Nederland-Slank-2

Zorgt uw kantine voor ondernemend gedrag?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
12 december 2015

Kent u mensen in uw organisatie die niet vooruit te branden zijn, gedragsproblemen hebben of zich te vaak ziek melden? Laten we dan eens praten over eten.

De voeding van uw werknemers bepaalt voor 80% hoe zij zich voelen en zich gedragen en dus de mate waarin zij presteren. Verkeerde voeding heeft tot gevolg dat werknemers vermoeid zijn, gedragsproblemen hebben en eerder ziek zijn.

Overconsumptie leidt, ook bij slanke mensen, tot insulineresistentie. Insuline zorgt niet alleen voor het reguleren van de bloedsuiker, maar is een pre-cursor voor veel hormonen. Hormonen zijn stofjes die alle processen in ons lichaam reguleren (ook al denken we vaak alleen aan geslachtshormonen). Als alle insuline gebruikt moet worden voor het reguleren van de bloedsuiker als gevolg van insulineresistentie, is er geen insuline meer beschikbaar voor andere lichaamsprocessen.

Het gevolg is een onder andere een verzwakt afweersysteem, lagere draagkracht, lagere frustratiedrempels, minder zelfvertrouwen, minder focus, lagere geluksbeleving, minder motivatie en ondernemingszin en lagere pijndrempels. Kortom: een disbalans op zowel lichamelijk als geestelijk niveau.

verzuimkosten

Wat is overconsumptie?

Overconsumptie zien we bij een te vaak, te veel en/of verkeerde toevoer van energie door middel van eten of drinken. Over het algemeen worden de meeste lichamelijke klachten en ziektes veroorzaakt door overconsumptie. Ons huidige voedingspatroon bestaat namelijk uit een te veel en te vaak van alles. Dit veroorzaakt “insuline-resistentie”. Insuline-resistentie zorgt op haar beurt voor een disbalans van de hormonen.

Wilt u weten hoe uw organisatie meer slagkracht krijgt?

Om ervoor te zorgen dat uw werknemers zo min mogelijk schade brengen aan hun gezondheid, is het dus erg belangrijk dat zij de juiste voeding consumeren. Door middel van voedingsadvies op maat kan het ziekteverzuim worden verminderd, zal men meer draagkracht hebben en zal het prestatievermogen toenemen.
Bij Nederland Slank kunnen werkgevers én werknemers terecht voor persoonlijk gericht voedingsadvies gebaseerd op bloedonderzoek.

Nieuwsgierig geworden of wilt u meer informatie? Vraag dan nu een vrijblijvend gesprek aan.

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

Of lees voor meer informatie het gehele artikel hieronder.

Inleiding

Bovenstaande titel zegt u misschien niet veel, maar heeft waarschijnlijk wel uw aandacht getrokken. Want wat heeft de kantine nu eigenlijk te maken met het gedrag van uw werknemers? Meer dan u waarschijnlijk denkt.

Het aanbod van de kantine van menig bedrijf bestaat vaak uit een scala aan verschillende gerechten en voedingsmiddelen. Alhoewel er verantwoorde keuzes tussen kunnen zitten, is het merendeel van dit aanbod toch vaak niet het beste wat je kunt bedenken.

Welk effect heeft de keuze voor onverantwoorde voeding op het gedrag, het prestatievermogen en het ziekteverzuim van uw werknemers? Hoe pakt u dit probleem het beste aan en hoe zorgt u ervoor dat u door middel van de juiste lunchmogelijkheden het maximale kunt halen uit het prestatievermogen van uw werknemers (en uzelf)?   

Suiker in voeding

Het is natuurlijk bekend dat ongezonde voeding een directe rol speelt bij overgewicht en bepaalde ziektes. Maar wanneer men het heeft over ongezonde voeding, wat wordt daar dan eigenlijk mee bedoeld? Voeding kan bijvoorbeeld erg vet zijn, veel zout bevatten of calorierijk zijn.

