bannerimage

De invloed van voeding op de hormoonbalans en de gezondheid

Geschreven door: Rachida Lachhab
01 juli 2020

Het Nederland Slank programma probeert in eerste instantie de hormonen insuline en cortisol in balans te brengen. Deze 2 hormonen spelen een belangrijke rol bij de vetopslag. Het hormoon insuline wordt vooral aangemaakt wanneer er suikers worden gegeten en zorgt ervoor dat de bloedglucosespiegel omlaag gaat.

Misschien loop jij ook wel rond met vragen over hormonen. En terecht, want het is ook moeilijk om zonder voldoende kennis, erachter te komen wat een gezond eetpatroon inhoudt en welke invloed voeding heeft op de hormoonbalans. Er is tegenwoordig ontzettend veel keuze in voedingsmiddelen. Maar wat is nou de juiste keuze? Alle voedingsmiddelen, van doodgewone Hollandse aardappelen tot exotische kruiden en vruchten, hebben een ander effect op ons lichaam en zo ook op de hormoonbalans. Er zijn daarom ook zo veel verschillende variaties mogelijk in ons voedingspatroon.

Voor een heleboel mensen is er een beter gezondheidsniveau ter beschikking. Dit betekent dat iemand zich bijvoorbeeld energieker kan voelen, beter kan slapen, overtollig vet kan verliezen en een betere weerstand kan krijgen. Kortom: veel gezondheidsklachten kunnen verleden tijd worden. Door middel van de juiste voeding en een gezonde leefstijl is dit gezondheidsniveau te behalen. Maar hoe pak je dit dan aan? Nederland Slank wil je hier graag bij helpen!

Hormoonbalans

Er zijn minimaal 6 verschillende hormonen in het lichaam die betrokken zijn bij de plaatselijke vetopslag en vetverbranding. Er hoeft maar één van deze hormonen uit balans te zijn en dit heeft direct toename van lichaamsvet op een specifieke plek op het lichaam als gevolg. Door het bloed te analyseren, kan er worden bepaald wat er uit balans is. Vervolgens worden de persoonlijke voedingsadviezen hier weer op aangepast.

Het programma van Nederland Slank bestaat onder andere uit een bloedonderzoek. Nu zou je denken dat er tijdens zo’n bloedonderzoek wordt gekeken naar alle hormoonspiegels. Dit is echter niet het geval. Door middel van bloed- en speekselonderzoek zouden alle hormonen getest kunnen worden, maar dit kost vaak ontzettend veel geld. Dit terwijl hetzelfde effect behaald kan worden op een alternatieve, kosten-effectieve manier.

Insuline en Cortisol

Het Nederland Slank programma probeert in eerste instantie de hormonen insuline en cortisol in balans te brengen. Deze 2 hormonen spelen een belangrijke rol bij de vetopslag. Het hormoon insuline wordt vooral aangemaakt wanneer er suikers worden gegeten en zorgt ervoor dat de bloedglucosespiegel omlaag gaat. Het hormoon cortisol, ook wel bekend als stresshormoon, wordt aangemaakt bij stress en te intensief sporten. Wanneer er een te veel is aan deze hormonen, blijft het lichaam in een constante fase van vetopslag. Een verkeerd eet- en beweegpatroon en een ongezonde leefstijl zijn vaak de oorzaak voor een disbalans van deze hormonen.

Bij Nederland Slank ligt de focus op wat iemand zou moeten eten om deze hormonen omlaag te krijgen. Hierbij wordt dus rekening gehouden met het hormoon insuline door de hoeveelheid suikers in de voeding te beperken. Daarnaast wordt er rekening gehouden met het hormoon cortisol door de stress uit voeding te beperken. Dus we kijken o.a. welke en hoeveel eiwitten, groenten, fruit, etc. bij jou een ontstekingsremmend effect hebben.

Insulineresistentie1-1

Sommige trainingsvormen stimuleren ook de aanmaak van het stresshormoon cortisol en dat heeft dus weer vetopslag als gevolg.

Je kunt dus zo hard sporten als je maar kunt of jezelf verhongeren met een crashdieet, maar als de hormoonbalans niet op peil is zul je niet (blijvend) afvallen en vaak zelfs aankomen!

Voedingsadvies op maat

Naast het bloedonderzoek stellen de diëtisten/therapeuten bij Nederland Slank ook vragen om vervolgens  een beeld te kunnen vormen van iemands gezondheidsniveau. Hierbij wordt er gekeken naar diverse symptomen. Verschillende symptomen vertellen ons namelijk wat er gaande is in het lichaam. Aan de hand van bestaande wetenschap kan er vervolgens een link worden gelegd tussen bepaalde hormonen en bepaalde symptomen. Die symptomen zijn namelijk het gevolg van een langdurige blootstelling aan verkeerde voeding en disbalans van hormonen.

Dus aan de hand van je bloed en gezondheids-situatie, kan er een persoonlijk voedingsadvies worden gegeven. Een drie daagse menu cyclus met voorstellen voor ontbijt, lunch en diner. Denk bijvoorbeeld ook aan combinaties van eiwitten, groente en fruit, koolhydraten en vetten die goed zijn voor jou. Daarnaast geeft Nederland Slank advies met betrekking tot de leefstijl, zoals adviezen over ontspanning, stress en slaap.

Ben jij op zoek naar persoonlijk advies dat aansluit op jouw lichaam en op wat jij nodig hebt? Wacht dan niet langer en meld je nu aan voor een vrijblijvend consult!

Rachida Lachhab

Geschreven door: Rachida Lachhab

Rachida: Orthomoleculair Therapeut, Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding Mijn naam is Rachida en ik ben gepassioneerd over gezondheid en voeding. Met een uitgebreide achtergrond in voeding en orthomoleculaire therapie, ben ik toegewijd aan het helpen van mensen om hun welzijn te verbeteren en een gezondere levensstijl te bereiken. Mijn reis begon aan de Haagsche Hogeschool, waar ik afstudeerde als diëtist. Ik geloof sterk in de kracht van voeding als basis voor een gezond leven. Daarom heb ik me verder gespecialiseerd in orthomoleculaire therapie via Natura Foundation, waar ik lid ben van de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Deze holistische benadering van gezondheid richt zich op het optimaliseren van de juiste voedingsstoffen in het lichaam voor een optimaal functioneren. Mijn toewijding aan voortdurende educatie heeft me ook geleid naar de wereld van epigenetica. Ik heb zowel de Integrale Epigenetica-opleiding level 1 als level 2 voltooid, en ik ben gespecialiseerd in de epigenetica van ADHD. Dit heeft mijn begrip van de complexe relatie tussen genetica, omgevingsfactoren en gezondheid verdiept. Naast mijn klinische werkzaamheden als diëtist en orthomoleculair therapeut, ben ik ook een actieve spreker en docent op het gebied van gezondheid en voeding. Ik geloof in het delen van kennis en het inspireren van anderen om bewuste keuzes te maken voor hun gezondheid. Mijn missie is om mensen te begeleiden naar een gezonder, gelukkiger en evenwichtiger leven. Ik ben er trots op dat ik een rol mag spelen in het helpen van anderen om hun gezondheidsdoelen te bereiken en een welzijnsniveau te bereiken dat ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Laten we samenwerken aan jouw optimale gezondheid en welzijn. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Rachida Orthomoleculair Therapeut (lid MBOG) & Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding