Wat is vitaliteit en hoe kun je die verbeteren?

lichaam_160

Vitaal zijn is de laatste jaren sterk in de belangstelling komen te staan. Meer en meer beseffen we ons hoezeer vitaliteit en onze weerstand met elkaar samenhangen en we begrijpen hoe belangrijk een gezonde voeding en levensstijl zijn om gezondheidsklachten te voorkomen.

Hoewel deze kennis er bij veel mensen is, is het nog niet altijd gemakkelijk om dit in de praktijk te brengen. Zeker omdat we overal om ons heen worden verleid met allerlei ongezonde voedingsmiddelen. Ook is het gemakkelijker om vast te houden aan slechte gewoontes, dan om nieuwe, gezonde gewoontes aan te maken. Echter, met de juiste kennis over vitaliteit en handig tips om deze te verbeteren, kunnen we het je in ieder geval een stuk gemakkelijker maken om gezonde keuzes te maken in je leven, zodat jij lekker in je vel zit en vitaal door het leven gaat!

Hieronder vindt je een overzicht van de verschillende thema's die in dit artikel aan bod komen:

Wat is vitaliteit?

Wat is de relatie tussen vitaliteit en je immuunsysteem?

De 6 voordelen van fit en vitaal zijn

Welke factoren bepalen je vitaliteit?

Verbeter je vitaliteit met deze 8 tips

Wil je graag werken aan een gezond en fit lichaam en zoek je naar de juiste begeleiding hierbij? De orthomoleculair therapeuten van Nederland Slank helpen je graag met een voedingsplan op maat en persoonlijk advies over jouw algehele levensstijl. Wil jij ook op een natuurlijke manier in balans komen en jezelf fit en vitaal voelen? Plan dan nu een gratis en vrijblijvend consult in bij Nederland Slank via de website en ontdek wat wij voor jouw vitaliteit kunnen betekenen.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

geluk-1

Wat is vitaliteit?

Als we puur kijken naar het begrip ‘vitaliteit’, dan komen we uit bij het Latijnse woord voor leven, namelijk ‘vita’, waar de term vitaliteit van is afgeleid. Volgens de Van Dale is de betekenis van ‘vitaal’ iets uitgebreider, namelijk ‘krachtig’, ‘energiek’ en ‘voor het leven van groot belang’. We kunnen hieruit afleiden dat vitaliteit vrij vertaald kan worden met ‘levenskracht.’

Vitaliteit is dus de kracht of energie waarmee we lichamelijk, maar ook mentaal en emotioneel in het leven staan. Sommige omschrijven het ook als het gevoel dat je leeft en dat je vol energie en geestdrift bent. In het artikel 'Wat is vitaliteit en hoe is het te meten?' wordt het begrip vitaliteit onderzocht en omschreven met behulp van vier verschillende dimensies:

actief leven

Fysiek

Hierbij gaat het om je uithoudingsvermogen, kracht en snelheid, maar ook je coördinatie en vermogen tot herstel bepalen hoe vitaal je bent.

Mentaal

Denk hierbij aan concentratie, zelfreflectie, zelfvertrouwen en vermogen tot leren, maar ook aan de manier waarop je met afleiding, spanningen en tegenslagen omgaat.

beeld gelukkig

 

Sociaal-emotioneel

Je vitaliteit op dit vlak wordt bepaalt door je inzicht in de behoeften en gevoelens van jezelf en van anderen, je assertiviteit, leiderschap, overtuigingskracht en die mate waarin je kunt samenwerken.

Inspirationeel

Dit betreft je motivatie, de balans tussen werk en privé en de manier waarop je doelen stelt en zin geeft aan het leven.

Uit het onderzoek dat in dit artikel wordt besproken, wordt de volgende definitie over vitaliteit afgeleid:

“Vitaliteit omvat de kerndimensies energie, motivatie en veerkracht, waarbij energie wordt gekenmerkt door zich energieker voelen, motivatie door doelen te stellen in het leven en moeite doen om deze te behalen, en veerkracht door het vermogen om met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven om te gaan.”

actief

Wat is de relatie tussen vitaliteit en je immuunsysteem?

Uit het voorgaande hebben we al een beter idee gekregen wat vitaliteit precies is, maar het is lastig om een eenduidige definitie te geven. In de eerdergenoemde definitie van vitaliteit, komen drie pijlers aan bod die samen het begrip vitaliteit vormgeven, namelijk:

  1. De fysieke energie om een taak of activiteit uit te voeren

  2. De motivatie om doelen te stellen in het leven en om die ook na te streven

  3. De veerkracht om met alledaagse problemen en uitdagingen om te gaan.

Deze drie pijlers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als jij niet goed met tegenslagen om kunt gaan, zul je op moeilijke momenten in het leven ook fysiek en mentaal niet lekker in je vel zitten. En als je fysiek minder energie hebt en vaker moe bent, zul je op die momenten ook minder veerkrachtig zijn en minder goed in staat zijn je doelen na te streven.

Je vitaliteit is op dezelfde manier onlosmakelijk verbonden met je immuunsysteem. Het immuunsysteem is een complex geheel van organen, cellen en moleculen die tezamen jouw lichaam verdedigen tegen indringers of veranderende lichaamscellen aanvallen. Het primaire immuunsysteem bevindt zich voornamelijk in onze darmen, longen, mond, neus en huid. Wanneer jouw immuunsysteem gezond en sterk is, kan het lichaam zich beter verweren tegen ziekteverwekkers en infecties en wordt je minder snel ziek. Je voelt je daardoor fysiek beter.

De energie die je lichaam kan maken uit de voeding die het binnenkrijgt, wordt ongeveer op de volgende manier verdeeld:

  • 30% - Immuunsysteem

  • 30% - Hersenen

  • 40% - Het lichaam op temperatuur houden en overige activiteiten, zoals werken, sporten en bewegen

Een goed functionerend immuunsysteem kost je dagelijks dus zo’n 30% van je energie. Je hersenen kosten ook ongeveer 30% energie. Je houdt ongeveer 40% energie over voor sporten, werken en vrijetijdsactiviteiten. Wanneer je echter ziek bent, draait het immuunsysteem overuren en gaat er veel meer energie naar het immuunsysteem toe. Hoe minder vaak je ziek bent, hoe minder last je hebt van een energie tekort en hoe fitter je je voelt.

Wanneer je regelmatig een energie dip ervaart en weinig puf overhoudt om te sporten, bewegen of werken, kan dat een teken dat je immuunsysteem harder dan normaal aan het werken is. Ongezonde voeding of leefgewoonten kunnen hiervan de oorzaak zijn. Immers, als we ongezond eten of roken, zullen onze darmen harder moeten werken om de schade op te ruimen. We kunnen hieruit de volgende conclusie trekken:

Hoe gezonder we eten en leven, hoe beter het is voor ons immuunsysteem en hoe meer energie we over houden, wat bijdraagt aan onze vitaliteit.

bewegen-2

De 6 voordelen van fit en vitaal zijn

Het is natuurlijk fijn als je je energiek voelt en in staat bent om je doelen in het leven na te streven, maar wist je dat er nog veel meer voordelen verbonden zijn aan het gevoel van vitaal zijn? Je vindt hieronder een overzicht van de belangrijkste voordelen van vitaal zijn op een rij:

gezondheid-2-2

  1. Je blijft gezond

    Onderzoek laat zien dat mensen die zich vitaal voelen gemiddeld veel langer leven. Vitaliteit hangt echter niet alleen samen met een langer leven, maar ook met een gezonder leven. Je vitaal voelen is dus belangrijk voor je levenskwaliteit.

    mentale gezondheid

  2. Je zit lekkerder in je vel

    Door te werken aan je vitaliteit voel je je fitter, energieker, heb je meer zin in de dag, ben je productiever en onderneem je meer, kortom: je zit lekkerder in je vel. Een vitaal gevoel is ook belangrijk op latere leeftijd. Zo geven vitale senioren aan zich niet alleen lichamelijk lekkerder in hun vel te voelen, maar ook op sociaal en emotioneel vlak beter in balans te zijn.

    sociaal

  3. Je bent socialer

    Wanneer je fit en vitaal bent, heb je over het algemeen meer ruimte voor anderen en sta je ook meer open voor sociale contacten. Je straat energie en positiviteit uit, wat de relaties met anderen ten goede komt.

    stress

  4. Je ervaart minder stress

    Ruim een derde van alle werkgerelateerde ziekmeldingen wordt veroorzaakt door stress. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk stress ervaart in je leven! Wanneer je fit en gezond bent en goed in je vel zit, kun je beter omgaan met stress. Je hebt als het ware een beter schild hiervoor, waardoor je niet meteen uit balans raakt van stressvolle activiteiten. Het is dus niet per se zo dat er minder stressfactoren zijn, maar je ervaart ze wel als minder belastend wanneer je goed in je vel zit.

  5. Je ervaart meer plezier

    Vitaal zijn hangt vaak ook samen met het ervaren van levensplezier. Wanneer je genoeg energie hebt om je werk naar tevredenheid uit te voeren en om leuke activiteiten te ondernemen in je vrije tijd, haal je meer voldoening uit het leven en ervaar je meer plezier.

    energiek

  6. Je ontwikkelt jezelf op persoonlijk vlak

    Een hoog gevoel van vitaliteit draagt bij aan de manier waarop je in het leven staat en doelen stelt voor jezelf. Je bent enthousiaster, ondernemender en meer vastberaden om je doelen te bereiken, wat een positieve bijdrage levert aan je persoonlijke ontwikkeling.

gezondheid-3-1

Welke factoren bepalen je vitaliteit?

Zoals inmiddels duidelijk is, gaat vitaliteit niet enkel over fysieke gezondheid, maar is het ook verbonden met je geestelijke en emotionele gezondheid, je overtuigingen, je karakter en persoonlijkheid en met je sociale omgeving. Hoe vitaal je bent, wordt dus ook door verschillende factoren beïnvloedt. Op sommige factoren heb je meer invloed dan andere. Onderstaande checklist geeft een duidelijk overzicht van de factoren die jouw vitaliteit en jouw levensplezier bepalen, waardoor je meteen kunt zien welke factoren voor jouw vitaliteitsgevoel bepalend zijn:

slapen en afvallen

Persoonlijke factoren

  • Leeftijd

  • Geslacht

  • Intelligentie

  • Beweegpatroon

  • Slaappatroon

  • Voedingsgewoonten

  • Alcohol- en drugsgebruik

  • Lichamelijke gezondheid

  • Psychische gezondheid

werk

Werkgerelateerde factoren

  • Opleidingsniveau

  • Inkomenshoogte

  • Werkplezier

  • Werkbelasting

  • Ontspanningsruimte

  • Ervaren stress

gezinssituatie

Omgevingsfactoren

  • Gezinssituatie

  • Woonomgeving

  • Sociale klasse

  • Etniciteit en cultuur

  • Impactvolle gebeurtenissen

  • Verbondenheid met de natuur

gezondheid is belangrijk

Verbeter je vitaliteit met deze 8 tips

Aan sommige factoren die je vitaliteit bepalen, zoals je leeftijd of de gezinssituatie waarin je bent opgegroeid, kun je geen invloed uitoefenen. Gelukkig zijn er ook factoren die je wel zelf kunt beïnvloeden. Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen. Lees onderstaande tips om je vitaliteit op natuurlijke manier te verbeteren, zodat je lekker in je vel zit en alles uit het leven kunt halen!

  1. Positieve gedachten

    Je mind is heel krachtig en je kunt gelukkig zelf veel invloed uitoefenen op wat je denkt. Je gedachten hebben veel effect op je gezondheid. Oefen jezelf dus in het hebben van positieve gedachten, je zult er nog van versteld staan wat dit voor effect kan hebben op je gezondheid!

    beweegpatroon

  2. Beweeg

    Beweging zorgt voor een goede roulatie van stoffen door heel je lichaam en door de stofjes die er vrijkomen, heeft het een positieve uitwerking op zowel geest als lichaam. Het zorgt voor sterke en soepele spieren en draagt bij aan een gezond immuunsysteem.

    gezond hart

  3. Eet gezond

    Niet alleen de voeding die je eet, maar ook je eetgewoontes zijn belangrijk. Maak je van je maaltijd een rustig, ontspannen moment, of werk je je voeding gedachteloos naar binnen? Zorg dat je rustig eet en geniet van je maaltijd! Probeer zoveel mogelijk vers bereide, onbewerkte en natuurlijke voeding te eten; dat kan je lichaam namelijk het beste verwerken.

    stress-391657_640

  4. Vermijd stress

    Stress is wellicht de grootste sluipmoordenaar van de moderne tijd. We leven in zo’n drukke wereld, worden blootgesteld aan veel spanning en pushen onszelf om onze dromen te verwezenlijken. Het is heel belangrijk om deze chronische stress waar mogelijk te vermijden. Zorg dat je op je werk niet te veel druk ervaart en dat je thuis een plek van ontspanning is.

  5. Ontspan en herstel

    Aansluitend op het vorige punt, is het dan ook belangrijk om veel ontspanningsmomenten in te lassen, zodat je geest en lichaam tot rust kunnen komen en kunnen ‘ontladen’. Als we niet oppassen, draven we namelijk maar door, waardoor de rek er op een gegeven moment uit is en je niet meer veerkrachtig genoeg kunt zijn om terug te veren na een tijd van drukte.

    natuurwandeling

  6. Ga de natuur in

    Hoezeer we tegenwoordig ook in een technische, moderne wereld leven, we hebben natuur om ons heen nodig. Als we te lang ver verwijderd zijn van de natuur, kunnen we sombere gevoelens ontwikkelen en heeft het een serieuze impact op onze gezondheid. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die minimaal twee uur per week in de natuur recreëren, zich gezonder en gelukkiger voelen dan mensen die dat niet doen.

    sociaal etentje

  7. Zoek verbinding

    Fijne, liefdevolle vrienden en familieleden om je heen zijn heel belangrijk voor een gevoel van verbondenheid en positiviteit. We leven in een wereld die steeds individualistische wordt en door stress hebben we soms de neiging om ons te isoleren van anderen. Iedereen heeft echter behoefte aan dit soort genegenheid en contact. Het is zelfs Deze contacten essentieel voor een liefdevol, vitaal en gezond leven.

Wil je graag op een natuurlijke en positieve manier werken aan je gezondheid, lekker in je vel zitten en je vitaal voelen? Vraag dan nu vrijblijvend een gratis consult aan via de website van Nederland Slank!

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Bronnen

(1) J.E. Strijk, G.C.W. Wendel-Vos, H.S.J. Picavet, H. Hofstetter, V.H. Hildebrandt, (2015), Wat is vitaliteit en hoe het te meten?, Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen. Geraadpleegd te 20 december 2021. Https://repository.tno.nl/islandora/object/uuid:fae0abb7-6977-448c-b357-ac35fbcfe10a

(2) Mathew P. White, Ian Alcock, James Grellier, Benedict W. Wheeler, Terry Hartig, Sara L. Warber, Angie Bone, Michael H. Depledge & Lora E. Fleming (2019), Spending at least 120 minutes a week in nature is related with good health and wellbeing. Geraadpleegd te 20 december 2021. Https://www.nature.com/articles/s41598-019-44097-3