bannerimage

Pokébowl met bloemkoolrijst en zalm

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
24 mei 2020

bannerimage

Pokébowl met bloemkoolrijst en zalm

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Ben jij ook fan van de pokébowl hype? Dit gerecht is van oorsprong een snack die werd gegeten door vissers in Hawaï: het was dé manier om restjes vis op te maken. Het woord poké betekent dan ook letterlijk: visrestjes. Maak nu zelf deze makkelijke en gezonde versie met zalm en bloemkoolrijst in plaats van echte rijst. Het voordeel aan alles rauw serveren? Alle goede voedingsstoffen blijven behouden, en het is zo klaar! Nog een laatste tip: als bloemkool niet in je plan staat kun je ook prima broccoli, pompoen of zoete aardappel gebruiken. 
 
Poke-bowl-met-zalm-en-avocado-1 (1)-2
 
Ingrediënten
  • 1 portie zalm
    Alternatief: verse tonijn
  • 1 portie mango
  • 1 portie groente: ½ portie bloemkool, rest aanvullen met radijs, wortel, avocado en rode kool
  • peper en zout
  • Eventueel eetstokjes
  • ½ citroen of limoen

Saus:

  • 4 el sojasaus
  • 1 cm verse gember
  • rasp van citroen- of limoenschil (geen citroen op je lijst? Geen probleem, de schil mag je altijd gebruiken als smaakmaker)
  • 1 el appelazijn
  • ¼ rood pepertje
  • wasabi (poeder)
Bereidingswijze
  1. Snijd de zalm in plakjes. Indien je citroen of limoen in je lijst hebt staan, kun je het sap hiervan over de zalm uitknijpen. Let op: de zalm hoeft nu niet terug in de koelkast. Als je de vis heel koud eet, heeft ie minder smaak.
  2. Snijd vervolgens de bloemkool in grove stukken en maal deze tot bloemkoolrijst in de keukenmachine en breng op smaak met peper en een snufje zout.
  3. Verwarm water in een pan. Zodra het water kookt doe je de bloemkoolrijst erbij en kook je dit voor maximaal 2 minuten. Haal daarna de pan van het vuur en giet af.
  4. Snijd vervolgens de rest van de groente en de mango in plakjes naar keuze. Tip: houd alle ingrediënten apart zodat je straks je bord leuk kunt opmaken.
  5. Dan de saus: doe de sojasaus samen met de appelazijn in een schaaltje en pers of rasp hier de verse gember boven uit.
  6. Afhankelijk van jouw smaak en hoe pittig je het sausje wil, kun je citroen- of limoenschil rasp, extra gember, wasabi en een rood pepertje toevoegen. Roer het geheel goed door.
  7. Nu is het tijd om je bord op te maken: begin met de bloemkoolrijst onderop, en beleg dit vervolgens per ‘taartpunt’ met een ingrediënt. Giet als laatste het sausje over je gerecht naar smaak.

Wil je je helemaal in Hawaïaanse sferen begeven? Eet je pokébowl dan met stokjes. Eet smakelijk!

Natuurlijk kun je een pokébowl ook met een andere vissoort uit jouw plan maken. Staat een van de gebruikte groentes niet in jouw plan? Dan kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld komkommer of rammenas.