‘Nederland Slank’-ingrediënten

Nederland-Slank-4

Nederland Slank adviseert diverse voedingsmiddelen, deze staan ook in onze recepten. Om het makkelijker te maken zetten we alle typische ‘Nederlank Slank-ingrediënten’ even voor je op een rijtje. Lees hieronder meer over de gezondheidsvoordelen, hoe je het gebruikt en waar je het koopt. 

Rogge

Rogge is een oergraan. Vroeger zag je het veel terug bij armere mensen tijdens de maaltijd. Tegenwoordig zie je het niet vaak meer. Tot nu! Nederland Slank adviseert altijd om rogge te eten in plaats van een andere graansoort. Rogge is namelijk ontzettend gezond! Er zitten veel belangrijke mineralen in. Denk aan ijzer, calcium en zink. Ook is het een vezelrijk graan en dat is goed voor je darmen. Het zorgt er ook voor dat je tussen de maaltijden door geen honger hebt.

Rogge is zo goed als glutenvrij. Het bevat veel minder gluten dan andere graansoorten. Daarom geniet jij klachtenvrij ook van rogge als je gevoelig bent voor gluten. Daarnaast is het goed voor je hormoonhuishouding, dat komt door de lignanen in de rogge. Dit stofje werkt ook ontstekingsremmend.

Je koopt rogge als meel, bloem of verwerkt in een ander voedingsmiddel. In de recepten zie je dit terug als roggecrackers, roggebloem en roggevlokken. Let wel op: neem altijd het product van 100% rogge. De rogge producten koop je in de biologische supermarkt. Vaak zie je het niet in de gemiddelde supermarkt. Roggecrackers zie je wel overal. Er is genoeg keuze en voor ieder wat wils. 

Havermout

Haver zie je terug in elke supermarkt. Het zit in veel producten en het is in de laatste jaren ontzettend populair geworden. Iedereen is het er wel over eens; haver is gezond ! Haver is erg rijk aan vezels en kwalitatief goede eiwitten. Het is een stevig ontbijt en daarmee een goede start van de dag. Ook werkt haver ontstekingsremmend en het is goed voor cholesterol en bloedsuiker.

Haver komt in veel soorten en maten. Denk aan havervlokken of havermout. Het verschil zit ‘m in het verwerkingsproces. Havermout bestaat uit fijngeknipte havervlokken, dus je kookt het sneller. De instant-havermout heeft een kooktijd van een paar minuten; het is vaker gebroken dus nog fijner. Havermeel is niets anders dan fijngemalen havervlokken. Haver bewaar je het beste droog en goed afgesloten om schimmelvorming te voorkomen.

Haver is ideaal om mee te bakken, bijvoorbeeld pannenkoeken als quichebodem of ontbijtmuffin. Ook maak je makkelijk pap van havermout. 

Olijfolie

Gebruik olijfolie als fijne smaakmaker voor een gerecht. Olijfolie is plantaardig en wordt gemaakt van de pitten en het vruchtvlees van olijven. De olijf komt vaak voor in landen rond de Middellandse zee. Het is veel gebruikt in de Mediterrane keuken. Ook olijfolie heeft vele gezondheidsvoordelen. De olie is rijk aan vitamine E; een belangrijke antioxidant. Het is goed voor het cholesterol en het verlaagt het risico op een hoge bloeddruk, en hart- en vaatziekten. Ook vermindert het ontstekingen. 

Er zijn twee soorten olijfolie: milde en extra vierge. Bij extra vierge is de hoeveelheid vrije vetzuren laag, in ieder geval 0,8% of lager. Is het hoger dan 0,8%, maar lager dan 2% dan is het milde olijfolie. De milde olijfolie is minder smaakvol en vaak minder lekker dan de extra vierge. Milde olijfolie is beter geschikt om in te bakken. Het is alleen wel bewerkt en dus minder gezond dan extra vierge olijfolie. Extra vierge olijfolie eet je het beste koud door bijvoorbeeld de salade.

Elke supermarkt verkoopt milde en extra vierge olijfolie. Let wel op dat het olijfolie is van 100% olijven en geen mix met bijvoorbeeld zonnebloemolie. Koop olijfolie in een donkere fles en bewaar op een donkere en koele plek. De drie grootste vijanden van olijfolie zijn namelijk lucht, warmte en licht. Bewaar de olijfolie op de juiste manier en het blijft 6 tot 18 maanden goed. 

Olijfolie is een echte smaakmaker en zorgt voor extra smeuïgheid in een gerecht. In onze recepten zie je het vaak terug door een salade, soep en stoofpotje. Breng je olijfolie extra op smaak met kruiden en specerijen. Doe bijvoorbeeld rauwe knoflook of tijm in de fles en creëer een unieke smaak.

Kokosolie

Je kookt ermee of gebruikt het als cosmetica; kokosolie. Het is nog maar een paar jaar populair en nu al niet meer weg te denken uit onze keukens en supermarkten. In Nederland noemen wij het kokosvet; het is namelijk gestold. Kokosvet smelt bij een temperatuur boven de 25 graden. In tropische landen is het wel altijd vloeibaar, vandaar de naam kokosolie. 

Ook kokosolie is erg gezond. Het is goed voor het verhogen van het ‘goede’ cholesterol. Het laurinezuur in kokosolie doodt bacteriën, virussen en schimmels. Het is infectieremmend en remt ook de eetlust. Het is erg geschikt om mee af te vallen.

Kokosolie komt in twee varianten: extra vierge en ontgeurd. De extra vierge is de meest pure, onbewerkte vorm en heeft een kokossmaak. De ontgeurde variant heeft geen kokosgeur en geen kokossmaak. Dit kan op verschillende manieren zijn bereikt: met chemische middelen of met kokende waterdamp. Bij de biologische variant zijn geen onnatuurlijke middelen gebruikt. De biologische variant is dan ook de betere keuze.

Bewaar kokosolie op kamertemperatuur. In de zomer wordt het vet vloeibaar, je kunt het dan tijdelijk in de koelkast zetten zodat het weer hard kan worden. Door de samenstelling van vetzuren kan kokosolie goed tegen verhitting. Dat maakt het geschikt voor bakken, grillen en frituren. Het is ook lekker op brood smeren of bij zoete gerechten.

Ghee

Ghee wordt ook geklaarde boter genoemd en het komt uit de Oosterse keuken. Ook in Nederland komt ghee steeds vaker voor.  Je maakt het van grasboter of je koopt het in de (biologische) winkel. Kies altijd voor ghee in een glazen pot.

Wil je zelf ghee maken? Dat doe je zo: verhit de grasboter langzaam, dan stolt het melkeiwit in de boter. Het schuimlaagje schep je van de gesmolten boter af. Giet de gesmolten boter door een kaasdoek, wat overblijft is ghee. Deze geklaarde boter is geschikt voor mensen met een lactose, caseïne intolerantie of allergie; alle melkeiwitten zijn er uit. Kies altijd voor ongezouten, biologische grasboter. 

Binnen de Ayurvedische geneeskunde is ghee een eeuwenlang een medicijn. Ghee bevat veel korte-keten vetzuren. Deze korte-keten vetzuren staan ook wel bekend als butyraat of boterzuur. Butyraat beschermt ons darmslijmvlies en voedt de gezonde darmbacteriën die in onze darmen leven. Ook werkt butyraat ontstekingsremmend.  

Ons lichaam slaat de vetzuren van ghee niet op als vet; ze worden gelijk verbrand. Tegelijkertijd levert ghee wel energie en heeft het geen invloed op het cholesterol. Er zit veel vitamine K2 in ghee. Dat speelt een belangrijke rol bij het gezond maken en houden van onze botten en tanden. Ook bevat ghee veel vitamine E, een bekende antioxidant die onder andere goed is voor herstel van wonden en de huid. 

Ghee is ontzettend lang houdbaar. Je bewaart het gewoon buiten de koelkast. Je verhit ghee tot maar liefst 250 graden zonder dat het oxideert. Het is dus erg geschikt om in te bakken of braden. Het is ook lekker als boter op een cracker. 

Lijnzaad

Lijnzaad is een plat, bruin zaadje dat uit de vlasplant komt. Het is een van de oudste vezelgewassen ter wereld en daarmee ook een van de eerste bronnen van superfoods. Lijnzaad is een superfood vanwege zijn voedzame samenstelling. De zaadjes smaken lekker, het is een rijke, nootachtige smaak.

Wat maakt lijnzaad zo bijzonder? De zaadjes zitten boordevol vitaminen en mineralen. Het is ook een goede bron van omega 3, een gezond vetzuur dat belangrijk is voor je lichaam. Daarnaast is lijnzaad een uitstekende bron van vezels en dus goed voor je darmen. Ook lignanen zijn volop aanwezig. Dit stofje stimuleert een gezonde hormoonwerking en voorkomt gezondheidsklachten.

Lijnzaad is verkrijgbaar in verschillende vormen. Je hebt de hele zaadjes, gebroken lijnzaad en lijnzaadolie. Zowel lijnzaad als lijnzaadolie is bijna in elke supermarkt en drogisterij verkrijgbaar. Je gebruikt de diverse lijnzaadproducten op verschillende manieren.

Als je lijnzaad perst, ontstaat er lijnzaadolie. Hier zitten veel gezonde voedingsstoffen in die je ook in heel lijnzaad krijgt. Het is rijk aan omega 3 en vitaminen. Je doet lijnzaadolie als dressing door een salade. Er zit wel een nadeel aan lijnzaadolie; er zitten geen vezels in.  

Gebroken lijnzaad in kleine deeltjes opgebroken. Je lichaam neemt dit makkelijker op. Deze variant koop je in verschillende gezondheidswinkels. Voorverpakt gebroken lijnzaad heeft wel een belangrijk nadeel: er gaan veel voedingsstoffen verloren. De  gezondheidsvoordelen nemen dus ook af. 

De puurste vorm van lijnzaad is de hele vorm. Het is volledig onbewerkt en kan zo ook worden ingenomen. Het is alleen niet de meest effectieve manier; de zaadjes hebben een harde buitenkant, die breekt je lichaam niet zomaar af. Je neemt weinig tot geen voedingsstoffen op, wat het effect van het lijnzaad vermindert. 

Al is deze variant minder goed op te nemen, is het toch beter om heel lijnzaad te kopen in plaats van gebroken lijnzaad. De omega 3 vetzuren werken optimaal. Ook zijn hele zaden nog niet geoxideerd. Bij kneuzing van de zaadjes begint het oxidatie proces. Gebroken en gemalen lijnzaad bevat daarom altijd minder omega 3. Koop de zaadjes heel en breek ze thuis in stukjes, vlak voordat je ze eet. Zo gaan er geen voedingsstoffen verloren en neemt je lichaam het lijnzaad goed op. Maal je het voor een paar dagen? Bewaar afgesloten in een potje in de koelkast. Zo voorkom je oxidatie. Bewaar ook je lijnzaadolie in de koelkast. Verhit de lijnzaad niet. 

Meng de lijnzaad door een salade of door de yoghurt. Of eet een lepel lijnzaad. Lijnzaadolie is ook lekker om door de salade of een ander koud gerecht te mengen. 

Appelazijn

Appelazijn is gemaakt van verse appels, het is dus een natuurproduct. Appelazijn staat ook bekend als appelcider of appelciderazijn. De azijn wordt gemaakt door de appel te persen. Het sap fermenteert doordat er gist bij het sap wordt gedaan,  waardoor het gaat gisten. 

Niet alle appelazijn is hetzelfde, je hebt troebele en heldere appelazijn. Heldere appelazijn kom je tegen in de supermarkt, dit is de gefilterde variant. Je raadt het al wellicht al; de vezels en voedingsstoffen gaan verloren door het filterproces. Heldere appelazijn heeft dus geen extra gezondheidsvoordelen. Troebele appelazijn heeft juist heel veel goede voedingsstoffen. 

Het is goed voor het afvallen, het helpt de suikerspiegel stabiliseren. Er ontstaan dus geen pieken in je suikerspiegel, en dus geen hongergevoel! Ook zorgt appelazijn voor een snellere spijsvertering. Het is een zuur product, je maag krijgt dus hulp met het verteerproces. 

Appelazijn is rijk aan pectine. Dit voedingsvezel stimuleert een vol gevoel. De pectine zet iets uit in je maag en darmen. Je krijgt dus het gevoel dat je meer hebt gegeten, terwijl dat niet zo is. 

Je gebruikt appelazijn op veel verschillende manieren; als smaakmaker voor vlees of vis (laat het er even in marineren) of combineer appelazijn met een beetje knoflook en olijfolie et voilà; een heerlijke dressing. 

Troebele appelazijn is onbewerkt en is daarom de verstandige keuze. Je haalt het bij de  biologische winkels en natuur drogisterijen. 

Gistvrije bouillon

Bouillon is een populair ingrediënt voor het maken van bijvoorbeeld soep. Weet je waar je op moet letten bij een bouillon? Dan past het prima in een gezonde leefstijl. Een klassieke bouillon maak je van het kookvocht van vlees, botten of van vis en groenten. Trek het vlees lang in zacht kokend water en het water neemt een deel van de smaak en voedingsstoffen over. Het eindproduct is een bouillon, de heerlijke smaakmaker van diverse gerechten. 

Helaas zijn bouillonblokjes uit de supermarkt helemaal niet gezond. Dit heeft te maken met de manier waarop het wordt gemaakt. Deze bouillonblokjes of poeders bevatten geen gezonde voedingsstoffen uit vlees, groente etc., maar vooral veel zout, palmvet, smaakversterkers, suikers en gistextract. Dit geldt helaas niet alleen voor de normale merken, zelfs veel ‘biologische’ merken bevatten veel van deze ongezonde stoffen. 

Bouillon uit de supermarkt is dan ook geen verstandige keuze omdat het een hoog zoutgehalte heeft en het bevat gist en kunstmatige conserveermiddelen. Het is ook mogelijk om zout- en/of gistvrije varianten te vinden. Meestal is dit te vinden in de biologische winkel of online bij een natuurdrogisterij. Maar wist je dat je ook heel makkelijk zelf groentebouillon kunt maken door groente te pureren, in de oven te drogen en vervolgens fijn te malen? Met name wortel, bleekselderij, uien en peterselie lenen zich hier goed voor.

Gedroogde bouillon is heel lang houdbaar. Als je het koel en vochtvrij bewaart, kan het heel lang gebruikt worden.

Tofu

Tofu is een populair product bij Nederland Slank. Tofu betekent letterlijk gestremde bonen, ‘To’ betekent boon en ‘fu’ stremmen. Tofu is gemaakt van de sojaboon en is eiwitrijk. Daarom ook perfect als vleesvervanger. Veel mensen vinden het wel lastig om tofu lekker te bereiden. 

Haal je tofu in de gewone supermarkt, dan is er meestal maar één soort tofu: het witte blok in de koeling. Laat deze tofu goed uitlekken, marineer met kruiden en specerijen en bak hem goudbruin. In de biologische winkels heb je veel meer soorten tofu. Tofu met kruiden en specerijen, maar ook gerookte tofu of zijde tofu. Verwerk de tofu in groente curry's, door een salade of maak er saté van. 

De favoriet van Nederland Slank is koya tofu, ofwel gevriesdroogde tofu. Door het vriesdrogen is deze tofu lang houdbaar. Week de tofu in en lekkere verse bouillon en bak in wat kokosolie of ghee. Dat is een heerlijke manier om tofu te maken. Koya tofu is alleen online verkrijgbaar. . 

In Rotterdam zit de ambachtelijke tofu producent Choi Kee. Ze hebben  verschillende verkoopadressen in het land.

Waarom eten we graag tofu en wat zijn de voordelen? Tofu bevat veel antioxidanten die goed zijn voor onze lever. Verder zit er in tofu belangrijke vitamine en mineralen en het is rijk aan pectine. Dit is een belangrijke voedingsvezel en is niet alleen goed voor ons cholesterol, maar ook het verzadigingsgevoel in ons lichaam. Je hebt dus minder snel trek en zit langer vol. 

Sojasaus 

Sojasaus is een volledig plantaardig product, want het komt voort uit sojabonen. Sojasaus komt uit de Oosterse keuken en is de smaakmaker in wokgerechten, groenten, vlees en vis. Helaas zijn niet alle sojasauzen geschikt voor een gezond eetpatroon; er ook zijn zoete (manis) en zoute (asin) soorten. 

De zoete sojasaus is natuurlijk gezoet met veel. Kies daarom voor een gefermenteerde sojasaus zonder suikers. In de reguliere supermarkt is de Kikkoman sojasaus de beste optie. Het is wel de zoute variant, maar er zit geen suiker in. Ook zit er wel gluten uit tarwe in. Die proberen we natuurlijk ook te vermijden.  In een gezond voedingspatroon zien we liever geen gluten. Gelukkig is er ook een glutenvrije variant: tamari. 

Je haalt tamari in de biologische winkel. Het verschil tussen de twee? De twee sauzen zijn gelijkwaardig, beiden zijn een bijproduct van gefermenteerde sojabonen. Maar in de traditionele sojasaus zit tarwe als bron van suiker, het versnelt het  fermentatieproces. In tamari zit geen tarwe, maar koji; een schimmel die zorgt  voor het fermentatieproces. Qua smaak zijn de producten gelijk. 

Sojasaus en tamari zijn smaakmakers bij verschillende gerechten. Je marineert je vlees, gevogelte of tofu er in. Het is ook lekker in de soep of als dressing over een salade. Je haalt Sojasaus en tamari bij de toko. Bewaar de sojasaus na openen in de koelkast.