Afvallen met smoothies

aardbeien-1

Afvallen is voor veel mensen een uitdaging. Het is niet voor niets dat er ieder jaar weer een nieuw dieet wordt geïntroduceerd waarmee je schijnbaar talloze kilo's verliest in korte tijd. Afvallen met smoothies is daar een voorbeeld van. Het smoothiedieet wordt door veel mensen gezien als dé manier om gezond af te vallen, maar klopt dat wel? Nederland Slank vertelt je precies wat dit dieet inhoudt en of het een gezonde keuze is wanneer je blijvend wilt afvallen.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:

Wat zijn smoothies?

Wat is het smoothiedieet?

Wat zijn de nadelen van het smoothiedieet?

Is afvallen met smoothies gezond?

Gezond afvallen met Nederland Slank

smoothie-2

Wat zijn smoothies?

Een smoothie is een drank die meestal met fruit en zuivel gemaakt wordt. Verschillende soorten fruit worden in een blender gedaan, meestal met melk, yoghurt of kwark. Dit wordt dan op hoge snelheid gemengd, waardoor er een zachte en romige drank ontstaat. Veel mensen voegen ook extra smaakmakers toe aan hun smoothies, zoals honing of suiker. Het is ook mogelijk om de smoothies te verrijken met andere gezonde producten, zoals spinazie, noten of zaden. In principe kun je eindeloze combinaties maken met al je favoriete soorten groenten en fruit.

In de zomer voegen mensen graag bevroren fruit of ijsblokjes toe om de drank extra koud te maken. Het idee achter smoothies is vooral dat je snel en makkelijk veel vitaminen binnenkrijgt. Door het fruit en de groenten fijn te malen, kun je het snel opdrinken. Dat maakt voor sommige mensen de drempel lager om meer groenten en fruit aan hun dieet toe te voegen.

herst-smoothie

Wat is het smoothiedieet?

Bij het smoothiedieet vervang je een deel van je maaltijden door smoothies. Het is een dieet dat 21 dagen duurt en is ontwikkeld door Drew Sgoutas. Hij claimt dat je snel gewicht kunt verliezen door drie weken lang minder vast voedsel te eten en meer smoothies aan je dieet toe te voegen. Sgoutas schreef een boek waarin hij het dieet precies uitlegde, inclusief 36 recepten voor smoothies.

Bij het dieet hoort een heel stappenplan waarin precies staat omschreven welke smoothies je op welke dag moet eten. Je leest welke maaltijden je moet vervangen door smoothies en wat je moet doen om deze drankjes voor te bereiden. Er staat zelfs een detoxplan in het boek. Hiermee word je gestimuleerd om drie dagen lang al je vaste voedsel te laten staan en alleen maar smoothies te drinken.

Tijdens de periode van 21 dagen mag je iedere week één dag normaal eten. Dit is dan wel volgens de richtlijnen van het dieet. Zo krijg je een hele lijst met voedsel dat je mag eten op deze dag. Deze lijst kan ook als inspiratie worden gebruikt wanneer je klaar bent met het dieet. Het zou namelijk de basis vormen voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Het smoothiedieet is ontwikkeld om in een korte tijd veel gewicht te verliezen. Daarnaast wordt geadviseerd om het dieet weer op te pakken zodra je meer gewicht wilt kwijtraken. Het is geen dieet om lange tijd vol te houden, maar juist een programma dat je een korte periode moet volhouden om resultaten te zien.

Green-Plant-Based-Smoothie-1

Wat mag je eten?

Bij het gewone smoothiedieet ziet je dagelijkse dieet er zo uit:

  • Ochtend: maaltijdvervangende smoothie met fruit en groenten

  • Tussendoor: een gezonde snack, zoals noten of meer fruit

  • Lunch: maaltijdvervangende smoothie met fruit en groenten

  • Tussendoor: een gezonde snack

  • Avondeten: een vaste maaltijd met weinig calorieën

Kies je ervoor om ook de detox van drie dagen te volgen? Dan eet je enkel smoothies en geen vast voedsel. De avondmaaltijd verandert dus in een smoothie en de snacks komen te vervallen. Na deze detox kun je weer verder met het normale smoothiedieet.

Wat zijn de voordelen?

Ga je het smoothiedieet volgen, dan moet je je eetpatroon drastisch veranderen. Dat moet dan wel bepaalde voordelen hebben, toch? De bedenker van het smoothiedieet noemt een aantal voordelen die het volgen van dit dieet aantrekkelijker moeten maken:

Je eet veel groenten en fruit

Groenten en fruit zijn een belangrijke bron van vitaminen en vezels. Het lijkt dus voor de hand te liggen dat het goed is om veel van deze producten te eten. Bij het smoothiedieet staan groenten en fruit echt centraal. Via de smoothies krijg je veel meer binnen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Volgens de bedenker van het dieet zorgt dit ervoor dat je je energieker en gezonder voelt.

groenteenfruit-1

Je hoeft geen calorieën te tellen

Veel diëten staan in het teken van calorieën tellen en zo min mogelijk eten. Dat ligt net iets anders bij het smoothiedieet. Je hebt namelijk drie grote maaltijden per dag, waarvan je er twee drinkt, en er is ruimte om snacks te eten. Het is dus niet nodig om precies bij te houden wat je eet en hoeveel calorieën dit bevat, wat voor veel mensen makkelijker is.

Alles wordt voor je bedacht

Keuzes maken is misschien wel een van de moeilijkste onderdelen van een dieet. Bij het smoothiedieet wordt alles van begin tot eind voor je bedacht. Je ziet precies wat je op een dag moet eten en er worden zelfs boodschappenlijstjes voor je opgesteld. Het is dus niet meer nodig om zelf na te denken over wat je eet.

Wat zijn de nadelen?

De ontwikkelaar van het smoothiedieet noemt allerlei voordelen, maar hoe zit het eigenlijk met de nadelen van dit dieet? Wanneer je kijkt naar de gevolgen voor je gezondheid, is afvallen met smoothies niet zo gezond als je zou denken.

diabetes

Smoothies zijn slecht voor je bloedsuikerspiegel

Fruit vormt de basis van vrijwel iedere smoothie die je in het smoothiedieet drinkt. Het is natuurlijk een gezonde voedselgroep, maar het is ook mogelijk om te veel fruit te eten. Fruit zit boordevol suiker. Dit zijn natuurlijke suikers die in kleine hoeveelheden goed voor je lichaam kunnen zijn, maar die ook een negatieve invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.

Drink je een fruitsmoothie? Dan zal je bloedsuikerspiegel in korte tijd enorm stijgen. Een langdurig hoge bloedsuikerspiegel heeft allerlei gevolgen voor je gezondheid. Zo kan het op de lange termijn voor problemen met je bloedvaten zorgen, waardoor ze vernauwen en uiteindelijk hart- en vaatziekten veroorzaken.

Bij sommige smoothies worden er gezonde vetten, vezels en eiwitten toegevoegd. Het idee hierachter is dat je bloedsuikerspiegel dan minder snel stijgt. Toch zorgt de grote hoeveelheid fruit in het smoothiedieet ervoor dat je bloedsuikerspiegel hoog wordt en gaat pieken en dalen. Dit heeft insulineresistentie tot gevolg en dat is dus gevaarlijk voor je gezondheid en je gewicht.

Het is geen gebalanceerd dieet

Je lichaam heeft allerlei verschillende voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Veel van deze voedingsstoffen zitten in groenten en fruit, zoals vitamines, mineralen en vezels. Dat is alleen niet voldoende om je lichaam de bouwstenen te geven die het nodig heeft. Zo hebben je spieren eiwitten nodig om sterk te blijven. Eiwitten zitten onder andere in vlees, peulvruchten, eieren en zuivel.

Eet je slechts één normale maaltijd per dag? Dan is het risico groot dat je te weinig eiwitten binnenkrijgt. Hetzelfde geldt voor gezonde vetten. Deze haal je uit noten, zaden, olie en vette vis. Aan sommige smoothies kun je noten en zaden toevoegen, maar dit is niet altijd gebruikelijk. Daarom kun je ook te weinig gezonde vetten binnenkrijgen tijdens het dieet. Ondertussen geef je je lichaam wel grote hoeveelheden suiker door dagelijks twee smoothies te drinken. Hierdoor ontstaat er een disbalans en zal je je op de lange termijn juist slechter gaan voelen.

voeding

Het dieet verzadigt niet

Wil je effectief afvallen? Dan is het belangrijk dat je geen honger lijdt. Bij veel crashdiëten eet je erg weinig, waardoor je op den duur weer gaat snacken en naar ongezonde producten wilt grijpen. Het gaat namelijk tegen je natuur in om constant honger te hebben. Dit is ook het probleem met het smoothiedieet. Je eet dan wel drie maaltijden per dag, maar twee van deze maaltijden zijn helemaal vloeibaar.

De smoothies zitten boordevol suikers en bevatten weinig voedingsmiddelen die je lichaam geven wat het nodig heeft. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat vloeibare maaltijden je minder verzadigd laten voelen dan een vaste maaltijd, zelfs wanneer je precies evenveel calorieën binnenkrijgt.

Het is dus belangrijk om op je eten te kunnen bijten en kauwen wanneer je je verzadigd wilt voelen. Doordat je je niet verzadigd voelt, zal je sneller last hebben van honger tijdens het smoothiedieet. Dat maakt het lastiger om je aan het dieet te houden. Misschien snack je meer dan zou moeten of kies je ervoor om eens per dag een veel grotere en vullende maaltijd te eten.

vitamines

Het zorgt alleen voor korte resultaten

Een dieet van 21 dagen waarmee je je overtollige kilo's definitief verliest? Het klinkt te mooi om te waar zijn. Dat is het ook, want het smoothiedieet is geen effectieve manier om blijvend gewicht te verliezen. Doordat je enorm weinig eet, zal je tijdens het dieet makkelijk meerdere kilo's kwijtraken. Het is alleen een stuk moeilijker om deze kilo's ook weg te houden.

