sjoemelen hoe doe je dat

Sjoemelen tijdens en na het programma, hoe doe je dat?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
22 mei 2020

Sjoemelen, cheaten, zondigen, hoe je het ook wilt noemen,  is onvermijdelijk.

Het belangrijkste is, te beseffen dat sjoemelen niet verboden is, maar dat het een bewuste keuze kan zijn. Zonder na te denken het koekje bij de koffie in je mond stoppen of zomaar een chocolaatje nemen omdat het er toch staat..? Dat is niet handig!

 

Wil je je goed (blijven) voelen? Dan dien je jouw lichaam goed te voeden. Bewust en zorgvuldig sjoemelen zonder vervelende bijwerkingen? In dit artikel lees je hoe!

sjoemelen hoe doe je dat

Wanneer kan sjoemelen weer?

Het officiële sjoemelen is iets wat je pas echt kunt gaan doen vanaf fase 3, want dan heb je je doel bereikt. In fase 2 kan het bij hoge uitzondering wel eens voorkomen dat je een sjoemel moment hebt. Met een speciale gelegenheid bijvoorbeeld, zoals een bruiloft, tijdens een vakantie of tijdens het uit eten gaan. Overleg dit wel altijd eerst met je begeleider, zodat je goed voorbereid bent (en de afweging kan maken of het sjoemelen het echt wel waard is)!

De beste aanpak is om je sjoemel maaltijd altijd in te plannen en het liever niet ‘spontaan’ te doen. Als je een sjoemel moment plant, dan kun je je er op voorbereiden en is de keus een stuk bewuster. Maar sjoemelen moet wel iets zijn waarop je je verheugt en bestel dan ook vooral waar je zin in hebt, zodat je er volop van kunt genieten! Eten moet lekker zijn, maar het is nog lekkerder en guilt-free als je het bewust doet! En is beter voor je lijn omdat stress weer op je cortisol werkt....

Vanaf fase 3 zul je waarschijnlijk weer wat vaker sjoemelen, als je dit wilt. Het is namelijk echt niet verplicht! Als jij je prettiger voelt bij het weglaten van sjoemel producten, zoals suikers en alcohol, dan is dat natuurlijk prima!

Luister naar je lichaam!

Na de eerste twee fases met succes te hebben afgerond, is je lichaam als het ware gereset en terug in balans. Dat betekent dat je weer heel goed kunt aanvoelen hoe je lichaam reageert op verschillende soorten voeding: Welke voeding maakt je blij en fit en welke voeding geeft je juist een slecht gevoel?

Hierdoor kun je dus een bewuste keuze maken en voeding die niet goed smaakt of niet prettig valt, tijdelijk weglaten. Het is dan ook erg belangrijk dat je let op de signalen die je lijf afgeeft! Moe na het eten? Een opgeblazen buik, gasvorming of maagzuur? Dan is de voeding niet juist geweest voor jouw lichaam. Heb je nergens last van en voel je je prima? Dan is je lichaam blij met de voeding!

Hier is helaas geen protocol voor, je moet het zelf ervaren en dat doe je door te experimenteren met verschillende voedingsmiddelen in fase 3 en 4.

Als je bijvoorbeeld een keer last hebt gehad van een opgeblazen buik na het eten van een broodje, dan onthoud je dat voor de volgende keer. Zo krijg je inzicht en weet je met welke producten je moet uitkijken en met welke producten je zorgeloos kunt sjoemelen!

Je zult merken dat je steeds vaker zal kiezen voor de producten waardoor jij je fit en gezond blijft voelen!

sjoemelen hoe doe je dat

Blijf de baas over je sjoemel gedrag!

Sjoemelen smaakt vaak naar meer, dat is een feit. En zeker als je sjoemelt met suikers, koolhydraten en alcohol. 

Het is dan ook de uitdaging of de kunst om niet te vervallen in je oude, minder handige gewoontes. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Belangrijk is om je doel voor ogen te houden: een nieuwe en gezonde leefstijl en natuurlijk het behouden van je streefgewicht. Sjoemelen is voor iedereen anders. Sommige blijven netjes op gewicht met 1 sjoemel maaltijd per week en voor andere, kunnen dat er wel 2 of 3 zijn. Je begeleider kan je helpen bij het sjoemelen in verhouding tot wat je lichaam aan kan.

Houd daarnaast altijd in de gaten hoe je reageert op het sjoemelen, zowel in gewicht als hoe je je voelt. Als je na een bepaalde sjoemel maaltijd een week nodig hebt weer op gewicht te komen, is het misschien niet zo’n verstandige keuze geweest..

En vergeet niet te genieten!!!

Genieten is zo belangrijk, want als je niet geniet van dat stukje chocolade of dat broodje, dan kan je trek omslaan in onbewust snaai en snackgedrag: eten om het eten en niet omdat je ervan geniet. Bij bewust genieten komt ook een stukje mindfulness kijken: bewust nadenken over de lekkere verschillende smaken en de structuur in je mond. Dus niet hap, slik en weg is het!

Bewust sjoemelen en genieten zorgt ervoor dat je voldaan bent na het sjoemel moment en je daarna je plan weer zonder belemmeringen kunt oppakken!

sjoemelen hoe doe je dat

Wees alert en grijp op tijd in!

Wacht niet tot je weer 5 kilo te zwaar bent of weer elke dag moe bent, nee grijp op tijd in als het nodig is! Dus zit je broek wat strakker, ben je een kilootje of 2 zwaarder of heb je weer wat vaker klachten? Dan is dat het moment om gelijk de teugels weer wat aan te trekken. En het fijne is, dat je precies weet hoe! Namelijk door weer even een tijdje volgens je voedingsplan te gaan eten. Zo simpel is het!

En zo zorg je ervoor dat je nooit meer terug hoeft naar het lichaam waarin je je niet gelukkig voelde. Met Nederland Slank vind je de juiste balans tussen genieten en het behouden van een gezonde leefstijl!

Meer weten? 

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Ben jij al lid van de Nederland Slank familie en heb je toch nog vragen over bewust sjoemelen? Neem dan contact op met je begeleider! In de deelnemers groep kun je ook veel antwoorden krijgen.

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn