Word je dik van mayonaise?

Mayonaise

De meeste van ons zullen mayonaise niet meteen linken aan gezondheid. Mayonaise heeft op z’n zachtst gezegd niet echt een goede reputatie. Toch is dat jammer, want een pure mayonaise zonder toevoegen hoeft helemaal niet zo slecht te zijn. Sterker nog: er zitten zelfs diverse ingrediënten in die juist prima passen in een gezond voedingspatroon.

Ben jij ook benieuwd welke gezondheidsvoordelen mayonaise heeft, waar je op moet letten als je mayonaise koopt in de winkel en hoe je zelf heel simpel een heerlijke, gezonde mayonaise kunt maken? Lees dan snel verder!

Nederland Slank helpt mensen om op een gezonde, verantwoorde manier fit te worden en zonder hongergevoel af te vallen. We helpen je om een plan te maken dat past bij jouw levensstijl en helpen je graag met informatie en tips over gezonde voeding. Wil je graag eens kennismaken met ons? Vraag vandaag nog een gratis consult aan via de website van Nederland Slank!

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

wereld

Waar komt mayonaise vandaan?

De Romeinen

Mayonaise is een dikke, witte saus van Spaanse origine. Van oudsher bestond er zelfs in de Romeinse tijd al een vorm van mayonaise, namelijk aioli, de culinaire voorloper van mayonaise. Dit goedje werd al in de eerste eeuw na Christus beschreven door Plinius, een Romeinse politicus. De beschrijving van aioli had veel weg van de mayonaise zoals we die nu kennen. Toch waren het niet de Romeinen die de uitvinders van mayonaise waren, maar de Spanjaarden, of waren het toch de Fransen?

De Spanjaarden of de Fransen?

Er is een verhaal bekend dat mayonaise zijn oorsprong vindt in Maó (in het Spaans Mahón geheten), een oude havenstad op het Spaanse eiland Minorca. Toen de havenstad tijdens de Zevenjarige Oorlog in 1756 door een Britse vloot werd veroverd, is het recept voor mayonaise in handen gekomen van de Fransen, waarna het zich verder door Europa heeft verspreid. Volgens de Fransen heeft de Franse chef-kok het recept ter plekke uitgevonden, toen hij op het eiland geen room kon vinden voor een overwinningssaus en snel iets verzon door olie en ei te mengen. Volgens de Spanjaarden was het recept voor mayonaise echter al decennialang bekend op het eiland Minorca, en hebben de Fransen het slechts van hen overgenomen. De saus werd hoe dan ook heel toepasselijk ‘mahonnaise’ genoemd, naar de naam van de Spaanse havenstad.

Het gebruik van mayonaise wereldwijd

In ieder land kent mayonaise een andere toepassing. Zo wordt het in Nederland en België meestal gebruikt als fritessaus, terwijl het in Rusland veelal populair is als dressing en broodbeleg. Wist je dat mayonaise als saus ook het meest gebruikt wordt in Rusland? In Japan wordt het goedje ook veel gegeten, ze doen het daar graag op hun pizza. In de Verenigde Staten is de saus een geliefde toevoeging op sandwiches, maar er is daar ook een tegenbeweging gaande die fanatiek probeert het product uit de schappen te krijgen.

gezondheid

Is mayonaise ongezond? Dit zijn de feiten!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, mayonaise is niet perse ongezond. Het bestaat voornamelijk uit gezonde ingrediënten en als je er niet te veel van nuttigt, past het prima in een gezond voedingspatroon. Toch blijven er een aantal hardnekkige misvattingen over mayonaise bestaan, we zullen er hieronder een aantal bespreken:

