Je lichaam is een chemische fabriek
Wanneer je in goede gezondheid ouder wilt worden, heb je veel verschillende stofjes nodig in de juiste hoeveelheid.
Gratis consultJe lichaam is een chemische fabriek. Als je in goede gezondheid en vitaal wilt leven, heb je veel verschillende stofjes nodig in de juiste hoeveelheid. Ons voedingsplan zorgt voor stoffen die jouw lichaam (en geest) zichzelf laten herstellen maar het zorgt ook voor het herstel van insulineresistentie en het vermindert stress. In dit artikel wordt het volgende besproken;
De verdeling van voedingstoffen
De lever, een belangrijk fabriek
De verdeling van voedingstoffen
Heel veel mensen kunnen best functioneren op bruine boterhammen met kaas en hamburgers maar als er meer ambitie is om gezond te worden of wanneer je klachten hebt dan is het verstandig om je lichaam alles te geven wat het eigenlijk nodig heeft. Tijdens een bijscholing 'farmacologie' die we onlangs hebben gedaan, hebben we het bijvoorbeeld gehad over de lever-ontgifting.
In dit artikel gaan wij op in hoe de lever als een fabriek in ons lichaam functioneert. Deze vergelijking helpt om de complexe en veelzijdige functies van dit orgaan te begrijpen. Hier is hoe de lever als een fabriek functioneert:
Onze organen
De lever is een heel belangrijk orgaan met 450 taken. Een heel belangrijke taak van de lever is energie, bouwstoffen en voedingsstoffen over de verschillende plekken in je lichaam verdelen. Het kiest, wanneer hij genoeg voedingstoffen heeft, meestal om ze eerst naar de longen, het hart en de hersenen te sturen, aangezien dat de belangrijkste onderdelen van het lichaam zijn die in stand gehouden moeten worden om in leven te blijven. Pas wanneer deze belangrijke organen genoeg gevoed zijn gaat de lever voedingsstoffen naar de andere organen zoals de spieren of het reproductieorgaan sturen. Dit gebeurt wanneer de lever niet genoeg voedingstoffen heeft. Het kan dan besluiten: ik stuur even niks naar de spieren want die heb ik niet direct nodig of ik stuur even niks naar het reproductieorgaan, want dat heb ik ook niet nodig om te blijven leven.
Wil je bijvoorbeeld zwanger raken , maar het lukt niet ? Of heb je hormonale klachten zoals PMS of overgangsklachten? Dan is het dus geen gek idee om hier even bij stil te staan.
De lever, een belangrijk fabriek
De lever kan worden vergeleken met een fabriek, en deze vergelijking helpt om de complexe en veelzijdige functies van dit orgaan te begrijpen. Hier is hoe de lever als een fabriek functioneert:
1. Ontgiften als een "Zuiveringsinstallatie"
- Vergelijking: In een fabriek heb je een zuiveringsinstallatie die schadelijke stoffen uit het productieproces verwijdert, zodat ze veilig kunnen worden afgevoerd.
- Leverfunctie: De lever zuivert het bloed door giftige stoffen, zoals alcohol, drugs, en afvalproducten van het metabolisme, te verwerken en onschadelijk te maken. Dit gebeurt via de verschillende fases van ontgifting, waarbij schadelijke stoffen worden afgebroken en omgezet in vormen die het lichaam kan uitscheiden.
2. Productie als een "Productielijn"
- Vergelijking: Net zoals een productielijn in een fabriek grondstoffen omzet in afgewerkte producten, zet de lever voedingsstoffen om in stoffen die het lichaam nodig heeft.
- Leverfunctie: De lever produceert belangrijke stoffen zoals gal (voor de vertering van vetten), albumine (een eiwit dat helpt bij het transporteren van hormonen, vitaminen, en medicijnen door het bloed), en stollingsfactoren (die nodig zijn voor bloedstolling).
3. Opslag als een "Magazijn"
- Vergelijking: Een fabriek heeft een magazijn waarin grondstoffen en afgewerkte producten worden opgeslagen totdat ze nodig zijn.
- Leverfunctie: De lever slaat energie op in de vorm van glycogeen, dat kan worden omgezet in glucose wanneer het lichaam energie nodig heeft. Het slaat ook vitaminen (zoals A, D, E, en K) en mineralen (zoals ijzer) op voor later gebruik.
4. Regulering als een "Controlekamer"
- Vergelijking: In een fabriek is er een controlekamer waar processen worden gemonitord en gereguleerd om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.
- Leverfunctie: De lever reguleert een breed scala aan processen, zoals het handhaven van de bloedsuikerspiegel, het metabolisme van vetten en eiwitten, en het balanceren van hormonen. Het controleert ook het cholesterolgehalte en helpt bij de afbraak en het verwijderen van overtollige hormonen.
5. Afvalverwerking als een "Recyclingcentrum"
- Vergelijking: Een fabriek heeft een afdeling voor afvalverwerking en recycling, waar ongewenste materialen worden verwerkt en nuttige onderdelen worden hergebruikt.
- Leverfunctie: De lever verwerkt afvalstoffen zoals oude of beschadigde rode bloedcellen, en recyclet nuttige componenten zoals ijzer. Afvalstoffen worden via gal uitgescheiden of via de nieren uit het lichaam verwijderd.
6. Transport als een "Logistiek Centrum"
- Vergelijking: In een fabriek worden eindproducten gedistribueerd naar verschillende afdelingen of buiten de fabriek via een logistiek centrum.
