bannerimage

Ei verhoogt cholesterol? Feit of fabel?

Mag ik wel eieren eten, mag ik geen eieren eten? Nederland Slank helpt de fabels voor eens en altijd de wereld uit

Gratis consult

Mag ik nu wel of geen eieren eten? Zo ja, hoeveel mag ik er dan eten? Deze vragen krijg ik regelmatig de afgelopen maanden. Er heerst veel onwetendheid hierover onder de Nederlandse bevolking. Daarnaast doen er al decennia lang allerlei fabels de ronde over eieren.

Gekookt, gebakken en gepocheerd; een eitje kan zo heerlijk zijn! Maar hoe (on) gezond zijn eieren eigenlijk?

Veel mensen beperken het eten van eieren tot een minimum of ze doen de dooier weg omdat je daar dik van wordt en je cholesterol hierdoor wordt verhoogd. Dit is niet gek want in de media lees je vaak negatieve berichten over het eten van een ei. Dit vind ik in ieder geval onzin! Eieren zijn gezond!

Wat is een ei?

Een ei bestaat uit een schaal van kalk, eiwit en een dooier. De eischaal kan wit of bruin zijn, dit is afhankelijk van het ras van de kip. Er wordt vaak gesuggereerd dat bruine eieren lekkerder en voedzamer zijn dan witte eieren, maar dit is een fabel. Ze hebben beide dezelfde voedingswaarde. De eieren die wij eten komen vrijwel altijd van de kip.

Voedingswaarde

Een ei bevat vooral eiwit en vet. De dooier bevat het grootste gedeelte van het eiwit en vetten. In de dooier komt vooral onverzadigd vet voor. Eieren bevatten alle 9 essentiële aminozuren, dit zijn aminozuren die het lichaam zelf niet kan maken en die het echt uit de voeding moet halen. Verder zijn eieren sterk geconcentreerd qua vitaminen en mineralen en ze behoren tot de beste bronnen van choline. Dit is een belangrijke voedingsstof voor de hersenen. Een studie toont aan dat 90% van de mensen niet genoeg choline binnenkrijgen. (1)

Door het eiwit, vitamine A, B2, B12 en ijzer zijn eieren een goede vleesvervanger. Door een ei te koken worden de eiwitten twee keer beter door je lichaam opgenomen. Rauwe eieren eten voor de eiwitten heeft dus weinig zin. Even koken dus!

tabel

Figuur 1. Voedingswaarde van een ei

Verhoging cholesterol door het eten van eieren?

Nee, echt niet! Door het eten van eieren verbeter je juist je cholesterol en je verhoogt zeker niet de kans op hart en vaatziekten. Dit is dus een fabel.

Een groot ei bevat ongeveer 212 mg cholesterol, wat te vergelijken is met vele andere voedingsmiddelen zoals vlees, boter en verschillende soorten snacks. Waarom wordt dit dan wel gegeten? Het betekent namelijk niet, dat als een product cholesterol bevat, het slechte cholesterol in het bloed verhoogd wordt.

De lever produceert zelf elke dag cholesterol. Als je voeding eet met een hoog cholesterol, zoals eieren, verlaagt je lichaam de eigen productie van cholesterol om zo een nieuwe balans te creëren. Als je daarentegen niet voldoende cholesterol binnenkrijgt gaat je lichaam zelf meer cholesterol aanmaken omdat het lichaam dit nodig heeft om diverse functies van het lichaam goed te laten verlopen.

Juist verbetering van het cholesterolprofiel!

Uit vele studies wordt aangetoond dat eieren juist het cholesterolprofiel verbeteren.

Eieren zijn geneigd om HDL cholesterol (het ‘’goede’’ cholesterol) te verhogen en ze zijn geneigd om LDL cholesterol (het ‘’slechte’’ cholesterol) te veranderen in een groter subtype, dat niet geassocieerd is met een verhoogde kans op hart en vaatziekten, maar juist een verlaagde kans. (2,3)

Het eten van drie eieren per dag zorgt voor een verlaging van insuline-resistentie, verhoging van HDL cholesterol en verhoging van de grootte van de LDL-deeltjes bij mannen en vrouwen met een Metabool syndroom.

Daarnaast zijn er nog meerdere studies geweest die de effecten van de consumptie van eieren onderzocht hebben op verhoging van het risico op hart- en vaatziekten en vonden hier geen verband tussen. Dus waarom wordt er beweerd dat eieren de kans op hart en vaatziekten vergroten?

Eidooier wel of niet eten?

Veel mensen gooien de eidooier weg en eten alleen het eiwit. Deze hardnekkige fabel blijft steeds nog maar rond gaan. Maar juist de eidooier is het gezondste deel van het ei. In de eidooier zitten vooral de vitaminen, mineralen en alle essentiële aminozuren. Het eiwit bevat in tegenstelling tot de eidooier veel minder voedingstoffen en zelfs de eiwitgehalte is niet zo krachtig zonder de aanwezigheid van de eidooier. Dus blijf vooral de eidooier ook eten!

Eieren en gewichtsverlies

Door het eten van eieren, kun je veel lichaamsvet kwijtraken. Ze scoren hoog in de verzadigingsindex. Dit betekent dat je hierdoor minder trek hebt, de rest van de dag.

Ons advies

Laat je niet gek maken door de media. Wees zelf kritisch en lees eerst wetenschappelijke onderzoeken voor je iets voor waar aan neemt.

Bij Nederland Slank maken we een persoonlijk voedingsplan aan de hand van jouw gegevens en een uitgebreid bloedonderzoek. Wil jij weten of jij überhaupt wel eieren mag eten en hoeveel per week? Vraag hier een gratis consult aan en kom er snel achter.

Ei foto Shaista

Houd jij ook van eieren? Eieren houden in ieder geval wel van jou!

Referenties:

  1. Helen H Jensen. Choline in the diets of the US population. The journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology. Beschikbaar via: http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/21/6/LB46-c.

  2. Fernandez ML. Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations. Ageing: biology and nutrition. Beschikbaar via: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16340654

  3. Mutungi G. Eggs distinctly modulate plasma carotenoid and lipoprotein subclasses in adult men following a carbohydrate-restricted diet. Elsevier Inc. Published by Elsevier Inc. Beschikbaar via: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19369056