Fabel: Mayonaise bevat ongezonde ingrediënten

De meeste mayonaise in de winkels bevat inderdaad ongezonde ingrediënten. Het gaat dan vaak om mayonaisevarianten die gemaakt zijn op basis van plantaardige oliën die te veel omega 6-vetzuren bevatten, zoals raapzaadolie of zonnebloemolie. Verder worden er vaak extra suikers toegevoegd en bevatten deze kant-en-klaar-sauzen e-nummers en aroma’s, die niet allemaal even gezond zijn. Gezonde mayonaise is gemaakt op basis van goede vetten, zoals avocado-olie, water en eigeel, zoals je verderop in dit artikel zult lezen. Het is echter lastig om deze gezonde mayonaise in een winkel te zoeken. Je kunt ‘m dus eigenlijk gewoon het beste zelf maken! Kijk verderop in dit artikel voor een heerlijk en makkelijk recept voor gezonde mayonaise!

infosite-cholesterol-fb

Fabel: Mayonaise is slecht voor je cholesterol

Mayonaise is ten onrechte ooit bestempeld als ongezond en steeds meer onderzoeken laten zien dat mayonaise helemaal niet zo slecht is als veel mensen denken. We schreven al eerder een artikel over hoe we steeds dikker zijn geworden sinds we steeds meer suiker en steeds minder vet zijn gaan eten als bevolking. De diverse studies laten zien dat zowel verzadigde als onverzadigde vetten helemaal niet zo slecht zijn voor je gezondheid. Het is juist goed om voldoende gezonde vetten te eten, wil je een te hoog cholesterol voorkomen of een goede balans behouden tussen je LDL-cholesterol en je HDL-cholesterol. In die zin is het voor je cholesterol dus juist gunstig om af en toe wat gezonde mayonaise op je boterham te smeren of toe te voegen aan je voedingspatroon.

overgewicht-4

Feit en fabel: Van mayonaise word je dik

Misschien denk je: het kan zo zijn dat mayonaise uit gezonde ingrediënten bestaat, maar als je er te veel van eet, is mayonaise toch alsnog dikmakend? Dat klopt. Er is niets dat je onbeperkt kunt eten, ook al is een product nog zo gezond. Immers, ook gezonde producten kunnen veel koolhydraten bevatten en zorgen voor een gewichtstoename wanneer je er te veel van eet, zoals noten en fruit. Wanneer je te veel eet van een bepaald product of in het algemeen, zul je er altijd ofwel klachten door ontwikkelen of van aankomen. Een gezond, gevarieerd eetpatroon waarbij je gematigde hoeveelheden eet is dus in alle gevallen essentieel voor een gezond en fit lichaam. En mayonaise past prima in zo’n gezond voedingspatroon, als je er dus maar bewust mee omspringt.

mayonaise (1)

Uit welke ingrediënten bestaat mayonaise

Zoals inmiddels duidelijk is zijn er verschillende soorten mayonaise. Even voor de duidelijkheid: we hebben het hier niet over de kant-en-klare mayonaise uit de supermarkt, maar over de oorspronkelijke, gezonde mayonaise die slechts uit een paar basisingrediënten bestaat, namelijk:

  • Eidooiers

  • Azijn of witte wijnazijn

  • Avocado-olie of olijfolie

  • Eventueel mosterd

Hier kunnen nog ingrediënten aan worden toegevoegd, zoals verse knoflook, een snufje peper en zout (niet te veel), mosterd, limoensap, bieslook of andere verse kruiden.

olie-1

Olie

Eén van de belangrijkste ingrediënten van mayonaise is de olie. De meeste mayonaise in de winkels wordt gemaakt van zonnebloemolie of raadzaadolie. Deze oliën zijn niet per se gezond, aangezien ze voornamelijk omega 6-vetzuren bevatten. Deze vetzuren zijn an sich niet slecht voor ons, maar we krijgen over het algemeen wel te veel omega 6-vetzuren binnen in verhouding tot omega 3-vetzuren. Het is daarom beter om mayonaise op basis van avocado-olie of olijfolie te maken. Vooral avocado-olie is erg gezond, doordat het alle gezondheidsvoordelen van avocado’s heeft, namelijk dat het rijk is aan kalium, vezels, antioxidanten en  en ook nog eens erg lekkere mayonaise oplevert! Olijfolie heeft de gezondheidsvoordelen van olijven, namelijk dat het rijk is aan omega 9-vetzuren en polyfenolen en daarmee is deze plantaardige olie ook een stuk beter voor je gezondheid dan zonnebloem- of raapzaadolie.

