Slaapapneu: oorzaken & natuurlijke oplossingen

een-vrouw-die-anti-snurk-kinbanden-draagt

Afbeelding van rawpixel.com op Freepik

Slaapapneu

Je hebt de hele nacht geslapen, maar wordt toch niet uitgerust wakker. Sterker nog, je voelt je extreem vermoeid, hebt een droge mond en sleept jezelf door de dag heen. Herkenbaar? Dan heb je misschien te maken met slaapapneu. Honderdduizenden Nederlanders hebben last van dit probleem en de bijbehorende gezondheidsklachten. Wat is slaapapneu precies en wat kun je doen om het probleem te verhelpen?

Zie ook de ervaring van een van onze clienten

Nederland Slank geeft je de antwoorden.

Hieronder gaan we het volgende bespreken:

Wat is slaapapneu?

De symptomen van slaapapneu

De oorzaken van slaapapneu

Slaapapneu en je hormoonhuishouding

De gevolgen van slaapapneu

Hoe verhelp je slaapapneu?

Slaapapneu behandelen met Nederland Slank

slecht slapen

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu houdt in dat je stopt met ademen in je slaap. Het is een veelvoorkomend probleem, waar 1 op de 100 mensen last van heeft. Vaak gaat het om meerdere adempauzes per nacht, waarbij je minstens tien seconden stopt met ademen. Sommige mensen merken niets van het probleem, terwijl anderen merken dat ze heel onrustig slapen of wakker schrikken omdat ze het gevoel hebben dat ze stikken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten slaapapneu:

Obstructieve slaapapneu

Deze vorm van slaapapneu komt veruit het meeste voor. Het probleem ontstaat doordat je luchtwegen geblokkeerd worden tijdens het slapen. Dit komt vooral doordat de keel zo slap wordt, dat deze je luchtwegen afsluit. Je lichaam zal er alles aan doen om weer te kunnen ademen. Daarom ga je je borstspieren en diafragma aanspannen om je luchtwegen te openen. Dat gaat vaak gepaard met schokkende bewegingen en snurkende geluiden, maar je kunt ook naar adem gaan happen.

Centrale slaapapneu

Centrale slaapapneu komt minder vaak voor. Bij deze vorm ontstaan de ademproblemen doordat je hersenen niet meer de juiste seintjes afgeven terwijl je slaapt. Hierdoor vergeet je als het ware te ademen. Centrale slaapapneu gaat vaak gepaard met hersenaandoeningen. Vooral hersenaandoeningen die de aansturing van de spieren belemmeren zorgen voor ademproblemen tijdens je slaap.

gelukkige-en-gezonde-senior-man-met-een-cpap-masker-die-de-hele-nacht-soepel-slaapt

Afbeelding van artursafronovvvv op Freepik

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

De symptomen

Twijfel je of je last hebt van slaapapneu? Er zijn een paar symptomen die in verband worden gebracht met dit slaapprobleem. Zo kun je last krijgen van:

  • Constante vermoeidheid, ook wanneer je gevoelsmatig de hele nacht geslapen hebt

  • Hoofdpijn wanneer je wakker wordt

  • Een droge mond tijdens het slapen

  • Problemen met je concentratie

  • Snelle irritaties en prikkelbaarheid

  • Het gevoel alsof je buiten adem bent zodra je wakker wordt

  • Stemmingswisselingen

  • Slapeloosheid

Er zijn daarnaast ook een paar tekenen waar je partner of andere huisgenoten op kunnen letten. Hier krijg je zelf meestal niets van mee, omdat je aan het slapen bent:

  • Luidruchtig snurken

  • Naar adem happen in je slaap

  • Stoppen met ademen in je slaap

  • Schokken of heel onrustig slapen

Heb je last van één of meerdere symptomen? Dan is het de moeite waard om te onderzoeken of je last hebt van slaapapneu.

dokter onderzoek

Hoe krijg je een diagnose?

