bannerimage

Radio Rijnmond: voedingsexpert en diëtist Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
22 januari 2021

bannerimage

Radio Rijnmond: voedingsexpert en diëtist Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Veel mensen denken dat je op een dag 5 of zelfs 6 eetmomenten moet hebben, 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Dit is echter niet nodig! Drie voedzame en verantwoorde maaltijden per dag is beter, dan heel de dag kleine maaltijden en tussendoortjes.

 cupcake-1-1-1
 Bron: Artikel radio Rijnmond
 

Als dochter van een banketbakker, had Liesbeth van Duijn zelf ook ooit last van overgewicht en een eetstoornis. In combinatie met een auto-immuunziekte (die ook is ontstaan door de slechte eetgewoonten) heeft dit gezorgd voor veel gezondheidsproblemen. Dit is dan ook haar drijfveer, om sinds haar tweeënvijftigste fanatiek bezig te zijn met het verspreiden van haar kennis; als orthomoleculair therapeut en ervaringsdeskundige.

De komende tijd zal Liesbeth regelmatig te horen zijn bij Radio Rijnmond, om ook hier haar kennis te verspreiden.

73 kilo op 13jarige leeftijd

"Tot ik tien jaar was, woonde ik achter en boven de banketbakkerij, waar ik de hele winkel heb leeggegeten. Het begon altijd met de zoete dingetjes; bonbons, koekjes, enzovoort. Wanneer ik hier genoeg van had, begon ik aan de chipolatapudding en hierna ging ik weer door naar de saucijzenbroodjes." Toen Liesbeth 13 jaar was, woog ze al 73 kilo.

Diëtist geworden om het probleem op te lossen

Vervolgens heeft ze een eetstoornis ontwikkeld. Toen Liesbeth 18 jaar was, hoopte ze met de opleiding tot diëtiste de oplossing te vinden voor overgewicht. Dit bleek echter niet helemaal gelukt te zijn nadat ze was afgestudeerd. Wat er bij de opleiding wordt geleerd, heeft bij de Nederlandse bevolking geleid tot 40% (inmiddels 50%) overgewicht.

Uiteindelijk is Liesbeth van Duijn via omzwervingen bij het systeem belandt, dat ze nu hanteert met Nederland Slank; het systeem waarbij op basis van bloedanalyse een programma op maat wordt gemaakt. Een programma met een driedaagse menucyclus en variatielijsten.

Geef de spijsvertering wat rust!

“De grootste misvatting betreft afvallen en gezond eten, is dat je zes keer per dag moet eten om je motortje aan de gang te houden. Dit is de oude diëtetiek, die aangeeft dat het normaal is om gebruik te maken van drie maaltijden en drie tussendoortjes.” - zei Liesbeth.

Neurotransmitters en de “Biologie van Geluk”

Om ervoor te zorgen dat je hormonen en neurotransmitters weer rustig worden, en ook je spijsvertering af en toe even de tijd krijgt om op adem te komen, is het het advies van Liesbeth om drie keer per dag te eten. Gedurende de dag kleine beetjes eten, zorgt er namelijk voor dat het lichaam steeds weer insuline aanmaakt. Dit is niet goed, want insuline zorgt er ook voor dat energie wordt omgezet in vet.

Drie keer per dag een maaltijd die voor de helft uit groenten bestaat en voor de helft uit eiwitten (vlees, vis, gevogelte, zuivel, soja, peulvruchten, noten, eieren), met ook nog één stuk fruit erna, geeft een verzadigd (vol) gevoel en geeft de spijsvertering rust!

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.