Witte wijnazijn

Witte wijnazijn is net als andere vormen van azijn een gefermenteerd product, waarbij micro-organismen suikers omzetten in azijnzuur. Het product heeft diverse voordelen voor je gezondheid. Zo kan het je hart en bloedvaten ondersteunen en is het goed voor je bloeddruk.

Mosterd

Vaak wordt aan mayonaise ook mosterd toegevoegd. Mosterd bestaat voornamelijk uit mosterdzaad en witte wijnazijn. We bespraken hierboven al de gezondheidsvoordelen van witte wijnazijn, maar wist je dat mosterdzaadjes ook heel gezond zijn? Zo bevatten ze diverse vitaminen, waaronder vitamine A, B, C en E en daarnaast zijn de zaadjes rijk aan sporenelementen, eiwitten en mineralen, waaronder kalium, calcium, magnesium en fosfor.

ei-1-2

Eieren

Een ander essentieel ingrediënt van mayonaise zijn eieren en we weten allemaal wel dat eieren gezond zijn. Je kunt voor het maken van mayonaise hele eieren gebruiken, maar in het oorspronkelijke recept voor mayonaise wordt enkel eigeel gebruikt. Vanwege alle nutriënten die erin zitten, is de eidooier het gezondste deel van het ei. Het barst namelijk van de vitamines, mineralen, antioxidanten en gezonde vetzuren. Eigeel bevat onder meer choline, wat goed is voor de bloeddruk, vitamine D, wat helpt calcium op te nemen in je lichaam en de antioxidanten luteïne en zeaxanthine.

eieren-1

Zo maak je zelf de lekkerste gezonde mayonaise

Mayonaise bestaat dus voornamelijk uit plantaardige olie, azijn en eieren en bevat in die zin helemaal niet zo’n ongezonde ingrediënten, mits er geen ongezonde stoffen aan zijn toegevoegd. Less is more, zeker als het om mayonaise gaat! Je kunt het dus eigenlijk het beste zelf maken. Dat is heel gemakkelijk en dan weet je ook zeker dat er alleen pure, gezonde ingrediënten inzitten. We zullen hieronder een handig en lekker basisrecept met je delen. Voel je vrij om te variëren en om verse kruiden zoals knoflook, bieslook of basilicum toe te voegen. Of maak er iets bijzonders van met toevoegingen als verse limoen, citroen, gember of wasabi. Smakelijk!

Ingrediënten

  • 2 eierdooiers

  • 3,5 dl olijf- of lijnzaadolie

  • 0,5 dl azijn of witte wijnazijn

  • 1,5 theelepel mosterdpoeder of gemalen mosterdzaad

  • Peper en zout naar wens

Bereidingswijze

  1. Roer de eidooiers ongeveer 5 minuten flink los met mosterd, peper en zout.

  2. Voeg de azijn toe.

  3. Doe als laatste de olie druppelsgewijs bij de mayonaise.

  4. Eet smakelijk!

gezondheid (1)

Wil je graag meer weten over gezonde voeding en bewust leven? De orthomoleculair diëtisten van Nederland Slank helpen je graag met tips en adviezen over een gezonde levensstijl. Volg het programma van Nederland Slank en ontvang een persoonlijk voedingsplan dat is gebaseerd op jouw lichaam en jouw wensen. Je krijgt bovendien wekelijks persoonlijk advies en hulp bij het behalen van jouw doel: een gezond en fit lijf! Meer weten? Vraag een vrijblijvend en gratis consult aan via de website!