Jicht: Voeding en Leefstijl om Klachten te Verminderen

Closeup-1

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Natuurlijke mogelijkheden bij Jicht: Jicht is een vorm van artritis die plotselinge, ernstige aanvallen van pijn en ontsteking in de gewrichten veroorzaakt. Het wordt veroorzaakt door een overmatige hoeveelheid urinezuur in het bloed, wat kan leiden tot kristalvorming rond de gewrichten. Deze aandoening komt vaak voor in het gewricht van de grote teen, maar kan ook voorkomen in andere gewrichten. Het aantal mensen met jicht is de afgelopen jaren sterk toegenomen en het is een groeiend probleem wereldwijd.Wat is urinezuur en hoe ontstaat jicht?

 


Urinezuur is een afvalproduct dat ontstaat bij de afbraak van purines in het lichaam. Purines zijn bouwstenen van het DNA en komen voor in voedingsmiddelen zoals orgaanvlees, vis en peulvruchten. Het lichaam produceert zelf ook urinezuur. Bij jicht hoopt urinezuur zich op en vormt het kristallen rond de gewrichten, wat ontstekingen veroorzaakt en pijnlijke aanvallen tot gevolg heeft.


Behandeling van jicht:


De arts zal vaak ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven, maar er zijn ook natuurlijke mogelijkheden om de klachten te verminderen. Het is belangrijk om het urinezuurgehalte in het bloed onder controle te houden. Dit kan worden bereikt door rekening te houden met het purinegehalte in voeding. Voedingsmiddelen met een hoog purinegehalte, zoals orgaanvlees en bepaalde vissoorten, moeten worden beperkt. Het advies is om het purinegehalte onder de 400 mg per dag te houden.Natuurlijke maatregelen bij jicht:


1. Alcohol vermijden: Alcohol, vooral bier en sterke drank, kan de klachten verergeren. Elke vorm van alcohol wordt afgeraden.
2. Beperk fructose-inname: Fructose, aanwezig in frisdrank en bepaalde fruitsappen, kan de urinezuurproductie verhogen en jichtklachten veroorzaken.
3. Kies voor voeding met een lage glycemische index: Voeding die de bloedsuikerspiegel niet snel laat stijgen, kan het urinezuurgehalte verlagen.
4. Voldoende water drinken: Voldoende water drinken is essentieel voor het verwijderen van urinezuur via de urine.
5. Kersen consumeren: Er zijn aanwijzingen dat kersen, vooral zure kersen, het urinezuurgehalte kunnen verlagen.
6. Pure cacao of chocolade met 99% cacao: Cacao kan het neerslaan van urinezuurkristallen tegengaan.
7. Vitamine C-supplementen: Vitamine C kan het urinezuurgehalte verlagen en de kans op jichtaanvallen verminderen.Algemene (voedings)adviezen:


Het mediterrane dieet wordt aanbevolen, met de nadruk op groenten en fruit. Het is belangrijk om zout, suiker, geraffineerde granen en overmatig vlees te vermijden. Overgewicht kan het risico op jicht vergroten, dus het behouden van een gezond gewicht is essentieel. Gematigd bewegen en krachttraining zijn beter dan intensieve duursporten, omdat deze de aanmaak van urinezuur bevorderen.

Nederland Slank kan een uitgebalnceerd plan voor je maken op basis van je bloedanalyse waarbij we evt. afvallen en minder last van klachten krijgen.Conclusie:


Jicht is een veelvoorkomende vorm van artritis die wordt veroorzaakt door een overmatige hoeveelheid urinezuur in het bloed. Naast medicatie zijn er verschillende natuurlijke maatregelen die kunnen helpen om de klachten te verminderen. Door bewust om te gaan met voeding en leefstijl, zoals het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en het kiezen voor een gezond dieet, kunnen mensen met jicht de frequentie en ernst van aanvallen verminderen. Het is altijd raadzaam om een gezonde levensstijl te volgen en bij ernstige klachten een arts te raadplegen voor een passende behandeling.