, zoals bijvoorbeeld geraffineerde suiker, ook wel bekend als toegevoegde suikers. Door een overvloed aan toegevoegde suikers, kunnen namelijk je hormonen verstoord worden, wat je libido kan verlagen. Hierdoor heb je dus minder zin in seks.

Je libido verbeteren met Nederland Slank!

Het is best ingewikkeld om alles goed te doen als het gaat over voeding en je gezondheidsdoelen bereiken. Wil je meer weten en hulp krijgen in je weg naar een gezond libido? Nederland Slank helpt je graag!

Wij helpen je om door middel van een uitgebalanceerd voedingsplan en persoonlijke begeleiding, snel en verantwoord je streefgewicht te bereiken zonder honger! Je zult al snel merken dat je libido verhoogd, en dat je dus meer zin hebt in seks!

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

Referenties

https://www.eurekalert.org/news-releases/646003

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8875519/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24076484/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22317966/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17984944/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10484056/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B978012384947200060X

Nederland Slank is opgericht met als doel mensen te begeleiden naar een gezonde levensstijl, zowel fysiek als mentaal. We willen mensen helpen bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht. Ons streven is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om hun welzijn te verbeteren en de beste versie van zichzelf te worden.