Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

bannerimage

Tijdens je zwangerschap wil je natuurlijk dat je kindje op een gezonde manier groeit en ontwikkelt. Wat jij eet speelt daar een grote rol in. Jij zorgt voor de voedingsstoffen die je kleine zo hard nodig heeft om groot en sterk te worden. Er zijn ook een aantal voedingsmiddelen die je juist moet vermijden tijdens je zwangerschap. Dit omdat ze een gezondheidsrisico vormen voor jou en je baby. Wil je weten wat je niet mag eten wanneer je zwanger bent? Wij zetten het voor je op een rijtje:

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

zwangerschap-1

Vis met een hoog kwikgehalte

Kwik is een giftige stof die helaas voorkomt in vervuilde stukken water. Wanneer je hier grote hoeveelheden van binnenkrijgt, kan het schadelijk zijn voor je immuunsysteem, zenuwstelsel en nieren. Normaal krijgen we soms kleine hoeveelheden kwik binnen door bepaalde soorten vis te eten. Dat zorgt niet voor directe gezondheidsproblemen, maar dat verandert wanneer je zwanger bent. Kleine kinderen kunnen nog minder kwik verdragen, vaak met ontwikkelingsproblemen tot gevolg. Daarom mag je geen vis met een hoog kwikgehalte eten wanneer je zwanger bent. Dit geldt voor onder andere:

  • Tonijn

  • Zwaardvis

  • Haai

  • Koningsmakreel

  • Paling

  • Snoekbaars

zalm-1

Toch is het juist belangrijk om (vette) vis te eten wanneer je zwanger bent. Dat is niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van je kindje. De gezonde vetten in vette vis stimuleren de groei van je baby en zorgen voor gezonde ogen en hersenen. De volgende vissoorten zijn wel veilig om te eten tijdens je zwangerschap:

  • Zalm

  • Haring

  • Forel

  • Sardines

  • Ansjovis

rauw vlees

Rauw vlees

Dit is een teleurstelling voor iedereen die van sushi, carpaccio of filet americain houdt, want geen enkele vorm van rauw vlees is veilig om te eten tijdens je zwangerschap. In rauw vlees zitten namelijk talloze bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Dit kan ervoor zorgen dat je ziek wordt, uitdroogt en je enorm zwak voelt. In sommige gevallen kunnen de bacteriën ook je baby ziek maken, wat voor ernstige complicaties kan zorgen.

Je loopt natuurlijk altijd het risico om bacteriën als salmonella of listeria binnen te krijgen, maar uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen tot wel tien keer meer vatbaarder zijn om listeria te krijgen. Omdat ook je kindje risico loopt wanneer je een van deze bacteriën binnenkrijgt, wordt het volledig afgeraden om rauwe vis of vlees te eten. Dit betekent ook dat steak volledig doorbakken moet zijn. Wil je producten als parmaham gebruiken? Verhit deze dan eerst en voeg ze dan aan een gerecht toe. Dan weet je zeker dat de schadelijke bacteriën dood zijn.

eieren

Rauwe eieren

Ook voor rauwe eieren geldt dat ze schadelijke bacteriën kunnen bevatten die jou en je kindje in gevaar brengen. Het gaat dan voornamelijk om salmonella. Niet ieder ei is besmet met deze bacterie, maar tijdens je zwangerschap wil je niet het risico nemen om besmet te raken. Je kunt namelijk last krijgen van misselijkheid, buikkrampen, hoge koorts en overgeven. In zeer zeldzame gevallen kan ook je baarmoeder samentrekken, wat voor een vroegtijdige geboorte zorgt.

Neem daarom het zekere voor het onzekere en vermijd producten met rauwe eieren. Het gaat dan om dingen als:

  • Zachtgekookte eieren

  • Gepocheerde eieren

  • Hollandaisesaus

  • Zelfgemaakte mayonaise

  • Zelfgemaakt roomijs

  • Sommige saladedressings

  • Rauw koekjesdeeg

De meeste producten die je in de winkel koopt zijn bereid met gepasteuriseerde eieren. Deze bevatten geen schadelijke bacteriën meer en zijn dus veilig om te eten. Wil je zeker weten dat je geen rauwe eieren binnenkrijgt? Controleer dan altijd de ingrediëntenlijst.

Orgaanvlees

Orgaanvlees is rijk aan ijzer, vitamine B12, Vitamine A, zink en koper. Dit zijn allemaal gezonde voedingsstoffen, maar je moet er wel mee oppassen wanneer je zwanger bent. De grote hoeveelheden vitamine A kunnen namelijk schadelijk zijn voor je baby. Wanneer je te veel van deze vitamine binnenkrijgt, kan je zwangerschap verstoord raken. Dat leidt mogelijk tot een miskraam. Meestal wordt er geadviseerd om maximaal één portie orgaanvlees per dag te eten, zoals een enkele boterham met paté. Toch is het beter om dit vlees helemaal te vermijden. Na je zwangerschap kan je er weer volop van genieten.

koffie-en-bonen-1

Cafeïne

Iedere dag goed beginnen met een kop koffie? Veel mensen houden ervan, maar je moet ermee uitkijken wanneer je zwanger bent. Cafeïne is niet volledig onveilig, maar grote hoeveelheden kunnen wel schadelijk zijn voor je baby. De cafeïne in je koffie komt namelijk in de placenta terecht en wordt zo ook opgenomen door je baby. Je kleine is alleen nog niet in staat om deze stof af te breken. Drink je dus dagelijks te veel koffie? Dan kan dit voor groeiproblemen zorgen, wat uiteindelijk weer voor gezondheidsproblemen zorgt na de geboorte. Daarom wordt er geadviseerd om cafeïnehoudende dranken helemaal te vermijden wanneer je zwanger bent, maar maximaal 200 mg cafeïne is acceptabel. Dit komt meestal neer op één glas cafeïnehoudende drank. Het gaat dan om de volgende dranken:

  • Koffie

  • Energiedrank

  • Zwarte thee

Kan je de koffie echt niet laten staan? Kies dan voor een decaf optie. Er zijn ook verschillende soorten thee die geen cafeïne bevatten, zoals rooibos of kruidenthee.

Rauwe kiemgroenten

Kiemgroenten toevoegen aan een salade of warme maaltijd is een goede manier om meer vezels en vitaminen binnen te krijgen. Dit zijn jonge plantjes die net ontkiemd zijn, zoals alfalfa en taugé. Tijdens je zwangerschap mag je deze groenten niet rauw eten. Dat heeft alles te maken met de manier waarop kiemgroenten gekweekt worden. Ze worden verbouwd in een vochtige en warme omgeving, waar bacteriën dol op zijn. Daarom zijn kiemgroenten vaak een bron van salmonella. Dit is de reden waarom je geen rauwe kiemgroenten mag eten wanneer je zwanger bent. Wil je toch wat taugé of alfalfa aan je maaltijd toevoegen? Verhit de kiemgroenten dan door en door. Dit doodt de bacteriën en maakt het veilig om deze groenten te eten.

groente en fruit

Ongewassen rauwe groenten en fruit

Soms gaat er niets boven een verfrissende wortel als snack of een heerlijk zoete appel. Tijdens je zwangerschap moet je wel uitkijken met ongewassen groenten en fruit. Doordat deze tijdens het kweekproces in contact komen met aarde, kunnen ze verschillende schadelijke bacteriën bevatten. Zo kan je de ziekte toxoplasmose oplopen door ongewassen groenten en fruit te eten. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet die in de aarde leeft. Je hoeft groenten en fruit niet te verhitten om van deze schadelijke bacteriën en parasieten af te komen. Spoel ze gewoon goed af onder de kraan en je kunt zorgeloos genieten van gezonde snacks.

Let er ook op dat ongewassen groenten en fruit soms in bepaalde producten verwerkt kunnen zitten. Bestel je bijvoorbeeld een smoothie of een glas vruchtensap in een restaurant? Vraag dan altijd of het fruit vooraf goed gewassen wordt. Zo weet je zeker dat je veilig kunt genieten van je drankje.

kaas

Bepaalde soorten kaas

Kaas is lekker op een heel veel verschillende manieren; op een borrelplank, als garnering voor een gerecht of gewoon op een cracker. Je hebt misschien gehoord dat je geen kaas mag eten tijdens je zwangerschap, maar dat is gelukkig niet waar. Het gaat om bepaalde soorten kaas die mogelijk schadelijke bacteriën bevatten, zoals listeria. Dit zijn kazen die op basis van rauwe melk zijn gemaakt. Dit staat meestal op de verpakking aangegeven als "op basis van rauwe melk" of "au lait cru". Het drinken van rauwe melk is dus ook niet veilig wanneer je zwanger bent.

Wil je weten welke kazen je dan wel veilig kunt eten? Er zijn er gelukkig genoeg:

  • Hollandse kaas

  • Cheddar

  • Peccorino

  • Parmezaanse kaas

  • Manchego

  • Brie

  • Camembert

  • Gorgonzola

  • Roquefort

  • Mozzarella

  • Feta

  • Ricotta

  • Monchou

  • Mascarpone

  • Burrata

  • Geitenkaas

  • Hüttenkäse

  • Roomkaas

  • Smeerkaas

alcohol-wijn

Alcohol

Het drinken van alcohol is nooit echt goed voor je, maar tijdens je zwangerschap moet je het helemaal vermijden. Dit verhoogt namelijk de kans op een miskraam. Een kleine hoeveelheid alcohol kan bovendien al invloed hebben op de hersenontwikkeling van je baby. Baby's die regelmatig grote hoeveelheden alcohol binnenkrijgen tijdens de zwangerschap kunnen zelfs het foetale-alcoholsyndroom ontwikkelen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de baby.

Uit onderzoek is gebleken dat geen enkele hoeveelheid alcohol tijdens de zwangerschap gezond is. Daarom is het strenge advies om absoluut geen alcohol te drinken wanneer je zwanger bent. Er zijn gelukkig wel alternatieven, zoals 0,0% bier en wijn. Let wel op, want sommige soorten "alcoholvrij" bier bevatten 0,1% alcohol. Lees het etiket dus altijd goed.

worst

Droge worst

Je zou het misschien niet zeggen, maar droge worst is in feite rauw vlees. Het vlees wordt gedroogd en zo bewaard dat het een lange levensduur heeft en niet gekoeld hoeft te worden. Hierdoor kan het een bron zijn van bacteriën, zoals listeria. Het is daarom niet veilig om droge worst rauw te eten, bijvoorbeeld in een salade of op een borrelplank. Het is wel mogelijk om de worst goed te verhitten en in een warm gerecht te gebruiken. De schadelijke bacteriën zijn dan gedood, waardoor je er zorgeloos van kunt genieten.

Voorbeelden van droge worst zijn:

  • Salami

  • Chorizo

  • Metworst

  • Cervelaat

gerookte zalm

Gerookte vis

Gerookte vis is wel degelijk bereid, maar niet warm genoeg verhit om schadelijke bacteriën te verwijderen. De rook zorgt voornamelijk voor een lekkere smaak, maar maakt de vis dus niet veilig om te eten. Let er daarom op dat je gerookte vis altijd goed verwarmt voordat je het eet. Zo voorkom je dat je listeria krijgt. Dit advies geldt ook voor vis uit blik. Zolang je niet zeker weet of het goed verhit is, is het niet veilig om te eten wanneer je zwanger bent.

gezonde voeding-1

Het belangrijkste advies: eet gezond en gevarieerd

Er zijn veel verschillende soorten voedsel die je het beste niet kunt eten wanneer je zwanger bent. Daarnaast geldt dat je, net als altijd, zo gezond en gevarieerd mogelijk moet eten. Je hebt nu niet alleen gezonde voedingsstoffen voor jezelf nodig, maar ook voor je baby. Daarom zijn er nog een paar algemene adviezen die het beste zijn voor jou en je kleine.

Eet vers

Bewerkte producten bevatten vaak grote hoeveelheden suiker en ongezonde vetten. Deze kunnen voor allerlei gezondheidsklachten zorgen, van hart- en vaatproblemen tot een onstabiele bloedsuikerspiegel. Tijdens je zwangerschap loop je bovendien het risico om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen. Deze vorm van diabetes wordt deels veroorzaakt door genetische aanleg, maar een te hoge bloedsuikerspiegel kan ook een oorzaak zijn. Daarom is het beter om zo min mogelijk suiker en bewerkte koolhydraten te eten tijdens je zwangerschap. Dat doe je vooral door vers te koken en geen bewerkte producten te eten. Zo heb je helemaal zelf in de hand wat je binnenkrijgt.

Eet gevarieerd

Je haalt nooit alle noodzakelijke voedingsstoffen uit één soort voedsel. Daarom is het juist zo belangrijk om te variëren. Dat doe je door voor iedere maaltijd weer andere groenten te gebruiken, elke keer ander fruit in huis te halen en je eiwitbronnen af te wisselen. Eet de ene keer vlees en geniet het volgende moment juist van kwark of een gekookt ei. Des te meer je varieert, des te kleiner de kans dat je een tekort krijgt aan bepaalde vitaminen of mineralen. Dat is belangrijk voor jouw gezondheid, maar kan ook ontwikkelingsproblemen voorkomen bij je kleine.

zwanger

Gezond je zwangerschap door met Nederland Slank

Het is duidelijk dat je op veel dingen moet letten wanneer je zwanger bent. Er zijn verschillende soorten voeding die je helemaal niet mag eten, terwijl je andere voedingsmiddelen slechts beperkt binnen mag krijgen. Zo voorkom je dat je schadelijke bacteriën binnenkrijgt of de gezondheid van je kindje op een andere manier aantast. Wil je tegelijkertijd zeker weten dat je gezond en gevarieerd eet? Dan kan het prettig zijn om het advies in te winnen van een expert. Nederland Slank staat in dat geval voor je klaar.

Wij benaderen jouw voedingspatroon vanuit de orthomoleculaire voedingsleer. Dit betekent dat we voeding als belangrijke basis voor je gezondheid zien. Ontstaan er tekorten of eet je juist te veel van bepaalde producten? Dan kan dit tot gezondheidsklachten leiden, ook tijdens de zwangerschap. Daarom kijken we naar wat jouw lichaam nodig heeft en wat je kunt eten om aan die behoefte te voldoen. Zo maken we het makkelijker om gezond en veelzijdig te eten, waardoor je de zwangerschap goed doorkomt. Ben je benieuwd naar onze werkwijze en wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op voor een gratis consult.

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In