Wanneer je met klachten naar de huisarts gaat, kan hij meerdere tests uit laten voeren om te achterhalen of je daadwerkelijk last hebt van slaapapneu. Hiervoor stuurt de huisarts je door naar het ziekenhuis. De doorverwijzing kan naar een speciale slaapafdeling zijn, maar ook naar een kno-arts of neuroloog. Vervolgens wordt er een slaaponderzoek gedaan. Je krijgt dan apparaten aangemeten die je hersenactiviteit meten, maar ook je zuurstofgehalte, hartslag en de frequentie waarin je ademhaalt. Met deze apparaten ga je een nacht slapen, soms in het ziekenhuis, maar een thuisonderzoek is vaak ook mogelijk. Gedurende je slaap verzamelt de apparatuur gegevens. Al deze gegevens vormen samen een duidelijk beeld van jouw nachtrust. Zo kan de arts zien of je wel genoeg diepe slaap krijgt en ook zien of er sprake is van ademstops. Heb je minstens vijf keer per uur last van een ademstop en duren al deze stops minstens tien seconden? Dan is er sprake van slaapapneu. De registratie van de hersenactiviteit kan ook achterhalen of het probleem bij de hersenen ligt of niet. In het overgrote deel van de gevallen gaat het om obstructieve slaapapneu. In dat geval ligt de oorzaak niet bij je hersenen, maar ergens anders.

gezond leefstijl

Wat veroorzaakt slaapapneu?

Je weet hoe een arts vaststelt dat je last hebt van slaapapneu, maar hoe is dit probleem eigenlijk ontstaan? Verschillende factoren spelen een rol. Sommige heb je niet in de hand, terwijl andere factoren zeker te beïnvloeden zijn door een gezonde leefstijl te volgen.

Genetische aanleg

Heb je familieleden die last hebben van slaapapneu? Dan is de kans groter dat jij daar ook last van zal krijgen. Vaak uit slaapapneu zich pas op latere leeftijd. Gemiddeld krijgen mensen pas klachten tussen 45 en 65 jaar oud. Dat betekent niet dat je er niet op jongere leeftijd last van kunt hebben. Een andere factor waar je geen invloed op hebt is je geslacht. Twee op de drie patiënten met slaapapneu is man.

Fysieke risicofactoren

Soms lukt het niet om goed te ademen tijdens je slaap, doordat je fysieke problemen hebt. Dat kunnen kleine problemen zijn, zoals een iets dikkere nek. Deze dikte zorgt voor meer druk op de luchtwegen, waardoor het risico op slaapapneu ook groter is. Ook vernauwde luchtwegen zijn een risicofactor, net als luchtwegen die vaak verstopt zijn.

Een ongezonde leefstijl

Rook je of drink je alcohol? Dan maakt dat de kans op slaapapneu ook groter. Zo zorgt roken ervoor dat je luchtwegen geïrriteerd raken. Dit veroorzaakt weer zwellingen, waardoor je sneller moeite krijgt met ademen. Alcohol zorgt er juist voor dat je spieren zich meer ontspannen. Dit geldt ook voor de spieren die je luchtwegen open zouden moeten houden in je slaap. Zo kan een ongezonde leefstijl dus leiden tot slaapapneu.

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

Obesitas

Overgewicht is een van de grootste veroorzakers van slaapapneu. Uit onderzoekt blijkt dat maar liefst 41% van alle mensen met een BMI boven de 28 met slaapapneu te maken heeft. Dit heeft voor een deel te maken met het overtollige vet rondom je nek. Dit vet zorgt voor meer druk, waardoor de kans groter is dat je luchtwegen worden dichtgedrukt zodra je je ontspant. Daarnaast heeft obesitas ook veel invloed op je hormonen.

weegschaal-4

Slaapapneu en je hormoonhuishouding

Overgewicht heeft invloed op je hormoonhuishouding, maar hoe zorgen die hormonale problemen weer voor slaapapneu? Uit onderzoek blijkt dat het probleem bij verschillende hormonen ligt. Zo kun je zowel te veel als te weinig groeihormoon aanmaken. Hoe werkt dat? Wij leggen het uit.