- Leverfunctie: De lever distribueert voedingsstoffen en belangrijke moleculen zoals vetten, eiwitten, en suikers naar verschillende delen van het lichaam via de bloedbaan.
7. Aanpassingsvermogen als een "Flexibele Productie-eenheid"
- Vergelijking: Een fabriek moet flexibel kunnen reageren op veranderingen in vraag en aanbod.
- Leverfunctie: De lever past zijn activiteit aan op basis van wat het lichaam op dat moment nodig heeft. Bijvoorbeeld, bij lage bloedsuikerspiegel zal de lever glycogeen omzetten in glucose, en na een maaltijd met veel vet zal de lever meer gal produceren om de vetten te verteren.
In deze vergelijking functioneert de lever als een hoog complexe, goed georganiseerde fabriek die verschillende essentiële taken uitvoert om het lichaam gezond te houden. Elk "afdeling" van deze biologische fabriek speelt een cruciale rol in het handhaven van homeostase en het ondersteunen van algehele gezondheid.
Ontgifting van de lever
De ontgifting van de lever heeft drie verschillende hoofdfases. Deze fasen zijn cruciaal voor de omzetting en uitscheiding van schadelijke stoffen (toxines) uit het lichaam.
1. Fase I: Oxidatie
In deze fase worden toxines omgezet in meer reactieve tussenproducten. Dit gebeurt door enzymen, voornamelijk cytochroom P450-enzymen, die betrokken zijn bij oxidatie, reductie, en hydrolyse. Deze reacties maken toxines meer wateroplosbaar en vaak ook reactiever, wat betekent dat ze soms gevaarlijker kunnen worden als ze niet snel worden verwerkt in de volgende fase.
2. Fase II: Conjugatie
In de tweede fase worden de reactieve tussenproducten die in fase I zijn geproduceerd, geconjugeerd (gebonden) aan een andere stof, zoals glutathion, sulfaat, of glycine. Dit proces maakt de stoffen minder reactief en verhoogt hun wateroplosbaarheid verder, waardoor ze gemakkelijker via de urine of gal kunnen worden uitgescheiden.
3. Fase III: Uitscheiding
De in fase II gevormde conjugaten worden in deze fase uitgescheiden uit het lichaam. Dit gebeurt via de nieren (urine) of de lever (gal), en vervolgens via de darmen naar de ontlasting. Fase III zorgt ervoor dat de ontgifte en wateroplosbare toxines het lichaam verlaten.
Elke fase is essentieel voor een effectieve ontgifting, en de efficiëntie van deze processen kan worden beïnvloed door factoren zoals voeding, genetica, en blootstelling aan toxines.
Wanneer je bijvoorbeeld in fase 2 van de leverontgifting een probleem hebt, kun je dat onder andere merken doordat bepaalde processen niet zo goed lopen of als bepaalde medicijnen of alcohol niet wordt gemetaboliseerd (omgezet). Dan heb je bijvoorbeeld een stofje nodig zoals Cysteïne (een eiwitbouwstof). Binnen het Nederland Slank programma zullen deze mensen bijvoorbeeld 1 keer in de 3 dagen hüttenkäse tegenkomen. En zo is het plan dus voor iedereen op maat gemaakt en daardoor kun je merken dat je binnen 3 dagen tot 2 weken een ontzettende vooruitgang boekt.
Het voedingsplan
Het voedingsplan van Nederland Slank is dus niet hetzelfde als een koolhydraatarm dieet of "ik eet geen brood en geen melk meer omdat dat in een boekje staat".
Het voedingsplan van Nederland Slank wordt op maat gemaakt en kijkt naar je klachten. Daaruit trekken we conclusies over al die honderden stofjes die je nodig hebt om je lichaam goed te laten functioneren en zelf heel veel klachten op te laten lossen. Wanneer mensen het voedingsplan volgen, krijgen we dus deelnemers waar we heel blij van worden (de deelnemer natuurlijk ook) . Bijvoorbeeld mensen die in 5 weken van alle bloeddrukmedicatie af zijn, mensen die binnen een paar weken van de medicatie voor reuma af zijn, mensen die ineens wel kunnen afvallen zoals het voorheen niet werkte en mensen die ineens veel beter in hun vel komen te zitten.
Al die stofjes die je nodig hebt in je lichaam leveren daar een bijdrage aan.
Wil jij weten wat er aan jouw gezondheid te verbeteren is? Doe dan de test.
Referenties:
[1] Dawen Zhang , Qiang Yang, Ping Xie, Xuwei Deng, Jun Chen, Ming Dai. The role of cysteine conjugation in the detoxification of microcystin-LR in liver of bighead carp (Aristichthys nobilis): a field and laboratory study. 2012 Jan;21(1):244-52. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21901442/
[2] Romilly E. Hodges 1 and Deanna M. MinichModulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application. J Nutr Metab. 2015; 2015: 760689. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488002/
[3] N. Kaplowitz. The importance and regulation of hepatic glutathione. Yale J Biol Med. 1981 Nov-Dec; 54(6): 497–502. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2596047/
[4] Natuur Diëtisten Nederland. De lever heeft extra voeding nodig. https://www.natuurdietisten.nl/kenniscentrum/lever-extra-voeding-nodig/
[5] Natuur Diëtisten Nederland. Blootstelling aan diverse soorten gifstoffen. https://www.natuurdietisten.nl/blootstelling-aan-diverse-soorten-gifstoffen/