Werken aan je weerstand? Zo doe je dat

bannerimage-1

De afgelopen anderhalf jaar heb je veel thuis gewerkt. En je man en kinderen ook. Het was bij uitstek het ideale excuus om extra te eten en vooral te snacken om de hele situatie nog enigszins dragelijk te maken. Het eindresultaat ligt voor de hand. Niet alleen je figuur maar ook je weerstand hebben behoorlijk onder de lockdowns te lijden gehad. Het is tijd om te gaan werken aan je weerstand. Je wordt er niet alleen gezonder, maar ook slanker van.

Groepsinschrijving starten  

In dit artikel bespreken we het volgende:

Al die ongezonde snacks zijn funest voor je weerstand

Om deze redenen is het belangrijk om aan je weerstand te gaan werken

Je weerstand begint in je darmen

Het belang van een goede darmflora

Geef je darmen goed te eten

Suiker: de witte sloper

Praktische tips om te gaan werken aan je weerstand

Het unieke programma van Nederland Slank


Slechte-koolhydraten-min

Al die ongezonde snacks zijn funest voor je weerstand

Corona kilo’s is als term inmiddels goed ingeburgerd. In de afgelopen periode van thuiswerken, zonder feestjes, etentjes en borrels is zo’n beetje iedereen meer en anders gaan eten. Vooral ongezonde snacks zoals koeken, chocolade en chips moesten het gemis aan sociale contacten vervangen.

covid19

Heel begrijpelijk, maar hierdoor was en is Covid-19 inmiddels niet meer het enige gevaar dat op de loer ligt. Al dat gesnack, veel binnen zitten en weinig beweging is namelijk niet alleen slecht voor de lijn, het is ook funest voor je weerstand. Met het troosteten en gebrek aan frisse lucht heb je jezelf vatbaarder gemaakt voor virussen en met je overgewicht heb je een grotere kans op ernstige ziekten gekregen.

Het is dus de hoogste tijd om te gaan werken aan je weerstand, zeker nu we weer massaal de deur uit gaan en de gezelligheid opzoeken. De experts van Nederland Slank vertellen je hoe je dat het beste aan kunt pakken.

gezondheid-3

Om deze redenen is het belangrijk om aan je weerstand te gaan werken

Veel mensen denken onterecht dat ze gezond zijn en geen risico lopen om ziek te worden. Laat dit dan je wake-up call zijn: de kans is namelijk heel waarschijnlijk dat je een stuk minder gezond bent dan je denkt.

Het moderne, welvarende leven anno 2021 maakt het namelijk bijna onmogelijk om optimaal gezond en fit te zijn. We doen met name zittend werk, we hebben door een hoge werkdruk en andere factoren vaak last van chronische stress, we bewegen veel te weinig en we komen ook steeds minder buiten in de natuur en in de zon.

Van veel binnen blijven (zoals we vooral tijdens de lockdowns hebben gedaan) raakt je biologische klok in de war. Je hoeft ’s ochtends niet meer op een bepaalde tijd op je werk te zijn, je blijft dus langer in bed liggen en kruipt in je pyjama achter je laptop. En waar je op kantoor goed bezig was om genoeg water te drinken, drink je nu vaker frisdrank en ’s avonds een glas wijn.

Er waren al veel Nederlanders met overgewicht, de lockdowns hebben die groep nog veel verder vergroot. En dat terwijl je met overgewicht en de bijbehorende chronische ziektes een groter risico op het coronavirus en alle varianten maakt. Inmiddels valt ruim de helft van Nederland onder de risicogroep. Het is dus de hoogste tijd om aan je weerstand te werken, dat beschermt uiteindelijk toch het beste.

Acne en je darmen 2

Je weerstand begint in je darmen

Veel mensen denken dat onze darmen alleen maar een onderdeel van de spijsvertering zijn en dat de enige functie het verteren en uitscheiden van voedsel is. Niets is echter minder waar. Je kunt de darmen namelijk als onze ‘tweede hersenen’ zien. Als je stress, zenuwen of angst voelt, dan voel je dat tenslotte meteen in je buik.

De darmen zijn het regelcentrum van ons lichaam en onze gezondheid. Daarom begint werken aan je weerstand in je buik. Het microbioom dat in je ingewanden leeft, heeft ontzettend veel functies die bijdragen aan je lichamelijke, emotionele en geestelijke welbevinden. Hiermee zijn je darmen een primair immuunorgaan.

Dit betekent dat de darmen een directe functie hebben in het ondersteunen van het immuunsysteem en je gezondheid. Met name het darmslijmvlies is heel belangrijk in het verdedigen en weghouden van schadelijke stoffen, pathogenen en virussen zoals het coronavirus.

darmen en darmbacterien

Het belang van een goede darmflora

Een goede darmflora is essentieel om je immuunsysteem optimaal te kunnen laten functioneren. De darmflora bestaat uit verschillende darmbacteriën en die worden positief of negatief beïnvloed door je leefstijl. De darmflora biedt ook bescherming tegen pathogenen en het is verantwoordelijk voor voedselvertering en de opname van voedsel.

De darmflora produceert vetzuren zoals melkzuur, azijnzuur en boterzuur. Deze zuren zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van de barrières die ervoor zorgen dat schadelijke stoffen buiten de deur worden gehouden. De darmflora verlaagt de zuurgraad (pH-waarde), waardoor pathogenen veel moeilijker in je lichaam kunnen overleven. Het zorgt er ook voor dat calcium, magnesium en zink beter worden opgenomen.

Je snapt inmiddels vast wel dat je darmen veel belangrijker zijn dan je dacht. En dat je met je huidige leefstijl en eetgewoonten niet bepaald goed bezig bent. Bij veel mensen is de darmgezondheid in de afgelopen jaren flink achteruit gegaan en daarmee is de werking van het immuunsysteem en de weerstand ook erg hard gedaald.

groente en fruit

Geef je darmen goed te eten

Onze darmflora heeft natuurlijke pre- en probiotica nodig om goed te kunnen functioneren. En in tegenstelling tot wat de reclames je willen laten geloven, vind je die pre- en probiotica niet in een flesje Yakult of Actimel. Het zit zelfs niet in een volkoren boterham!

Voedingsvezels met prebiotica waar je echt wat aan hebt, vind je vooral in (rauwe) groenten en fruit. Als je dagelijks 400 gram groente en 2 of 3 stukken fruit eet, krijg je genoeg vezels binnen om je darmflora goed te ondersteunen. Effectieve probiotica zitten vooral in zure en gefermenteerde zuivelproducten zoals karnemelk, yoghurt en kefir. Zuurkool is bijvoorbeeld ook gefermenteerd en daarmee dus rijk aan gunstige bacteriën voor je darmen.

Nu is het alleen wel zo dat je dagelijks veel zure en gefermenteerde producten zou moeten eten om genoeg probiotica binnen te krijgen. Daarom zijn er ook goede supplementen met probiotica. Vooral als je darmen echt ondersteuning nodig hebben en het hard nodig is om met pre- en probiotica aan je weerstand te werken, kan Nederland Slank je daarin adviseren. Vraag dan een gratis consult aan

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

suiker

Suiker: de witte sloper

Pre- en probiotica zijn dus vrienden van je darmen, maar er is ook een vijand: suiker. Teveel suiker verstoord de balans van de darmbacteriën en zijn daarmee dus funest voor je weerstand. Het probleem is alleen dat zetmeel in feite ook gewoon suiker is en dat ons westerse dieet bijna volledig uit producten met te veel zetmeel (brood, aardappelen, pasta en rijst) bestaat. En daarmee is die ‘gezonde’ speltboterham ook geen goed excuus meer.

Tel daar de echte suikers uit fruitsappen, frisdranken, alcohol, koeken, chips, chocolade, snoep en honing bij op en dan snap je dat het de hoogste tijd is om serieus aan je weerstand te gaan werken.

Vergeet die zogenaamde gezonde vruchten- of sportdrankjes maar en drink gewoon voldoende water (eventueel met extra mineralen). Eet gezonder, zorg ervoor dat je elke hap goed kauwt en kom elke dag even lekker in beweging door te gaan fietsen of wandelen. Daar worden je darmen blij en gezond van en is de kans dat je een virus oploopt meteen een heel stuk kleiner.

eet minder suiker

Praktische tips om te gaan werken aan je weerstand

Om ervoor te zorgen dat je een betere weerstand krijgt, moet je dus goed voor je darmen zorgen. Dat doe je onder andere door veel minder suiker en zetmeel te eten en te zorgen dat je genoeg pre- en probiotica binnen krijgt. Verder is het belangrijk om de volgende tips in je dagelijkse leven mee te nemen:

1. Eet niet vaker dan 3 keer per dag

Een lage bloedsuikerspiegel is noodzakelijk voor een goede energieverdeling in je lichaam, dit heeft een positief effect op de werking van je afweersysteem. Als je vaker dan 3 keer per dag eet, of te veel eet, dan krijg je hoge pieken in je bloedsuikerspiegel en gaat er te veel energie naar je spijsvertering. Hierdoor word je eerder moe en zal je immuunsysteem minder goed zijn werk kunnen doen.

Het is voor je weerstand dus beter om niet vaker dan 3 keer per dag te eten en om tijdens die maaltijden vooral proteïnen en groenten te nemen. Door tussen de maaltijden een eetpauze van 5 uur te nemen, zorg je voor een gezonde glucosestofwisseling en weinig pieken in je bloedsuiker. In die eetpauze van 5 uur geef je je spijsvertering een welverdiende rust en een mogelijkheid om te herstellen. Het verwerken van voedsel is namelijk heel erg belastend voor je lichaam.

Door niet meer dan 3 keer per dag te eten en eetpauzes van 5 uur te nemen ben je niet alleen heel goed aan je weerstand aan het werken, je raakt hiermee ook in een rap tempo je corona kilo’s kwijt.

gezonde voeding-1

2. Eet gevarieerd en gebalanceerd

Door gevarieerd te eten krijg je genoeg verschillende goede voedingsstoffen binnen. Eet daarom vooral voldoende (groene) groente – 400 gram  – en 2 of 3 stuks fruit per dag. Daarnaast is een balans in het eten van voldoende eiwitten, gezonde vetten, oliën en vezels ook erg belangrijk.

Als laatste is het essentieel om ook genoeg water te drinken. De hoeveelheid water die je persoonlijk nodig hebt om je lichaam weer gezond te krijgen is alleen voor iedereen anders. Voor de een is 2 liter per dag genoeg, een ander heeft eerder 4 liter per dag nodig.

Wil je weten hoe jij het beste gevarieerd en gebalanceerd kunt eten en hoeveel water jij dagelijks nodig hebt? Vraag dan een gratis consult aan

stress punt

3. Vermijd stress

Als je wil werken aan je weerstand is het het beste om stress zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Stress en het immuunsysteem zijn namelijk elkaars natuurlijke vijanden. Neem dus genoeg tijd voor jezelf en zorg voor voldoende ontspanning.

Let er op dat je ook stress van voeding kunt krijgen. Als je regelmatig ongezond eet (suikers, bewerkt voedsel, alcohol, etcetera) en te veel eetmomenten op een dag hebt, krijgt je lichaam daar stress van. Voedingsstress bestaat dus wel degelijk!

sporten-2-4

4. Kom regelmatig in beweging

Vooral bij thuiswerk is beweging een must als je je weerstand op peil wil houden. Probeer daarom ieder uur even in beweging te komen en blijf niet te lang op je stoel zitten. Je kunt op Youtube makkelijk een paar eenvoudige oefeningen opzoeken die je in bijvoorbeeld 10 minuten kunt doen. Maar je kunt ook even een blokje om gaan, of even een stukje gaan fietsen.

Probeer vooral ook om elke dag minstens een half uur in de buitenlucht te komen. Ga je planten in de tuin snoeien, het terras vegen, in de zon zitten met een boek, alles is goed. Van die frisse lucht krijg je energie en ook als je thuis werkt heb je recht op pauze.

slapen op bureau

5. Zorg voor genoeg slaap

Net als gezond eten, genoeg ontspanning en bewegen is voldoende nachtrust een cruciale pijler om een sterke afweer te krijgen en te houden. Talloze onderzoeken laten zien dat volwassen mensen die tijdens een paar weken iedere nacht minstens 8 uur hadden geslapen, beter tegen virussen waren bestand dan de mensen die maximaal 7 uur per nacht hadden geslapen.

Slaap blijkt het aantal cytokines te bevorderen en deze worden in de strijd tegen ziekmakers ingezet. En daarbij maakt een extra uurtje slaap al een groot verschil. Het is daarbij ook heel belangrijk dat je op tijd naar bed gaat, want herstel van je lichaam vindt alleen ‘s nachts plaats. Door onze interne orgaanklok komen ‘s nachts alle organen aan de beurt om te herstellen, ook je darmen. Als je te laat naar bed gaat, dan mis je belangrijke uren rust om te herstellen en die kun je overdag niet inhalen.

Ga dus eerder naar bed, de wereld vergaat niet als je die ene film of aflevering van een serie op Netflix de volgende avond afkijkt!

alcohol-wijn

6. Laat alcohol staan

‘Er is een pandemie en de hele wereld staat op zijn kop. Alle horeca is gesloten en we moeten zoveel mogelijk thuis blijven.’ Het was het perfecte excuus om iedere avond een glas wijn te nemen. Of twee. Je moest tenslotte toch iets verzinnen om deze ellendige tijd door te komen?

Hoe verleidelijk het ook is, alcohol is niet je vriend. Ook niet tijdens een pandemie. Alcohol zet je immuunsysteem namelijk op non-actief en het kan voor een tekort aan zink zorgen. Hierdoor kan je afweer dalen.

Daarnaast heeft alcohol ook een negatief effect op de vitamine A in je bloed. Omdat vitamine A een belangrijke rol bij de afweer systematiek heeft, zijn die troostwijntjes dus heel ongunstig voor de immuniteit van je lichaam.

Het unieke programma van Nederland Slank

Nu je eenmaal hebt besloten dat je van je corona kilo’s af wil en dat je wil gaan werken aan je weerstand, is het tijd om actie te ondernemen. Dat doe je door contact op te nemen met Nederland Slank. Onze unieke methode is mede gebaseerd op Metabolic Balance. Dit houdt in dat ons gepersonaliseerde voedingsplan de balans in je lichaam herstelt.

Met dit voedingsplan raak je je overgewicht in een rap tempo kwijt en zorg je ervoor dat je veel beter bestand bent tegen virussen. Door precies te weten wat je beter niet kunt eten, worden de specifieke oorzaken van de disbalans in jouw lichaam aangepakt. Maar er blijft nog altijd genoeg over wat lekker is. Zo blijf je altijd gemotiveerd, want je zit veel fijner in je vel door je nieuwe eetgewoonten!

Bovendien krijg je bij Nederland Slank ook altijd persoonlijke begeleiding. Tijdens de regelmatige online consulten met onze erkende diëtisten/ orthomoleculair therapeuten kun je al je vragen stellen. Maar je kunt er ook je problemen aankaarten zodat we die samen op kunnen lossen.

Ben jij benieuwd wat het programma van Nederland Slank voor jou en je lichaam kan betekenen?

Vraag vandaag nog een gratis consult aan voor je weerstand