Te weinig groeihormoon

Mensen met overgewicht maken vaak te weinig groeihormoon aan. Dit geldt vooral wanneer je veel vet rondom je buik hebt zitten. Een tekort aan dit groeihormoon kan allerlei effecten hebben, waaronder slaapapneu. Bovendien kom je in een cirkel terecht. Door slaapapneu slaap je minder goed, terwijl je lichaam voornamelijk het groeihormoon aanmaakt in je slaap. Hierdoor kan het tekort door de jaren heen flink toenemen. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat het aanvullen van het groeihormoon uiteindelijk ook de slaapapneu kan laten afnemen.

Te veel groeihormoon

Het kan ook gebeuren dat je lichaam van nature te veel van het groeihormoon aanmaakt. Dit kan duiden op een tumor, maar komt gelukkig weinig voor. Door een overschot aan groeihormoon, kunnen bepaalde lichaamsdelen te groot worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de tong. Wanneer deze te groot is, kan hij tijdens je slaap je keel afsluiten. Dat zorgt voor ademstops en alle bijbehorende klachten.

vermoeidheid-2

De gevolgen van slaapapneu

Het is natuurlijk vervelend wanneer je niet goed slaapt. Klachten als vermoeidheid en concentratieproblemen liggen voor de hand, maar slaapapneu kan nog een aantal ernstige klachten veroorzaken. Wij leggen je uit welke dat zijn.

Hart- en vaatziekten

Wanneer je stopt met ademen, daalt het zuurstofpercentage in je lichaam snel. Dit zorgt uiteindelijk voor een stressreactie en dus een hogere bloeddruk. Deze constante stress en de hogere bloeddruk kunnen schadelijk zijn voor je hart en bloedvaten. Zo maakt slaapapneu het risico op een hartaanval, beroerte of harstilstand groter. Heb je al hartklachten? Dan vergroot slaapapneu het risico op ernstige complicaties.

Diabetes type 2

Een slechte nachtrust kan ervoor zorgen dat je lichaam minder goed reageert op insuline. Dit stofje heb je nodig om je bloedsuikerspiegel in balans te brengen. Lukt dat niet meer goed en eet je veel suikerrijk of bewerkt voedsel? Dan is je bloedsuikerspiegel waarschijnlijk constant te hoog. Dit kan weer diabetes type 2 veroorzaken, waarbij je lichaam helemaal niet meer goed reageert op insuline.

diabetes-4

Leverproblemen

Ook je lever loopt schade op wanneer je last hebt van slaapapneu. Onderzoek heeft aangetoond dat je mensen met slaapapneu meer kans lopen op leververvetting en littekens op de lever. Hierdoor zal je lever na verloop van tijd minder goed gaan werken.

Verstoring van je hormonen

Problemen met je hormonen kunnen slaapapneu veroorzaken, maar uit onderzoek blijkt ook dat slaapapneu weer tot verstoringen in je hormoonhuishouding kan leiden. Je slaapt minder goed en minder diep door de verstoringen in je ademhaling. Dit heeft effect op de aanmaak van hormonen als ghreline en leptine. Enerzijds maak je meer ghreline aan, wat ook wel het hongerhormoon genoemd wordt. Anderzijds maakt je lichaam weer minder leptine aan, wat bekendstaat als het verzadigingshormoon. Het resultaat? Je hebt meer honger en voelt je minder snel verzadigd, wat uiteindelijk ook weer voor overgewicht kan zorgen.

Brain

Hoe verhelp je slaapapneu?

Het is niet altijd mogelijk om slaapapneu helemaal te laten verdwijnen. Dat geldt bijvoorbeeld wanneer je fysieke afwijkingen hebt of wanneer de oorzaak bij de hersenen ligt. Gelukkig kunnen de meeste mensen de klachten wel verminderen door op hun leefstijl te letten. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

Gewicht verliezen

Overgewicht speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van slaapapneu. Het verstoort je hormoonhuishouding en kan voor meer druk rondom je keel zorgen. Daarom is gewichtsverlies vaak het eerste advies wanneer je last hebt van slaapapneu. Probeer op een gezonde manier af te vallen. Dat doe je niet alleen met voldoende beweging, maar ook door voedzame, onbewerkte producten te eten.

