Zo kun je jouw ideale gewicht berekenen
Je weet inmiddels wel dat het tijd is geworden om af te vallen. Maar hoeveel overtollige kilo’s heb je nu eigenlijk? Is het nodig om 5 kilo kwijt te raken, of is het beter als je 10 kilo of meer afvalt? Om dat te weten te komen kun je het beste eerst je ideale gewicht berekenen. Als je eenmaal weet hoeveel overgewicht je precies hebt, kun je een betere beslissing maken hoe je het beste naar een gezond gewicht toe kunt werken.
Wanneer is het tijd om af te vallen?
Zo kun je jouw ideale gewicht berekenen
Dit wil een te hoge score werkelijk zeggen
Welke manier kies je om jouw ideale gewicht te bereiken?
Pak je overgewicht bij de oorzaak aan
Jouw ideale gewicht binnen handbereik
Met insuline en groeihormoon naar een gezond lichaam
Val af met de unieke methode van Nederland Slank
Wanneer is het tijd om af te vallen?
Eigenlijk weet je al wel een tijdje dat je te zwaar bent. Je bent langzaam naar steeds grotere kledingmaten opgeschoven en de confrontatie met de weegschaal durf je niet meer aan te gaan. Zodra je je dat beseft weet je diep van binnen allang dat het tijd is om af te vallen, ook al heb je geen idee hoeveel je precies weegt. Je bent het alleen nog voor jezelf aan het ontkennen.
Nu is het natuurlijk prima om je achter een zak chips te verbergen, maar houd er wel rekening mee dat je overwicht een negatieve invloed op je lichaam èn geest heeft. Zeg nu eens eerlijk, voel jij je fit en energiek? Loop je zonder moeite meerdere trappen op? Kun je iedere nacht zonder problemen echt goed slapen? Zit je lekker in je vel en voel je je gelukkig? Overtollige kilo's zorgen namelijk niet alleen vaak voor fysieke klachten, maar ook voor mentale en emotionele klachten!
Je hoeft niet exact te weten hoeveel overtollige kilo’s je hebt om te beseffen dat je te zwaar bent. Toch is het nodig om op die weegschaal te gaan staan om erachter te komen welke methode je het beste kunt gebruiken om op je ideale gewicht te komen.
Zo kun je jouw ideale gewicht berekenen
Er zijn meerdere manieren om erachter te komen wat het ideale gewicht voor jouw lichaam is. De meest bekende manier is het berekenen van je BMI (Body Mass Index), maar houd er wel rekening mee dat dit niet het meest betrouwbare meetinstrument is.
Bereken je BMI-score
Je BMI-score vertelt je of je in verhouding tot je lengte een gezond gewicht hebt. Deze methode is geschikt voor mannen, vrouwen en kinderen vanaf 2 jaar. Maar als je in verwachting bent, borstvoeding geeft, veel spiermassa hebt of van Aziatische afkomst bent, is het beter om een andere manier te gebruiken om je ideale gewicht te berekenen.
Je kunt je BMI uitrekenen door je gewicht (in kilo’s) te delen door het kwadraat van je lichaamslengte (in meters). Als je dus 1,70 meter bent en 65 kilo weegt, is de formule als volgt: 65 / (1,70 x 1,70) = 22,5. Je BMI is in dit geval 22,5.
Ben je 1,80 meter en weeg je 90 kilo? Dan wordt de formule: 90 / (1,80 x 1,80) = 27,8.
Je bent te zwaar als je BMI-score hoger dan 25 is. Bij een BMI boven de 40 heb je last van gevaarlijke obesitas.
Meet je middelomtrek
De BMI-score wordt veel bij bijvoorbeeld bevolkingsonderzoeken gebruikt, want het is makkelijk en overzichtelijk. Met een simpele optelsom weet je snel of je overgewicht hebt of op je ideale gewicht zit. Het is alleen wel belangrijk om te weten waar je lichaamsvet zit, want met veel vet in en rond je buik heb je ook geen gezond lichaam.
Buikvet zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om behalve je BMI-score ook je middelomtrek te meten. Als je veel sport en daardoor heel gespierd bent of een Aziatische lichaamsbouw hebt, is het meten van je middelomtrek zelfs duidelijker dan een BMI-score.
Je meet je middelomtrek tussen de onderste rib en het bekken. Je mag het meetlint daarbij niet te strak houden en je moet je adem volledig uitblazen. Niet smokkelen dus!
Middelomtrek mannen |
Middelomtrek vrouwen |
Uitkomst |
---|---|---|
Minder dan 79 cm |
Minder dan 68 cm |
Ondergewicht |
Tussen 79 en 94 cm |
Tussen 68 en 80 cm |
Gezond gewicht |
Tussen 94 en 102 cm |
Tussen 80 en 88 cm |
Overgewicht |
Meer dan 102 cm |
Meer dan 88 cm |
Obesitas |
De WHtR methode
De WHtR methode is gebaseerd op het ‘Waist to Height Ratio’, het geeft een weergave van de verhouding tussen je taille en je lengte. Omdat het berekenen van het BMI niet voor iedereen geschikt is en het meten van je middel ook niet altijd een eenduidig antwoord geeft aangezien je lengte hierin niet wordt meegenomen, is de WHtR methode één van de beste manieren om makkelijk vast te stellen of je een gezond gewicht hebt.
Zo kun je jouw WHtR uitrekenen: taille (in cm)/ lengte (in cm) = WHtR
Als je dus dus 1,70 meter lang bent en een taille van 70 cm hebt, dan is je WHtR: 70/170 = 0.41
In de tabel hieronder kun je nalezen wat jouw WHtR inhoudt:
Vrouwen |
Mannen |
Uitkomst |
---|---|---|
Minder dan 0.49 |
Minder dan 0.53 |
Goed |
Tussen 0.49 en 0.53 |
Tussen 0.53 en 0.57 |
Matig verhoogd risico op ziekten |
Meer dan 0.54 |
Meer dan 0.58 |
Ernstig verhoogd risico op ziekten |
Dit wil een te hoge score werkelijk zeggen
Het is prima als je je BMI wil berekenen of je middelomtrek wil meten, maar zorg er in ieder geval voor dat je ook de WHtR meet. Dit geeft je het beste beeld. Als dan blijkt dat je een te hoge WHtR hebt, wil dat zeggen dat je te zwaar bent. Maar het wil ook zeggen dat je lichaam ongezond en uit balans is. Het is goed mogelijk dat je je prima voelt en alleen maar af wil vallen omdat je je lichaam dan mooier vindt. Maar als je eens goed oplet bij je dagelijkse bezigheden, dan weet je snel genoeg dat je alles behalve fit bent:
- Je bent snel buiten adem, je begint al flink te hijgen als je een paar trappen oploopt;
- Je transpireert bij de kleinste inspanningen en je hebt het snel warm;
- Je hebt vaak last van je gewrichten en/ of je (lage) rug;
- Je hebt slaapproblemen en volgens je partner lig je steeds harder te snurken;
- Je hebt last van veel kwaaltjes, zoals bijvoorbeeld allergieën;
- Je voelt je lusteloos, hebt depressieve gevoelens en concentratieproblemen;
Al deze signalen geven aan dat je overgewicht hebt en dat het nodig is om actie te ondernemen. Het is tijd om je met je ideale gewicht weer gezond en vitaal te gaan voelen!
Welke manier kies je om jouw ideale gewicht te bereiken?
Als je jouw ideale gewicht hebt berekend, is het nodig om een plan te maken waarmee je dat gewicht op een gezonde manier kunt bereiken. Je kunt calorieën gaan tellen en een abonnement op de sportschool gaan nemen, maar dat is geen garantie voor succes.
Met calorieën tellen kun je namelijk makkelijk smokkelen en eet je in de meeste gevallen niet verantwoord. Dat komt omdat je bijvoorbeeld minder vet of koolhydraten eet terwijl je lichaam die voedingsstoffen wel nodig heeft. Het resultaat daarvan is dat je de kilo’s die je kwijt bent geraakt keihard weer terugkrijgt zodra je ophoudt met het bijhouden van je calorieën. En sporten is ook niet de heilige graal om blijvend af te vallen.
Als je je ideale gewicht niet alleen wil bereiken, maar ook behouden, is het nodig om je levensstijl aan te passen. Dat klinkt drastisch, maar dat valt in de praktijk erg mee. Je lichaam wordt er namelijk ontzettend blij van!
Pak je overgewicht bij de oorzaak aan
Er is een reden waarom je overgewicht hebt en nu de behoefte hebt om je ideale gewicht te berekenen. Je bent te zwaar omdat je verkeerd eet. Dat verkeerde eten heeft er niet alleen voor gezorgd dat je overtollige kilo’s hebt, maar ook dat je je ongelukkig voelt.
En dat terwijl je denkt dat je bewust met je eten omgaat en minder vet eet. En dat verkeerde eten gaat niet zozeer om koekjes, chocola en chips, maar om datgene wat jij als bewuste keuzes beschouwt.
