Liesbeth in " Mijn Geheim"

lies lichter blauwZe Is Single, woont met 2 poezen in Braga, en heeft video-consulten met Nederlanders over de hele wereld om ze te helpen met "voeding als medicijn”. 

Liesbeth (65): ‘Na dat bezoek aan Portugal dacht ik: dat wil ik ook!’

In Nederland woonde ik in een appartement in de Randstad. Het was een appartement met uitzicht op de gracht, maar groot was het niet. Net toen corona begon, bracht ik een bezoek aan Portugal aan een oude vriend met wie ik ooit op date was geweest. Hij had er een schitterend huis gekocht met alles erop en eraan en toen ik de prijs hoorde dacht ik: dat biedt kansen! Voor het geld wat mijn appartement in Nederland zou opbrengen, zou ik in Portugal riant kunnen wonen.

Mijn leven in Nederland was prima, maar meer ook niet. De vraag of ik nog jaren zo door wilde gaan, was wel eens door mijn hoofd gespookt. Moet ik zo oud worden? had ik wel eens gedacht. Dat lag niet aan mijn werk, want dat vind ik fantastisch. Ik ben orthomoleculair therapeut en de oprichter van Nederland Slank, nederlandslank.nl. Het is mijn missie om de helft van Nederland te redden van overgewicht en daar stort ik me met hart en ziel op. Dat gebeurt voor een groot deel online en dat online werken werd in de coronatijd ook nog eens veel makkelijker gemaakt. Ik werk hard en veel, maar altijd met veel plezier. Het idee van werken in een ander huis, een groter huis, trok me enorm aan. Het bleek in Portugal zelfs mogelijk om zelf een huis te laten bouwen met het geld dat ik had.

Ook de liefde was voor mij geen reden om in Nederland te blijven. Ik ben op jonge leeftijd getrouwd, maar na zeven jaar liep het huwelijk stuk.

Daarna heb ik wel gedatet, en dat doe ik nog steeds, maar heel goed in de liefde blijk ik niet te zijn. De familie die ik heb, woont voor een groot deel in het buitenland, dus ook daarvoor hoefde ik niet in Nederland te blijven. Vorig jaar december besloot ik dus de sprong te wagen en richting Portugal te gaan. In gezelschap van mijn twee katten reed ik naar het zuiden.

Van tevoren had ik niet gedacht dat het zoveel impact zou hebben, maar het is best een flinke stap geweest. Het leven is echt wel anders dan in Nederland. De gemiddelde Portugees heeft maar een kleine portemonnee en moet hard werken voor zijn geld. Veel Portugezen hebben daarom twee banen.

Hun vrije tijd brengen zij door in gezelschap van familie, niet in de horeca of op een sportclub. Het sociale leven is dus anders dan in Nederland maar of dat betekent dat het slechter is, weet ik niet. Een kroegtijger ben ik toch niet, dus het maakt mij niet veel uit.

Ik hou ervan om in mijn vrije tijd bijvoorbeeld lekker uit eten te gaan onder het genot van een lekker wijntje en een goed gesprek. Inmiddels heb ik wel mensen gevonden met wie ik dat kan doen.

Dat is wel fijn, want het is toch het leukst om met anderen het leven te delen. Ondanks dat ik mijn werk echt heel leuk vind: er moet wel balans zijn. Ik werk hard, maar ik wil ook genieten.

Ook krijg ik wel eens bezoek en heb ik veel contacten via social media. Via Zoom kan je met mensen over de hele wereld praten ten slotte.

Na aankomst in Portugal heb ik mijn intrek genomen in een appartement in een kleine stad. Voor een schappelijk huurbedrag woon ik in een prachtig huis op een fijne locatie. Alles is op loopafstand: sportschool, winkels en horeca.

Ik ben omringd door marmer en de muren zijn strak gestuukt. In de tussentijd wordt mijn nieuwe huis gebouwd. Dat huis zal nog mooier zijn! Het staat in een klein dorpje op een flink stuk grond. Ik moet nog een paar maandjes wachten voordat het af is.

Ik kijk daar wel naar uit, het lijkt me heerlijk om daar mijn leven te leiden. Het dorp is klein, maar alles wat je nodig hebt, is er. Het is een mooi avontuur tot nu toe en het gaat alleen maar beter worden.

Ik ben blij dat ik vorig jaar de stap heb genomen om in Portugal opnieuw te beginnen, ik zie mezelf op deze manier wel oud worden!