Drie punten die vaak door mensen worden geassocieerd met ongezonde voeding. Als gevolg worden calorieën geteld, wordt er minder zout over het eten gestrooid en gaat de keuze uit naar magere producten. Maar ondertussen blijft men overmatige hoeveelheden suiker/koolhydraten binnen krijgen door de voeding. Het gevolg van suiker op de gezondheid wordt namelijk nog erg onderschat.

De meeste mensen weten wel dat suiker slecht voor het gebit is. Toch eet de gemiddelde Nederlander zo’n 35 kilo suiker per jaar. Circa 85% van deze hoeveelheid suiker krijgt men binnen door pakjes en zakjes, sauzen, kant-en-klaar-maaltijden en zoete producten, zoals koek en gebak. Maar ook door ‘gewone’ producten, zoals brood, pasta en blikgroenten.

Bijna al het bewerkte voedsel bevat dus suiker. Fabrikanten stoppen namelijk vrijwel overal suiker in. Het verontrustende hieraan is, is dat suiker niet alleen slecht is voor de tanden. Suiker is op veel manieren ontzettend schadelijk voor de algehele gezondheid.  

Insulineresistentie

insulineOm erachter te komen waarom suiker zo schadelijk is voor de gezondheid, is het belangrijk om eerst te weten wat er in het lichaam gebeurt bij het (overmatig) consumeren van suiker.

‘Energie nodig? Neem een Marsreep of een energiedrankje’. Tegenwoordig is dit een alom bekende misvatting. De media en producenten uit de voedingsmiddelenindustrie dragen bij aan deze misvatting door reclame te maken voor suikerrijke producten en deze te associëren met het krijgen van energie. Producten rijk aan suiker zorgen er inderdaad voor dat de bloedglucose plotseling stijgt en dit kan in sommige gevallen tijdelijk een energieker gevoel geven.

Om er echter voor te zorgen dat de bloedsuikerspiegel niet langdurig te hoog blijft, maakt het lichaam aanspraak op het hormoon insuline. Insuline wordt gemaakt door de alvleesklier en heeft als functie de regulatie van verschillende processen in het lichaam en dus ook de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Insuline werkt bij de gratie van insulinereceptoren. Deze receptoren zorgen ervoor dat er een insulinewerking kan plaatsvinden. In het geval van de regulering van de bloedsuikerspiegel betekent dit dat de insulinewerking ervoor zorgt dat cellen en weefsel bloedsuiker uit de bloedbaan opnemen en dat de bloedsuikerspiegel weer netjes daalt naar de normaalwaarde.

Wanneer de bloedsuikerspiegel vaak omhoog schiet door consumptie van voeding met veel suiker of koolhydraten, reageert het lichaam hier steeds heftiger op. Het lichaam wil de bloedsuikerspiegel weer laten dalen en dus wordt de alvleesklier aan het werk gezet om insuline te produceren.

Hoe meer suiker er het lichaam in komt, hoe harder de alvleesklier insuline produceert. Een overmatige toename van insuline maakt insulinereceptoren echter ongevoelig voor de insuline met als gevolg dat er geen insulinewerking meer kan plaatsvinden. Het lichaam wordt insulineresistent.

Insulineresistentie betekent dus dat er voldoende insuline aanwezig is in de bloedbaan, maar dat de insulinereceptoren ongevoelig zijn en er geen insulinewerking in gang gezet kan worden. Cellen en weefsels stellen zich namelijk niet meer open voor de bloedsuikers. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel te hoog en reageert het lichaam hierop door nog meer insuline aan te maken.

Zo ontstaat er een vicieuze cirkel, die leidt tot steeds meer disbalans en deze disbalans gaat vaak gepaard met gezondheidsklachten.

Insulineresistentie geeft tevens een verhoging van de eetlust. Voldoende insuline-beschikbaarheid geeft juist een verzadigd gevoel. Bij een insulineresistentie eet men erg veel, maar blijft een hongergevoel houden.

Insulineresistentie en gedrag

Insulineresistentie zorgt dus voor een disbalans in het lichaam. Er wordt voldoende insuline geproduceerd, maar er vindt geen insulinewerking plaats. Dit kan ook wel worden aangeduid met een tekort aan insuline in de cellen en weefsels. In hoeverre heeft deze disbalans een effect op het gedrag van iemand?

Insulineresistentie wordt in verband gebracht met gedragsproblemen. Insulineresistentie heeft namelijk veel impact op het gedrag. Eén van de redenen hiervoor is dat insulineresistentie ervoor zorgt dat er een zinktekort en tekorten aan de B-vitamines optreden. Deze stoffen zijn onder andere belangrijk voor het zenuwstelsel en het goed functioneren van de stresshormonen. Een tekort aan insuline in de cellen en weefsels is dus vaak de oorzaak voor agressiviteit, druk gedrag en nervositeit.

Insuline is tevens een co-activator voor de aanmaak van het hormoon serotonine. Serotonine geeft een geluksgevoel en dempt pijn. Insulineresistentie heeft een verminderde aanmaak van serotonine als gevolg. Hierdoor wordt men gevoeliger voor pijn, verdriet en vermoeidheid. Ook angststoornissen en een verminderd zelfvertrouwen zijn gevolgen van stoornissen in de aanmaak van serotonine.

Insuline is ook nodig om de aanmaak van prolactine tegen te gaan. Het stofje prolactine heeft namelijk een negatief effect op de dopamine-spiegels. Verlaagde dopamine-spiegels zorgen ervoor dat iemand niet vooruit te branden is. Insulineresistentie heeft dus een negatief gevolg voor het ondernemende en initiatief-nemende gedrag van een persoon.  

Insulineresistentie en ziekte

Insulineresistentie heeft niet alleen een impact op het gedrag, maar speelt ook een grote rol bij het optreden van ziektes. Dat insulineresistentie één van de belangrijkste oorzaken is voor diabetes, is vrijwel bekend bij iedereen. Maar insulineresistentie veroorzaakt ook andere klachten en kwalen.

Insuline is noodzakelijk om uit aminozuren lichaamseigen eiwitten te maken. Deze lichaamseigen eiwitten zijn verantwoordelijk voor de opbouw en het herstel van cellen en weefsels. Een tekort aan insuline, ofwel insulineresistentie, betekent dus verval van weefsels en afbraak van spieren met een verzwakt afweersysteem als gevolg.

Insuline speelt tevens een belangrijke rol bij het genereren van energie. Bij insulineresistentie is er sprake van een tekort aan insuline met als gevolg een verminderde energieproductie. Insulineresistentie veroorzaakt dus vermoeidheid, slaapproblemen en ontstekingen in het lichaam. Hierdoor is iemand vatbaarder voor ziektes en allergieën.

Conclusie

De soort voeding die uw werknemers consumeren bepaalt voor een groot deel hoe zij zich voelen, gedragen en of zij goed presteren. Ongezonde voeding heeft namelijk als gevolg dat werknemers vaker vermoeid zullen zijn, gedragsproblemen kunnen hebben en eerder ziek worden.

Om dit probleem tegen te gaan is het dus belangrijk dat werknemers de juiste voeding consumeren. Dit is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wilt u ook gezonde, effectieve en initiatief nemende werknemers op de werkvloer? Wilt u het ziekteverzuim tegen gaan en ervoor zorgen dat het prestatievermogen zal toenemen?

Nederland Slank helpt u daar graag bij. Werknemers kunnen bij Nederland Slank terecht voor voedingsadvies op maat. Hierdoor kunnen zij niet alleen eventuele overtollige kilo’s kwijt raken, ook zal door middel van een op bloedonderzoek gebaseerd voedingsplan het gezondheidsniveau aanzienlijk kunnen verbeteren.*

Mocht u meer informatie willen over dit aanbod, neem dan contact op met Liesbeth van Duijn en kom erachter wat Nederland Slank voor u kan betekenen. 

*Disclaimer

Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn