bannerimage

Waarom afvallen toch steeds niet lukt

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
01 januari 2015

bannerimage

Waarom afvallen toch steeds niet lukt

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Hoe vaak hoor je mensen wel niet zeggen: ‘het afvallen lukt niet meer’, ‘ik heb van alles al geprobeerd’, ‘ik was afgevallen, maar het kwam er zo weer aan’.

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe dit komt? Je kunt waarschijnlijk de ‘schuld’ geven aan je hormonen. In dit artikel wordt uitgelegd wat voor invloed hormonen hebben op je gewicht en hoe belangrijk het is dat je hormoonhuishouding in balans is.

De invloed van hormonen op je gewicht hormoonbalans

Hormonen zijn signaalstoffen en ieder hormoon heeft een zeer specifieke regelfunctie en maakt deel uit van soms eenvoudige en soms zeer specifieke regelsystemen in het lichaam. Veel hormonen hebben invloed op alle processen die met je gewicht samenhangen en dat regelen: je eetlust, je stofwisseling, je vetopslag en vetverbranding, je (vr)eetbuien en je verzadigingsgevoel.

Afvallen en het hormoonstelsel hebben dus veel met elkaar te maken. Wanneer de hormonen die bij deze processen niet meer in balans zijn dan zal je waarschijnlijk niet afvallen of je valt af, maar de kilo’s komen er net zo snel weer bij (het bekende jojo-effect). Een goede balans van je hormonen is dus heel belangrijk om succesvol gewicht te verliezen en dit ook te behouden.

Verstoorde hormonen bij overgewicht

Het groeihormoon is een voorbeeld van een hormoon dat verstoord is bij mensen met overgewicht. Dit hormoon is verantwoordelijk voor zowel het afbreken van vet in uw lichaam als het aanmaken en behouden van de organen en de spierweefsels. Het groeihormoon wordt beïnvloed door onder andere de hormonen:

  • Insuline, regelt het bloedsuikerniveau

  • Serotonine regelt o.a. de behoefte aan voedsel

Wanneer het evenwicht tussen insuline en serotonine verstoord is, resulteert zich dit in een laag niveau van het menselijk groeihormoon. Hierdoor wordt het voedsel wat je eet omgezet in vet in plaats van in energie en wordt spiermassa vaak afgebroken. Als gevolg hiervan zal je blijven aankomen en dit is een van de redenen waarom afvallen vaak niet lukt. Pas wanneer je hormoonstofwisseling in balans is zal je succesvol gewicht verliezen.

Wil je meer weten over wat voeding voor je kan doen? 

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Stress afvallen stress

Ook stress kan een grote invloed hebben op je eetlust en metabolisme, omdat de productie van het hormoon cortisol verhoogd is. Maar ook de dingen die je eet en/of het dieet dat je volgt, hebben een grote invloed op je hormoonhuishouding. Gelukkig kan je door aanpassingen te maken in je leefstijl, cortisolspiegels en spiegels van andere hormonen, beter in balans brengen en gemakkelijk je streefgewicht bereiken.*

Het programma van Nederland Slank

Wanneer iemand overgewicht heeft, is de kans groot dat de balans in de hormoonhuishouding verstoord is. Om succesvol gewicht te verliezen is het daarom belangrijk je hormoonhuishouding te herstellen. Het programma van Nederland Slank is hierop gericht. Het programma is er op gericht om de disbalans van insuline en serotonine weer in evenwicht te brengen door middel van uw voeding.

Door het bloedsuiker-niveau te matigen en daarmee de aanmaak van insuline, kan de aanmaak van diverse hormonen verbeteren, waaronder het menselijk groeihormoon (en de geslachtshormonen, die ook voor verjonging zorgen). Dit heeft als resultaat dat dit hormoon meer voorkomt in je lichaam, waardoor eten en vet om wordt gezet in energie in plaats van in vet. Na het volgen van dit programma hoef je dus niet meer 'het afvallen lukt niet' te zeggen, maar het 'afvallen lukt wel'!* 

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

*Disclaimer

Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.