Voor veel mensen is een crashdieet als het smoothiedieet niet lang vol te houden. Je hebt waarschijnlijk steeds honger, krijgt te weinig gezonde voedingsmiddelen binnen en kunt niet eens genieten van een verzadigende maaltijd. Dat maakt de kans groot dat je na het dieet direct meer gaat eten. Hierdoor komen de verloren kilo's binnen de kortste keren weer terug.

Dat is meteen het grote verschil tussen een crashdieet en een verandering in je levensstijl. Een nieuwe levensstijl hoort bij je te passen. Het is een manier van eten waarbij je alle voedingsstoffen krijgt die je nodig hebt en waarbij je geen honger hoeft te lijden. Hierdoor kun je het voor de rest van je leven volhouden. Het smoothiedieet is juist ontworpen om slechts 21 dagen te duren. Dat is niet voor niets, want het is veel te moeilijk om je lange tijd aan dit dieet te houden.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

Het is tijdrovend

De nadelen voor je gezondheid zijn de belangrijkste redenen om niet af te vallen door smoothies te drinken. Er hangt nog een ander belangrijk nadeel aan dit dieet, namelijk de tijd die het kost. Zelfs de meest ervaren kok vindt het waarschijnlijk te veel werk om twee keer per dag een uitgebreide smoothie te maken. Je moet meerdere soorten fruit en groenten schoonmaken, snijden, nauwkeurig afwegen en mixen met een bepaalde soort zuivel.

Het is bij dit dieet dus niet mogelijk om een snel ontbijt te maken en ook je lunch kost veel tijd. Heb je een drukke agenda of lunch je op je werk? Dan is het al helemaal ingewikkeld om het smoothiedieet nauwkeurig te volgen. Dat maakt dit dieet dus geen realistische keuze en al helemaal niet geschikt wanneer je langdurige veranderingen in je leefstijl wilt aanbrengen.

Kies je ervoor om dit dieet te volgen door kant-en-klare smoothies uit de supermarkt te drinken? Dan moet je er rekening mee houden dat hier vaak allerlei suikers en conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd. Dat maakt de smoothies nog slechter voor je bloedsuikerspiegel, wat op de lange termijn dus slecht is voor je gezondheid.

gezondheid

Is afvallen met smoothies gezond?

Nu je alle voor- en nadelen op een rijtje hebt gezien, is het waarschijnlijk wel duidelijk dat afvallen met smoothies niet gezond is. Smoothies kunnen een gezonde toevoeging zijn aan een gebalanceerd dieet, maar het is niet gezond om op korte termijn veel af te vallen door maaltijden te vervangen door smoothies.

Sterker nog, uit onderzoek blijkt zelfs dat diëten met smoothies op de lange termijn voor gewichtstoename kan zorgen. Het is dus echt af te raden om af te vallen door smoothies te drinken. Het is veel beter om naar een gezond en gevarieerd voedingspatroon toe te werken. Zo geef je je lichaam precies wat het nodig heeft en hoef je ook geen honger te lijden.

Een pluspunt is dat een echt gezond voedingspatroon veel makkelijker vol te houden is dan een intens crashdieet van drie weken. Hierdoor geniet je dus lange tijd van de verloren kilo’s.

gezondheid-2

Gezond afvallen met Nederland Slank

Vind je het belangrijk om een paar overtollige kilo's kwijt te raken? Grijp dan niet naar strenge diëten die op de lange termijn slecht zijn voor je gezondheid, zoals het smoothiedieet. Het aanleren van een gevarieerd en compleet voedingspatroon is de meest gezonde manier om kilo's kwijt te raken. Dit zorgt bovendien voor langdurige resultaten, zodat je niet ieder jaar naar een nieuw crashdieet hoeft te zoeken.

Het is alleen lastig om te weten welk voedingspatroon bij je lichaam past en ook zorgt voor gewichtsverlies. Daarom staat Nederland Slank voor je klaar. Nederland Slank is gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Wij gebruiken deze kennis om jouw lichaam weer in balans te brengen. Dat betekent dat we tekorten aanvullen en je lichaam alle bouwstoffen geven die het nodig heeft.

Met onze expertise lukt het ons om een op maat gemaakt voedingsschema samen te stellen waarmee je gezond kunt afvallen. Dit allemaal zonder honger te lijden. Ben je benieuwd naar onze methode en wil je een gezonde leefstijl aanleren die echt bij je past? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak voor een gratis consult.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!