Het jojoeffectHet impopulaire fenomeen van conventionele diëten met sterk verminderde energieinname

Het Jojo-effect: Een Nieuwe Kijk op Gewichtsschommelingen

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
22 mei 2024

Introductie tot het Jojo-effect


Het jojo-effect is een veelvoorkomend probleem bij conventionele diëten met een drastische vermindering van de calorie-inname.  Het fenomeen, waarbij men na een periode van afvallen weer snel aankomt, is iets waar veel mensen mee te maken hebben gehad.

Nieuwe medicatie om af te vallen geeft meer kans op jo-jo-effect

Het is nu van belang om daar opnieuw aandacht aan te geven vanwege de huidige toepassing van medicijnen om af te vallen.

Deze medicijnen die de vertering vertragen en de eetlust beperken kunnen er vaak voor zorgen dat mensen ondervoed raken.  Omdat hevige misselijkheid en vertraging van spijsvertering voorkomt in veel gevallen ziet men dat de eiwitopname gedurende lange tijd te laag wordt om de spiermassa te kunnen behouden. Ook is een toename van de insuline aanmaak het tegenovergestelde van wat men wil bereiken. Deze veroorzaakt toename van de laag-gradige ontstekingen in het lichaam. En zorgt voor meer kans op allerlei klachten

Wanneer men na dit strenge dieet weer normaal gaat eten, komen de verloren kilo’s vaak snel terug, soms zelfs meer dan voorheen. Dit wordt door voedingsdeskundigen het jojo-effect genoemd, tegenwoordig ook wel gewichts-cycling genoemd.Het jojoeffectHet impopulaire fenomeen van conventionele diëten met sterk verminderde energieinname-1

Diëten en het Jojo-effect: Waarom het jojo-effect zo vaak voorkomt

 

Volgens een onderzoek van ABDA in Duitsland onder 3.372 respondenten van 16 jaar en ouder, heeft ongeveer 82% van alle vrouwen in de afgelopen twee jaar een dieet geprobeerd. Het succes van deze diëten is vaak van korte duur. Door het jojo-effect stijgt het gewicht vaak na elk dieet, wat het afvallen steeds moeilijker maakt. Wetenschappers uit de EPIC-studie hebben aangetoond dat dit cyclische patroon het risico op diabetes bij mensen met overgewicht tot 80% kan verhogen.

Hoe het Jojo-effect te Voorkomen?

 

Het Metabolic Balance-programma biedt een oplossing om het jojo-effect te voorkomen. Dit programma is geen kortetermijndieet, maar een duurzame verandering in eetgewoonten gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Door een optimaal gecoördineerde verandering in het metabolisme kan men op de lange termijn afvallen en het gewicht stabiel houden.


Het Cruciale Belang van Eiwitten


Dr. med. Wolf Funfack, de oprichter van Metabolic Balance, ontdekte dat eiwitten een sleutelrol spelen in het voorkomen van het jojo-effect. Veel diëten bevatten weinig koolhydraten en calorieën, waardoor het lichaam zijn eigen eiwitreserves gaat gebruiken, met name spiereiwitten. Na het dieet probeert het lichaam deze eiwitten weer aan te vullen, wat leidt tot een toename van zowel vet- als eiwitreserves.Het  Minnesota-experiment

Het Minnesotaexperiment-1


In 1950 onderzochten wetenschappers het jojo-effect door middel van het Minnesota-experiment, uitgevoerd door Prof. Ancel Keys. Tijdens dit experiment werden 32 gezonde mannen met een normaal gewicht 56 weken lang in een metabool laboratorium gehouden. Gedurende deze tijd ondergingen zij drie fasen van caloriereductie en -herstel, wat leidde tot een toename van lichaamsvet boven het oorspronkelijke niveau en een langzamer herstel van de eiwitreserves.


Samenvatting: Eiwitrijke Voeding als Sleutel tot Succes

 

Uit onderzoek blijkt dat een eiwitrijk dieet gewichtstoename beter voorkomt dan diëten zonder voldoende eiwitten. Gebalanceerde, eiwitrijke voeding helpt spierverlies te voorkomen en zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel. Het Metabolic Balance-programma zorgt voor een uitgebalanceerde inname van eiwitten, vetten en koolhydraten, waardoor het lichaam niet zijn eigen eiwitten hoeft te verbranden om glucose te produceren.


Duurzame Gezondheid met Nederland Slank 


De Metabolic Balance-methode biedt een duurzame manier van gezond eten, zonder het risico van het jojo-effect. Het programma kan permanent in het dagelijks leven worden geïntegreerd voor meer vitaliteit en gezondheid. Wie echter terugvalt in oude, ongezonde eetgewoonten, zal merken dat het gewenste gewicht moeilijk te behouden is. Gezond eten als levenselixer wordt beloond met een goede gezondheid, verhoogde vitaliteit, nieuw zelfvertrouwen en het gewenste gewicht.

Bij Nederland Slank  geloven we in onze missie: Het juiste dieet maakt je vitaal en helpt je om extra kilo's te verliezen - zonder het jojo-effect.

Samenvatting Eiwitrijke Voeding als Sleutel tot Succes-1

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002231662210249X

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn