bannerimage

Te hoog cholesterol en voeding? Wat is waar?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
11 mei 2020

bannerimage

Te hoog cholesterol en voeding? Wat is waar?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Heeft u te maken met een te hoog cholesterol? Nieuw onderzoek wijst uit dat er geen enkele relatie is tussen cholesterol rijke voeding en hart- en vaatziekten (zie bronnen onderaan dit artikel). Hoe het allemaal werkt is hieronder uitgebreid uitgelegd maar nogal veel om te lezen, denken we.

 

cholesterol te hoog is dat gevaarlijk?Bent u bang voor een hoog cholesterol bij uzelf? Vraag dan een consult aan en Nederland Slank begeleid je bij het krijgen van een gezond lichaam en geest! 

Hoog cholesterol

Een hoog cholesterol is iets waar veel mensen angstig van worden als ze er alleen al maar aan denken. Een te hoog cholesterol zou namelijk ontzettend slecht zijn en veel nare gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom wordt ons al decennia lang verteld dat we het cholesterol zo laag mogelijk moeten houden..

Talloze reclames die cholesterolverlagende producten aanprijzen, allerlei campagnes vanuit de overheid die wijzen op de gevaren van een te hoog cholesterol en alle nieuwe voedingsmiddelen op de markt die opeens cholesterolvrij/vetvrij zijn. En dat allemaal omdat cholesterol de grote boosdoener is én de hoofdoorzaak van de meeste hart-en vaatziekten.. Maar in hoeverre klopt dit nu eigenlijk? Is een te hoog cholesterol echt zo gevaarlijk als men denkt.. of valt dat wel mee? Hoe reëel is deze angst..?

Wat is cholesterol? hdl-ldl-cholesterol lipoproteinen

Wat is cholesterol precies? Veel mensen hebben namelijk geen idee, het wordt alleen gezien als een ‘slecht’ stofje dat je liever kwijt bent dan rijk. Maar integendeel, we hebben cholesterol juist hard nodig! 

Cholesterol is een vetachtige stof die wordt gevonden in de bloedbaan en in alle cellen in het lichaam. Cholesterol vormt de basis van de celwanden, vitamine D, gal en hormonen. Het helpt bij het verteren van vet. De geslachtshormonen worden gemaakt op basis van cholesterol. Je kunt geen oestrogeen, androgenen of cortisol aanmaken zonder cholesterol. Ook helpt cholesterol bij de vorming van herinneringen en is het van groot belang voor de neurologische functie.

De meeste cholesterol wordt in de lever geproduceerd. Dit is het lichaamseigen cholesterol en bedraagt ongeveer 75% van het totale cholesterol. Het cholesterolmarkers zijn te verdelen in 2 groepen:

  1. High-Density Lipoprotein, of HDL: Dit zorgt ervoor dat cholesterol uit de aderen wordt gehaald.
  2. Low-Density Lipoprotein, of LDL: Dit circuleert in het bloed. Volgens het conventionele denken is dit het ‘slechte’ cholesterol dat zorgt voor aderverkalking (atherosclerose).

Goed of slecht cholesterol?

Het totale cholesterolgehalte is onder andere opgebouwd uit triglyceriden. Dit zijn een soort vetten in de bloedbaan en een teveel of geoxideerde delen van deze vetten zijn niet goed voor de gezondheid. Verhoogde waarden van deze gevaarlijke vetten zijn gekoppeld aan hart- en vaatziekten en diabetes. Triglyceridenwaarden stijgen onder andere als het gevolg van het te veel eten van granen en suikers en overgewicht. Dus niet door vet eten!

In deze video wordt het allemaal goed uitgelegd als je de tijd neemt.

Het totale cholesterolgehalte is geen goede indicator voor de gezondheid, omdat het ons niets vertelt over de verhoudingen tussen triglyceriden en de overige cholesterolwaarden/markers (LDL, HDL). Er zijn namelijk veel mensen met een hoog totaal cholesterol, die in feite een laag risico op hart- en vaatziekten hebben doordat ze een juiste verhouding tussen triglyceriden en HDL-cholesterol hebben. Daarentegen zijn er ook een hoop mensen die een laag totaal cholesterolgehalte hebben, maar desondanks een zeer hoog risico hebben op hart- en vaatziekten, omdat de verhouding tussen triglyceriden en HDL-cholesterol verkeerd is! 

 

LDL-cholesterol-300x103

Cholesterol en hart- en vaatziekten

Een verhoogd cholesterol vertelt ons dus niet zo heel veel over wat er in ons lichaam gebeurt. Dit is dus niet echt een juiste indicator voor het risico op hart- en vaatziekten. Maar toch worden we nog steeds door de meeste artsen en medische instanties gewaarschuwd voor het gevaar van een te hoog cholesterol en het verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Deze stelling wordt echter steeds vaker weerlegd. De meeste onderzoekers zijn er tegenwoordig namelijk van overtuigd dat de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten ontstekingen en oxidatieve stress zijn.

Maar als een verhoogd cholesterol echt een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten, dan zou dat bij iedereen ook zo moeten zijn.. toch? Echter zijn er genoeg gevallen te noemen waarbij dit niet zo is. Bijvoorbeeld: vrouwen lijden veel minder vaak aan hart- en vaatziekten, terwijl ze juist vaker een hoger cholesterolgehalte hebben. Tijdens de internationale Conference on Low Blood Cholesterol van 1990 (rapport: Jacobs et al., “Report of the Conference on Low Blood Cholesterol: Mortality Associations”, 1992) werden 11 grote onderzoeken bestudeerd waaraan 125.000 vrouwen hadden meegedaan. De conclusie van dit onderzoek is dat er helemaal geen sprake was van een relatie tussen een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed en sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten.

Een ander voorbeeld: Uit onderzoeken blijkt ook dat cholesterol niet overal in de wereld een risicofactor is. Er zijn namelijk bevolkingsgroepen die gemiddeld een zeer hoog cholesterolgehalte hebben maar tot de groep van mensen met het laagste percentage hart- en vaatziekten ter wereld behoren. 

‘Maar een te hoog cholesterol zorgt ervoor dat bloedvaten verstopt raken..’

csm_2011xxxx_Platform-voor-strijd-minder-hart-en-vaatziektes_8d7ae0f507-300x142

Een aanname die niet echt klopt. Als een bloedvat beschadigd raakt, kan het bloedvat gaan verkalken door plakvorming, bloedverdikking en/of vernauwing van de bloedvaten. Dit kan vervolgens leiden tot bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Om de beschadigde bloedvaten te herstellen is er cholesterol nodig. Het lichaam reageert hier dus op door een signaal af te geven aan de lever om meer cholesterol te produceren. Cholesterol veroorzaakt dus niet de aderverkalking, maar een verhoogd cholesterol is dus een gevolg van een natuurlijk proces in het lichaam om zichzelf te herstellen. Mensen bij wie de aderen doorlopend beschadigd raken kunnen last hebben van chronische ontstekingsreacties met levensbedreigende gevaren als gevolg (bv. hartaanval).

Cholesterol verlagen zonder medicijnen

Cholesterol verlagen zonder medicijnen? Cholesterol heeft een belangrijke functie in het lichaam. Het is daarom ook niet altijd verstandig om cholesterolverlagende medicijnen te gebruiken. Het gebruik van deze middelen kan namelijk een negatief effect op de gezondheid hebben. Cholesterol is ontzettend belangrijk voor het centrale zenuwstelsel en een te laag cholesterolgehalte kan het zenuwstelsel ernstig beschadigen.

Wanneer de natuurlijke productie van cholesterol wordt geremd als gevolg van cholesterolverlagende middelen, kan dit ook een nadelig gevolg hebben voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam. En een tekort aan vitamine D brengt weer een heleboel andere klachten met zich mee.

Maar dat is nog niet alles.. ArtkelStatines-300x138

Onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht hebben ontdekt dat een te laag cholesterolgehalte ernstige gezondheidsklachten kan geven en onder andere kan leiden tot depressies en andere psychosomatische klachten. Het is namelijk erg waarschijnlijk dat cholesterol de stofwisseling van serotonine beïnvloedt (Steegmans et al., 2000). Ook agressief gedrag (Nash, 1998) en zelfs kanker (Alsheikh-Ali et al, 2007) kunnen een gevolg zijn van te lage cholesterolwaarden in het bloed.
En al zijn deze klachten niet standaard, cholesterolverlagende medicijnen hebben sowieso heel veel bijwerkingen, zoals duizeligheid, geheugenverlies, een verzwakt immuunsysteem, leverproblemen, spierpijn en spierzwakte.

Geen relatie tussen cholesterolrijke voeding en hart- en vaatziekten

Eieren, garnalen, vis en vet vlees. Allemaal voedingsmiddelen die lange tijd taboe zijn geweest, omdat het zogenaamd het cholesterol zou doen verhogen. Ondertussen is al vaak genoeg aangetoond in studies dat deze ‘cholesterolrijke’ voeding niet leidt tot een hoger cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten. Aan de hand van De Framingham Heart Study, een project van de Amerikaanse National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) en de Universiteit van Boston, is aangetoond dat er geen enkele relatie is tussen cholesterolrijke voeding en hart- en vaatziekten. Er zijn inmiddels ruim vijftienduizend mannen en vrouwen onderzocht en het percentage hart- en vaatziekten was bij de groep die cholesterolrijk at bijna even hoog als bij de groep die een cholesterolarm voedingspatroon had. 

food-sources-of-cholesterol-300x200

De mythe rondom deze cholesterol- en vetrijke voeding is ontstaan rond de jaren ‘50. Ancel Keys heeft toen de link gelegd tussen vetrijke voeding en het verhoogde risico op een hoog cholesterol en hart- en vaatziekten. Vanaf dat moment werd vet de vijand en werd iedereen aangespoord om zo vetvrij mogelijk te gaan eten, met alle gevolgen van dien..

Boter, vlees, dierlijke vetten, ei, zuivel en vette vis werden geschrapt uit het dieet, omdat men geloofde dat deze voedingsmiddelen het cholesterol verhogen en zo ook het risico op hart- en vaatziekten. Echter kwam Ancel Keys jaren later terug op zijn conclusies en hij gaf toe dat er totaal geen verband is tussen cholesterolrijke voeding en hart- en vaatziekten.

Conclusie: met een gezonde leefstijl kom je een heel eind!

Een verhoogd cholesterol is dus geen indicator voor het risico op hart- en vaatziekten. Sterker nog, cholesterol is een belangrijke stof die het lichaam hard nodig heeft! Te lage cholesterolwaarden kunnen allerlei gezondheidsproblemen opleveren waar je niet op zit te wachten!

Maar een verhoogd cholesterol kan ons soms wel vertellen dat er iets gaande is in het lichaam. Als je een verhoogd cholesterolgehalte hebt is het daarom erg belangrijk na te gaan wat de oorzaak daarvan is: Hoogstwaarschijnlijk ontstekingen in het lichaam als gevolg van een ongezonde leefstijl. Gelukkig kun je het risico op ontstekingen in het lichaam op allerlei natuurlijke manieren verminderen door je immuunsysteem te versterken en toxische stoffen en allergenen zoveel mogelijk te vermijden.

Ben jij bang voor een te hoog cholesterol bij jezelf?

eieren zorgen niet voor een hoog cholesterolWil jij graag een gezond lichaam en het risico op hart- en vaatziekten verminderen zonder allerlei medicatie te gebruiken? Vraag dan nu een consult aan en Nederland Slank begeleid je bij het krijgen van een gezond lichaam en geest!

Disclaimer: Het artikel is bedoeld om u te informeren en bewustzijn te creëren. Stop dan ook nooit met het nemen van medicijnen zonder uitdrukkelijke toestemming van uw arts!

Referenties

[1] Uffe Ravnskov, David M Diamond, Rokura Hama, Tomohito Hamazaki, Björn Hammarskjöld, Niamh Hynes, Malcolm Kendrick, Peter H Langsjoen, Aseem Malhotra, Luca Mascitelli, Kilmer S McCully, Yoichi Ogushi, Harumi Okuyama, Paul J Rosch, Tore Schersten, Sherif Sultan, Ralf Sundberg. (2015). Lack of an association or an inverse association between low-density-lipoprotein cholesterol and mortality in the elderly: a systematic review.

[2] Ravnskov U. (2002). Is atherosclerosis caused by high cholesterol?.

[3] Lewington S, (2007). Whitlock G, Clarke R, et al. Prospective Studies CollaborationLewington S, Whitlock G, Clarke R, et al. Blood cholesterol and vascular mortality by age, sex, and blood pressure: a meta-analysis of individual data from 61 prospective studies with 55,000 vascular deaths. 

[4] Jacobs JM, Cohen A, Ein-Mor E, et al. (2013). Cholesterol, statins, and longevity from age 70 to 90 years.

[5] Blekkenhorst LC, Prince RL, Hodgson JM, et al. (2015). Dietary saturated fat intake and atherosclerotic vascular disease mortality in elderly women: a prospective cohort study.

[6] Ravnskov U. (2003). High cholesterol may protect against infections and atherosclerosis. 

[7] Diamond DM, Ravnskov U. (2015). How statistical deception created the appearance that statins are safe and effective in primary and secondary prevention of cardiovascular disease. 

 

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.