Voeding eten die rijk is aan melatonine

Slaapapneu verslechtert je nachtrust, wat vervolgens weer het risico op slaapapneu vergroot. Daarom is het belangrijk om de kwaliteit van je slaap zo optimaal mogelijk te maken. Dat doe je bijvoorbeeld door meer melatonine binnen te krijgen. Dit hormoon maakt je lichaam deels zelf aan, maar je kunt het ook uit voeding halen. Het zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt. Eet dus producten die rijk zijn aan melatonine, zoals:

  • Kersen

  • Maïs

  • Asperges

  • Tomaten

  • Broccoli

  • Komkommer

Stoppen met roken

Roken is nooit goed voor je gezondheid. Heb je last van slaapapneu? Dan heb je een extra reden om te stoppen. Het inhaleren van rook irriteert namelijk je luchtwegen, waardoor je sneller last van slaapapneu krijgt. Bovendien maakt roken het risico op overgewicht groter, wat ook weer tot slaapapneu kan leiden. Vind je het lastig om te stoppen? Volg dan een stappenplan met nicotinepleisters of vraag of je huisarts je door kan verwijzen naar een hulpverlener.

roken

Stoppen met drinken

Het is natuurlijk fijn om af en toe van een glaasje alcohol te genieten, maar alcohol verergert wel je klachten wanneer je slaapapneu hebt. Je spieren ontspannen zich uitstekend wanneer je een glas alcohol op hebt, maar dat zorgt ook voor een slechtere slaapkwaliteit. Het kan ook nog voor pauzes in je ademhaling zorgen, waardoor je nog slechter slaapt. Probeer dus minder of niet meer te drinken.

Medische behandeling

In sommige gevallen zijn aanpassingen in je leefstijl niet voldoende. Dan is een medische behandeling noodzakelijk. Zo kan het probleem soms al verholpen worden met een speciaal bitje in je mond. Soms krijg je een slaapmasker aangemeten. Dit masker is gekoppeld aan een apparaat dat voor een hoge luchtdruk in je keel zorgt. Hierdoor kan je keel niet meer in elkaar klappen, waardoor je ook geen ademstops meer hebt. Natuurlijk is het altijd aan te raden om naast een medische behandeling ook naar je leefstijl te kijken.

De hormoonbalans herstellen

Hormonen spelen een belangrijke rol bij slaapapneu. Zo kan een overschot of tekort aan het groeihormoon een (deel van de) oorzaak zijn. Tegelijkertijd zorgt slaapapneu er ook voor dat de aanmaak van andere belangrijke hormonen verstoord wordt, zoals ghreline en leptine. Wil je slaapapneu dus effectief aanpakken? Dan is het belangrijk om naar je hormoonhuishouding te kijken. Zo los je het probleem van binnenuit op, waardoor je op de lange termijn minder klachten hebt. Wist je dat voeding een essentiële rol speelt bij jouw hormoonhuishouding? Nederland Slank helpt je op weg met een voedingspatroon dat op jouw unieke behoeften is afgestemd.

gezonde-3

Behandel slaapapneu effectief met Nederland Slank

Voeding, je leefstijl en je hormoonbalans: ze spelen allemaal een rol bij het ontwikkelen van slaapapneu. Heb je last van een slechte nachtrust of merk je dat je prikkelbaar bent en moeite hebt met je concentratie? Dan kan dat wijzen op slaapapneu. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om jouw lichaam in balans te krijgen, waarna je slaapproblemen verminderen of zelfs verdwijnen. Wil je weten hoe dat kan? Nederland Slank helpt je verder en zorgt vaak al binnen een paar weken voor merkbare effecten. Vanuit de orthomoleculair voedingsleer behandelen wij jouw lichaam op de meest natuurlijke manier: via je voeding. Wat je eet heeft namelijk veel invloed op hoe je je voelt. Wij stellen een op maat gemaakt voedingspatroon voor je op, dat gebaseerd is op jouw hormoonhuishouding en bloedwaarden. Zo helpen we je lichaam om een natuurlijke balans te vinden. Je hormonen werken weer goed samen en ondersteunen je lijf optimaal. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden met Nederland Slank? Maak dan een afspraak voor een gratis eerste consult!

 

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In