Poeptransplantatie: Hoe werkt dat?

Slim Woman

De medische wereld staat nooit stil. De poeptransplantatie is een van de nieuwere behandelingen die wordt gebruikt om bepaalde darmproblemen te verhelpen. Omdat het nog een erg nieuwe techniek is, weten we nog lang niet alles over deze behandeling. Zo kan een poeptransplantatie in de toekomst misschien wel helpen tegen overgewicht of voedselallergieën.

Wil je weten wat een poeptransplantatie precies inhoudt en hoe deze behandeling je lichaam kan helpen? Nederland Slank legt het je allemaal uit.

Wat is een poeptransplantatie?

Hoe gaat een poeptransplantatie in zijn werk?

Zijn er bijwerkingen?

Voor wie is een poeptransplantatie bedoeld?

Verder onderzoek naar poeptransplantaties

Voor- en nadelen van poeptransplantaties

Wat zijn alternatieven voor een poeptransplantatie?

Ondersteun je darmen met Nederland Slank

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Buik

Wat is een poeptransplantatie?

Een poeptransplantatie is precies wat je zou verwachten: poep van een donor wordt ingebracht bij een patiënt. Dat klinkt misschien niet erg prettig, maar kan wel enorm waardevol zijn.

Het idee achter deze behandeling is dat je darmen gevuld zijn met talloze bacteriën. Bij gezonde personen zijn dit vooral goede bacteriën die helpen bij het verteren van voedsel, maar die ook een andere belangrijke functie hebben.

Gezonde bacteriën verdrijven namelijk slechte bacteriën, waardoor je minder kans hebt om ziek te worden. Zo is de kans kleiner dat bacteriën in voedsel je ziek maken, maar ook andere bacteriën van buitenaf kunnen minder invloed hebben op je gezondheid. De goede bacteriën in je darmen houden ook je immuunsysteem actief, waardoor je beter beschermd bent tegen allerlei soorten ziektes en infecties.

Bij sommige mensen zijn de bacteriën in hun darmen niet in balans. Dat kan komen door ziekte, maar ook door een slecht voedingspatroon of door chronische maag-darmproblemen. Er zijn dan te weinig goede darmbacteriën aanwezig, wat voor allerlei gezondheidsproblemen kan zorgen.

Normaal weet je lichaam de balans zelf weer te vinden, vooral wanneer je er goed voor zorgt. Lukt dat niet? Dan moet er gezocht worden naar andere manieren om de balans te herstellen.

Antibiotica wordt vaak als redmiddel gebruikt bij infecties die door schadelijke bacteriën veroorzaakt worden. Het nadeel van antibiotica is dat het ook goede bacteriën bestrijdt. Hierdoor kunnen de schadelijke bacteriën nog steeds de overhand hebben in je darmen.

Antibiotica is in sommige gevallen noodzakelijk, maar het is wel belangrijk dat je na het gebruik van antibiotica de darmen ondersteunt in het herstellen van de darmflora. Dit kan met probiotica (goede darmbacteriën), maar ook een poeptransplantatie zou daarvoor geschikt kunnen zijn.

Bij een poeptransplantatie wordt er poep gebruikt die vol met goede bacteriën zit. Het idee is dat deze goede bacteriën de slechte bacteriën in de darmen van de patiënt verdrijven. Dat is een volledig natuurlijk proces en een effectieve manier om de darmen weer in balans te brengen.

darmen

Hoe gaat een poeptransplantatie in zijn werk?

Bij een poeptransplantatie wordt er gezonde poep van een donor ingebracht bij een patiënt. Meestal zijn de donoren naaste familieleden die de patiënt willen helpen. De poep van de donor wordt eerst goed gefilterd en gescreend, zodat er absoluut geen schadelijke bacteriën of virussen in verschuilen. Een donor moet bovendien aan bepaalde eisen voldoen:

  • Moet geen antibiotica hebben gebruikt in de afgelopen zes maanden

  • Moet geen immuunstoornis hebben

  • Moet in de afgelopen zes maanden geen piercings of tattoos hebben laten zetten

  • Moet geen geschiedenis met drugsgebruik hebben

  • Moet geen risicovol seksueel gedrag vertonen

  • Moet recentelijk geen risicogebied hebben bezocht waar bepaalde ziektes veel voorkomen

  • Moet geen chronische maag-darmproblemen hebben

Verder wordt de poep van de donor onderzocht om zeker te weten dat er geen schadelijke ziektes of bacteriën aanwezig zijn. Zo wordt de poep gecontroleerd op parasieten, Clostridium difficile en Giardia lamblia. De donor krijgt ook een bloedonderzoek om ziektes als HIV en Hepatitis A, B en C uit te sluiten. Zijn alle uitslagen negatief? Dan is het veilig om de poep te gebruiken voor een donatie.

Nadat de poep van de donor is onderzocht en gefilterd, wordt deze vermengd met saline. Dit maakt het vloeibaar en makkelijker in te brengen. In sommige gevallen wordt de gefilterde poep in een pil veranderd, maar dat is tijdsintensiever. De poeptransplantatie kan op drie verschillende manieren plaatsvinden:

  • Je krijgt een slangetje door je keel die naar de twaalfvingerige darm loopt.

  • Je krijgt een klysma, waarbij het onderste deel van de dikke darm bereikt wordt.

  • Je krijgt een colonoscopie, waarbij een slang via de anus naar je dikke darm leidt.

Bij al deze methodes wordt de poep gecontroleerd ingespoten om te zorgen dat het de juiste plek bereikt. Je wordt in slaap gebracht tijdens deze behandeling, dus je merkt er zelf niets van. Natuurlijk word je ook niet ziek van deze behandeling. De gebruikte poep wordt nauwkeurig onderzocht en bevat alleen goede bacteriën voor je darmen.

maagendarm

Zijn er bijwerkingen?

Ondanks dat je niet ziek wordt van een poeptransplantatie, moet je wel rekening houden met een aantal bekende bijwerkingen. Deze ontstaan vooral doordat je onder narcose wordt gebracht en omdat er een slangetje wordt ingebracht. De bekendste bijwerkingen zijn:

  • Gasvorming

  • Buikkrampen

  • Diarree

  • Koorts

Deze bijwerkingen houden meestal slechts een paar dagen aan, waarna je je langzaam weer beter voelt. De bacteriën in je darmen hebben dan ook al de tijd gehad om de balans weer te herstellen, waardoor je symptomen mogelijk ook al verdwenen zijn.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Voor wie is een poeptransplantatie bedoeld?

Een poeptransplantatie kan niet alle gezondheidsproblemen verhelpen. Deze behandeling is op dit moment alleen bewezen effectief tegen een infectie met de bacterie Clostridium difficile. Dit is een slechte bacterie die altijd in je darmen aanwezig is. Normaal gesproken houden je goede bacteriën deze schadelijke bacterie in toom, maar die balans kan verstoord worden wanneer je antibiotica gebruikt. De antibiotica bestrijdt ook de goede bacteriën in je darmen, waardoor Clostridium difficile de kans krijgt om zich volop te vermenigvuldigen.

Een infectie door Clostridium difficile zorgt vaak voor klachten als diarree en buikkrampen. Dat kan dodelijk zijn, vooral bij mensen met een zwakkere gezondheid. Meestal lukt het om de infectie te bestrijden met antibiotica die zich specifiek richt op deze bacterie, maar bij sommige mensen komt de bacterie keer op keer terug. In dat geval kan een poeptransplantatie voor blijvende balans zorgen. Deze behandeling is in bijna 90% van de gevallen effectief.

De behandeling wordt inmiddels ook uitgetest bij mensen met colitis ulcerosa. Zij hebben een chronisch ontstoken dikke darm, wat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een heftige reactie van het immuunsysteem op de bacteriën in de darmen.

Uit onderzoek blijkt dat een deel van de patiënten gebaat is bij een poeptransplantatie, maar het bewijs is nog niet zo overtuigend als bij een infectie door Clostridium difficile. Er wordt nu gedacht dat een poeptransplantatie een goede behandelingsmethode voor colitis ulcerosa is, maar dan wel in combinatie met een vezelrijk dieet en door nauwkeurig te zoeken naar een donor met de perfecte balans in darmbacteriën.

lastvanbuik-1

Verder onderzoek naar poeptransplantaties

Op dit moment worden poeptransplantaties vooral ingezet als behandeling bij specifieke darmproblemen. Onderzoekers denken dat de bacteriën in onze darmen veel meer effect hebben op onze hele gezondheid. Ze beïnvloeden niet alleen je spijsvertering, maar kunnen ook invloed hebben op je stemming, gewicht en je hersenfunctie.

