bannerimage

Lipoedeem behandeling door voeding

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)
10 mei 2020

bannerimage

Lipoedeem behandeling door voeding

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Lipoedeem

Lipoedeem, ook weleens vetoedeem genoemd, is een langzaam proces dat niet vanzelf weggaat en alleen maar erger wordt. Het is pijnlijk bij druk en ook al wordt het door overgewicht erger heeft afvallen weinig zin! 

 

 

Lipoedeem is een chronische aandoening van het vetweefsel. De meeste oplossingen die regulier aangeboden worden (steunkousen, drainage en liposuctie) verergeren op lange termijn de klachten. En vervolgens krijg je gedragstherapie om mee te leren leven, omdat er verder geen behandeling voor zou moeten zijn! Toch is er wel het een of ander mogelijk om lipoedeem aan te pakken.

Aandoening Lipoedeem

De aandoening lipoedeem is bij de meeste mensen weinig bekend, maar het komt toch steeds vaker voor. Heel veel mensen verwarren lipoedeem met obesitas. Echter het is een storing in de vetverdeling. Met name vrouwen hebben hier last van. Het is pijnlijk en vervelend en de meeste dames voelen zich er onzeker en dik door. Mensen met lipoedeem hebben meestal een rijbroek figuur met een smalle of normale taille en grotere maten van de heup en (boven)benen. Ze verbergen dan ook de benen vaak met lange kleding, maar dat lukt moeilijk als men in de zomer of tijdens een vakantie in een bikini wil.

 lipoedeem behandelen "lipoedeem behandelen"

Veel mensen denken dat lipoedeem een oestrogeen probleem is, maar dat klopt niet helemaal. De aandoening ontstaat vaak door een tekort aan voedingsstoffen en door stress. Er zijn al veel mensen die goede ervaringen hebben met het ons programma en het wegwerken van lipoedeem.

Lipoedeem en stress

  • Stress zorgt voor het aanmaken van adrenaline en als gevolg daarvan worden vetcellen aangemaakt.
  • Rond bepaalde momenten in het leven hebben vrouwen meer behoefte in extra nutriënten. Denk bv. aan de menstruatie, de zwangerschap, de overgang, maar ook in tijden van chronische stress. Bij een tekort aan voedingsstoffen worden de celwanden en membranen steeds dunner en de doorlaatbaarheid van de vaten wordt slechter. O.a. eiwitten treden uit de bloedbaan en dat trekt vocht aan. Met als gevolg oedeem.
  • Door het dunner worden van de bloedvaten of lymfevaten stijgt de aanvoer en daalt de afvoer van vocht. De huid wordt op een gegeven moment minder elastisch, minder stevig en verliest
    zijn structuur. Het is dan ook goed om even bij stil te staan dat er een verschil is tussen lipoedeem en lymfoedeem. Wellicht is er ook weleens sprake van een mengvorm van beide klachten; een lipo-lymfoedeem.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan voor je weerstandOns lichaam is in staat om twee soorten witte vetcellen te maken. De normale vetcellen zijn klein en bevatten weinig vocht. Met lipoedeem maakt het lichaam hele grote vetcellen die voor 90% uit vocht bestaan.

Normale vetcellen"Normale vetcellen"

Lipoedeem"Vetcellen bij lipoedeem"

Alleen afvallen is dus niet genoeg om van deze grote vetcellen af te komen. Ze hebben namelijk een functie in het lichaam en dat is bescherming bieden tegen buitenaf. Ze gaan op de plaatsen zitten waar een membraan kapot of verzwakt is en werken als een muur om indringers weg te houden. Daarnaast veroorzaken ze op de verzwakte plekken ontstekingen, zodat het lichaam gewaarschuwd wordt dat daar wat aan de hand is en daar extra soldaten naartoe stuurt. Op die manier ontstaat er chronisch een laaggradige ontsteking.

Lipoedeem behandeling

Voeding als je medicijn: Hoe kom je van lipoedeem af? Simpel, en ook weer niet zo simpel: door te eten en te drinken volgens persoonlijke richtlijnen en soms ook wat voedingssupplementen. Voor een optimale opname van voedingsstoffen is het belangrijk dat de darmen en de rest van de spijsvertering goed werken. Dus alleen calorie-restrictie of een crash-dieet gaat zeker niet helpen.

Bij Nederland Slank bieden wij een uitbalancerend voedingsplan met daarnaast adviezen over suppletie om het probleem diep en blijvend aan te pakken. Hiermee bieden wij een lipoedeem behandeling op maat.

Naast een op maat gemaakt voedingspatroon krijg je van onze gespecialiseerde behandelaar adviezen over vitaminen en mineralen  om eerst de tekorten aan te vullen, de grenzen helpen dicht te maken en de doorbloeding te verbeteren.

Door een speciale voedingstechniek drijft al het vocht het lichaam uit. De vetten worden daardoor kleiner en gemakkelijker afgebroken. De pijn neemt af en u voelt zich gelijk vitaler. 

Vraag vandaag nog een gratis consult aan voor je weerstand

Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Pantea is Orthomoleculair Therapeut en Diëtist Via een HLO propedeuse chemie en een universitaire pharmacie-opleiding is ze overgestapt naar de Diëtetiek, aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan. Daarna is ze afgestudeerd in de Orthomoleculaire Geneeskunde gestudeerd bij Ortholinea. Daarnaast heeft ze Integrale Epigenetica-opleiding en de Epigenetica van ADHD gevolgd. En zich bij Evenwijs verdiept in de behandeling van Lipoedeem.