bannerimage

Wilde rijst roerbak met shiitakes

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
12 januari 2022

De wilde rijst is een rijstsoort die niet echt bekend is. De rijst heeft een donkerbruine tot zwarte kleur en de rijstkorrels zijn een stuk langer en smaller dan witte rijst of volkoren rijst. Wilde rijst is ontzettend voedzaam; het heeft veel meer eiwitten en vezels dan andere rijstsoorten. Eigenlijk is dit ook geen rijst, het is een grassoort.

De meeste supermarkten verkopen de rijst niet los. Het is vaak gemengd met andere rijstsoorten. Vaak verkoopt de biologische winkel de wilde rijst we los. De nootachtige smaak van de wilde rijst zal je verbazen. Dat is dan ook het doel van dit recept; dit roerbak-gerecht bestaat uit pure wilde rijst, groenten en shiitake. Laat je verrassen!

NL Slank - Wilde rijst met shiitake 4-1

Ingrediënten

  • 70 g wilde rijst

  • 1 el olijfolie

  • 1 klein sjalotje (gesnipperd)

  • 75 g winterwortels (in kleine blokjes)

  • 60 g shiitakes (in stukjes)

  • 1 teentje knoflook (gesnipperd)

  • handvol rucola (grof gesneden)

  • zout en peper (naar smaak)

Bereiding

  1. Kook de wilde rijst 40 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de rijst 15 tot 20 minuten stomen, met de deksel op de pan.

  2. Verwarm de olie in een wok en bak de sjalot en wortel op middelhoge vuur in vijf (5) minuten lichtbruin.

  3. Voeg de shiitakes en fijngesneden knoflook toe. Roerbak enkele minuten. Breng op smaak met zout en peper.

  4. Voeg op het laatste moment de rijst en rucola toe. Serveer direct.

Eet smakelijk!

Tip

Wilde rijst kun je vinden bij de biologische winkels of online.

Wist je dat...

Wilde rijst niet per definitie wild is/ De variant uit de supermarkt wordt gekweekt op rijstvelden in Amerika. Je kunt deze grassoort wel wild vinden.