Nederland-Slank-Mar-18-2024-12-45-21-0909-PM

Week 5: Wanneer begin je met nieuwe eetgewoonten?

Geschreven door: Liselore Verschuren
09 juli 2018

 

"Nee, wat ongezellig!" riepen mijn vriendinnen in koor toen ik afgelopen zaterdag bij een babyshower geen wijn dronk en niets at. Ze vonden dat ik door de aankomende feestjes en etentjes een slecht moment had gekozen om te beginnen met nieuwe eetgewoonten.

 

 

liselores-afvaldagboek

Etentjes, feestjes en vakantie

Nieuwe-eetgewoonten (1)Ja, natuurlijk. Makkelijk is anders. Ik weet heel goed dat ik morgenavond met mijn vriendinnen uit eten ga. En dat de Tilburgse Kermis voor de deur staat en dat ik over een paar weken op vakantie ga. Maar wil dat dan zeggen dat ik met onnodig overgewicht rond moet blijven lopen omdat ik het mijzelf anders te moeilijk maak? Ik vind van niet.

Voordat ik mij inschreef voor het programma van Nederland Slank, had ik als eerste gebruik gemaakt van het gratis consult. Ik wilde namelijk bespreken of het wel viel te combineren: al die etentjes en feestjes in combinatie met nieuwe eetgewoonten. Ik had al besloten dat ik het programma wilde gaan volgen, ik wist alleen nog niet hoe ik het aan moest pakken. En wat het beste moment zou zijn om met het programma te beginnen.

Er is geen perfecte moment om te starten met nieuwe eetgewoonten

Wat ik eigenlijk al wist, werd tijdens mijn telefonische consult bevestigd. Er bestaat geen perfect moment om te starten met nieuwe eetgewoonten. Diep van binnen begreep ik al heel lang dat er nooit een ideaal startmoment zou komen. Ik gebruikte ‘nu is het niet handig’ zelf namelijk al heel lang als excuus om vooral niet te beginnen met minder eten.

Inmiddels besef ik dat de wil om je slechte gewoonten en overgewicht echt aan te pakken veel belangrijker is dan het ideale startmoment is. Als die wil er echt is, dan heb je meer dan genoeg discipline om ook met feestjes en etentjes aan je nieuwe eetgewoonten vast te houden.

De uitdaging blijft, maar de wil om door te zetten ook

Nieuwe-eetgewoontenNatuurlijk blijft het ook voor mij een uitdaging om morgenavond niet net als mijn vriendinnen gemiddeld vijf glazen wijn te drinken. Een tip: ga met de auto, dan weet je zeker dat je niet te veel drinkt. Dat heb ik afgelopen zaterdag namelijk ook gedaan en dat is een prima hulpmiddel om je aan je voornemens te houden.

En afgelopen maandag heb ik met mijn begeleidster Liesbeth het menu van het restaurant waar ik ga eten uitgebreid doorgenomen. Zo weet ik precies wat ik het beste kan bestellen. Het is een heel gedoe, opeens is iets eenvoudigs als een etentje een hele onderneming waar nauwkeurig over nagedacht moet worden. Maar het resultaat is het waard. Ik ben inmiddels 4,5 kilo kwijt en mijn kleding zit al een stuk losser!

Tot de volgende keer!

Meer van mijn afvaldagboek lezen? Kijk dan ook bij:
Week 3: Detoxen met bitterzout
Week 1: Te dik. En nu?

Liselore Verschuren

Geschreven door: Liselore Verschuren