Het is dus niet gek dat onderzoekers bekijken of een poeptransplantatie ook andere gezondheidsproblemen kan helpen oplossen. Zo wordt er onderzocht of deze behandeling ook helpt tegen:

  • MS

  • Depressie

  • Obesitas

  • Voedselallergieën

  • Diabetes

  • Dementie

  • Eczeem

  • Reuma

verdriet-depressie-1

Voor- en nadelen van poeptransplantaties

Voordat er wordt besloten of iemand een poeptransplantatie krijgt, is het belangrijk om de voor- en nadelen naast elkaar te zetten. Deze zijn uitvoerig onderzocht, waardoor er een steeds completer beeld is van de effecten van poeptransplantaties. Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen.

De voordelen van een poeptransplantatie

Het grote pluspunt van een poeptransplantatie is dat het een natuurlijke manier is om de balans in je lichaam te herstellen. Je hebt natuurlijk wel te maken met een medische ingreep, maar de werking van de darmbacteriën is puur natuur. Door meer goede bacteriën in je darmen te introduceren, zullen de slechte bacteriën verdreven worden. Daar hoef je geen zware medicijnen voor te slikken die de balans in je lichaam verder verstoren.

Daarnaast kan deze methode erg effectief zijn, vooral bij bepaalde ziektebeelden. Een levensbedreigende infectie met Clostridium difficile kan heel succesvol behandeld worden door middel van een poeptransplantatie. Deze behandeling wordt gezien als een blijvende oplossing voor bepaalde chronische darminfecties en -ontstekingen, maar het kan in de toekomst misschien ook wel helpen bij andere gezondheidsproblemen.

gezondheid-3

De nadelen van een poeptransplantatie

Aan alle voordelen kleven helaas ook nadelen. Dat is bij een poeptransplantatie niet anders. Een belangrijk nadeel is dat deze transplantatie risico's met zich meebrengt. De gebruikte poep wordt natuurlijk zorgvuldig onderzocht, maar er is altijd het risico dat het lichaam van de ontvanger niet goed op de donatie reageert. Dat kan voor milde klachten als koorts zorgen, maar ook ernstige immuunreacties veroorzaken.

Er is een geval bekend waarin een patiënt een infectie aan de behandeling overhield, die uiteindelijk dodelijk bleek te zijn. Uit onderzoek blijkt dat er bepaalde patiënten zijn die meer risico lopen op ernstige bijwerkingen:

  • Vrouwen

  • Mensen die eerder in het ziekenhuis zijn opgenomen

  • Mensen die recentelijk zijn geopereerd

Een arts zal al deze risico's natuurlijk in gedachten houden tijdens het opstellen van een behandelplan. Helaas zijn er ook risico's waar een arts geen rekening mee kan houden. Zo zijn de langetermijneffecten van een poeptransplantatie nog niet bekend. De behandeling is relatief nieuw, waardoor onderzoekers niet precies weten hoe het je lichaam na tientallen jaren beïnvloedt.

Een laatste nadeel is dat een poeptransplantatie vrij ingrijpend is. Je moet samen met je arts op zoek gaan naar een geschikte donor, wordt onder narcose gebracht en kunt na de ingreep last hebben van verschillende bijwerkingen. Daarom is het altijd goed om eerst te kijken naar andere oplossingen voor je darmproblemen.

buikpijn-2

Wat zijn alternatieven voor een poeptransplantatie?

Een poeptransplantatie is niet altijd een oplossing wanneer je last hebt van maag-darmproblemen. De techniek is nog te nieuw en artsen weten niet precies bij welke ziektebeelden de behandeling wel of niet werkt. Daarnaast hangen er wat risico's aan, vooral wanneer je al een gevoelig immuunsysteem hebt. Daarom is het belangrijk om te kijken naar alternatieven. Er zijn namelijk ook andere natuurlijke manieren om je darmflora in balans te brengen.

De darmen gezond maken met orthomoleculaire therapie

Problemen met je darmen kunnen op allerlei manieren ontstaan, van een tekort aan bepaalde enzymen tot een hormonale disbalans. Bij orthomoleculaire therapie wordt er gekeken naar de oorzaken van je darmproblemen, waarna deze worden verholpen met behulp van de juiste voeding.

Zo is het mogelijk om je darmflora te helpen door bepaalde voeding te laten staan of door juist meer van een bepaalde voedselgroep te eten. Ook de hoeveelheid eetmomenten op een dag en de samenstelling van je maaltijden kunnen invloed hebben op de werking van je darmen.

Een orthomoleculair therapeut heeft kennis over alle lichamelijke processen en hoe deze door voeding worden beïnvloed. Door te luisteren naar jouw specifieke klachten, is het vaak mogelijk om een persoonlijk voedingsplan op te stellen waarbij deze klachten gericht worden aangepakt.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Zo is het mogelijk om geïrriteerde darmen tot rust te brengen of om problemen als obstipatie te verhelpen. Het grote voordeel van deze methode is dat het niet ingrijpend is. Je hoeft geen medische ingreep te ondergaan en richt je vooral op een gezonde leefstijl met voeding die bij je lichaam past.

vitamines-4

Natuurlijke supplementen

Soms ontstaan darmproblemen door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Je kunt dit tekort verhelpen door je voedingspatroon te veranderen, maar soms is dat niet voldoende. Sommige mensen verwerken voedingsstoffen net wat anders, waardoor hun lichaam er niet genoeg van opneemt.

Het kan dan helpen om supplementen in te nemen. Zo kan een tekort aan vezels voor slecht functionerende darmen zorgen. Ook een tekort aan bepaalde enzymen heeft invloed op je spijsvertering en kan dus voor darmklachten zorgen. Door dagelijks de juiste supplementen in te nemen, verhelp je dit soort klachten.

Tijdens een poeptransplantatie wordt er poep ingebracht die rijk is aan gezonde bacteriën. Je kunt hetzelfde effect bereiken door probiotica in te nemen. Dit zijn supplementen die gevuld zijn met goede bacteriën voor je maag en darmen. Het is wel belangrijk om te weten welk probioticum je moet slikken om jouw specifieke klachten te behandelen. Daarom is het advies van een arts of orthomoleculair therapeut erg waardevol. Zo neem je nooit onnodig veel supplementen in, maar geef je je lichaam precies wat het nodig heeft.

vitaminen

Ondersteun je darmen met Nederland Slank

Een poeptransplantatie is een bijzondere ingreep die bij sommige ziektebeelden kan helpen. Door poep van een gezond persoon in jouw darmen in te brengen, zorg je voor meer gezonde bacteriën in je darmen. Zo verdrijf je slechte bacteriën en ontstaat er een gezonde balans in je darmflora.

Wetenschappers denken dat deze behandeling niet alleen kan helpen bij patiënten met darmproblemen, maar dat het misschien ook helpt tegen overgewicht, psychische problemen en allergieën. De effecten van poeptransplantaties moeten nog wel worden onderzocht. Zo is nog niet helemaal duidelijk hoe je lichaam op de lange termijn reageert op deze ingreep. Daarom wordt er bij darmproblemen altijd aangeraden om eerst te kijken naar andere oplossingen.

Een van die oplossingen is orthomoleculaire therapie. Nederland Slank is gespecialiseerd in deze methode en weet dus precies wat je lichaam nodig heeft om gezond te worden en blijven.

Wij kunnen onderzoeken waar jouw specifieke darmklachten vandaan komen. Zo kan een hormonale disbalans een oorzaak zijn, maar stress of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen hebben ook invloed op je darmen. Zodra we de oorzaken in beeld hebben, stellen we een persoonlijk voedingsplan voor je op. Hiermee brengen we je hele lichaam weer in balans, van de bacteriën in je darmen tot je hormonen. Je voelt je daardoor sterker en gezonder.

Wil je weten wat Nederland Slank voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op en plan een gratis consult in.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

gezondheidisbelangrijk