Het is namelijk zo dat de meeste mensen denken dat het goed is om minder vet te eten. De voedingsmiddelenindustrie heeft daar ook op ingespeeld door zoveel mogelijk vet uit hun producten te halen. Het is inmiddels normaal dat je bijvoorbeeld magere yoghurt, light frisdranken en light chips neemt als je op je lijn wil letten.
Het probleem hier is dat in al deze producten weliswaar minder vet zit, maar dat er ook meer suikers en andere kunstmatige stoffen aan toe zijn gevoegd om ze toch lekker te maken. De toevoegingen in producten zijn omhoog gegaan, en het BMI van de consumenten is gestaag meegegroeid.
Eet jezelf weer in balans
Al die toegevoegde suikers die je de afgelopen jaren hebt gegeten hebben ervoor gezorgd dat je lichaam uit balans is. Eten en drinken zorgen namelijk voor een stijging van je bloedsuikerspiegel.
Als je evenwichtige voeding eet, heb je een normale stijging van je bloedsuikerspiegel. Je voelt je dan verzadigd en krijgt niet snel weer honger. Als je voeding met veel suiker eet, krijg je juist een hele hoge piek in je bloedsuikerspiegel. En die gaat ook weer snel dalen. Je maakt dan veel insuline aan, waardoor je weer snel trek krijgt en uiteindelijk de hele dag door eet.
Door die pieken in je bloedsuikerspiegel zet je lichaam voedsel om in vet en niet in energie. Hierdoor voel je je moe, futloos en gestrest. Je zit in een vicieuze cirkel van troost eten en mislukte pogingen om af te vallen die alleen maar tot meer overtollige kilo’s leiden. Door je eetpatroon aan te passen kom je terug in balans en bereik je met veel minder moeite jouw ideale gewicht.
Jouw ideale gewicht binnen handbereik
Nu klinkt dat natuurlijk vrij ingewikkeld: zorgen dat je lichaam weer in balans komt en hoge pieken in je bloedsuikerspiegel voorkomen. Geen zorgen, bij Nederland Slank kunnen we je helpen. Samen kunnen we je ideale gewicht berekenen, bereiken en behouden.
Dat doen we door naar de specifieke behoeften van jouw lichaam te kijken. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk voedingsplan op waarmee je lekker en gevarieerd eet en ook nog eens in een hoog tempo je overgewicht kwijtraakt.
We gaan op basis van een bloedanalyse namelijk precies na welk voedsel jouw lichaam goed kan hebben, en wat je beter niet kunt eten. Zo wordt je stofwisseling verbeterd, vermijd je pieken in je bloedsuikerspiegel, komt je lichaam weer in balans en val je af. Gezond, verantwoord en met blijvend resultaat.
Met insuline en groeihormoon naar een gezond lichaam
Met de pieken in je bloedsuikerspiegel (die je dus wil voorkomen), maakt je lichaam veel insuline aan. Het is juist beter om die insuline zo laag mogelijk te houden, want dit zorgt ervoor dat de volgende processen en hormonen juist verhoogd worden:
- Melatonine (hierdoor slaap je beter);
- DHEA (deze geslachtshormonen zorgen ervoor dat je je jeugd behoudt);
- Menselijk groeihormoon (dit zorgt voor een betere vetafbraak);
- Fibrinolyse (hiermee worden klontjes in je bloed beter opgelost);
- Foxa 2 (dit zorgt voor meer energie).
Zodra jouw insuline en groeihormoon weer in balans zijn, wordt je vetfabriek omgezet in een energiefabriek. De serotonine in je lijf gaat al snel naar een normaal niveau, waardoor je een beter humeur krijgt.
Val af met de unieke methode van Nederland Slank
Met het gepersonaliseerde voedingsplan van Nederland Slank herstel je je hormoonbalans zonder dat je daar zelf bij na hoeft te denken. Door precies te weten wat je beter wel en niet kunt eten, worden de specifieke oorzaken van de disbalans in je lichaam aangepakt. Hierdoor bereik je snel je ideale gewicht zonder dat je honger hebt of tot smerig en smakeloos eten bent veroordeeld.
Met onze methode merk je al heel snel effect. Je voelt je fitter, energieker, vrolijker en veel beter in je vel. Hierdoor ben je altijd gemotiveerd om vol te houden om naar je streefgewicht te werken en om dat vast te houden. Afvallen zonder hongergevoel is nu eenmaal veel makkelijker vol te houden.
Bovendien krijg je bij Nederland Slank ook altijd persoonlijke begeleiding. Tijdens de regelmatige online consulten met onze erkende diëtisten/ orthomoleculair therapeuten kun je al je vragen stellen. Maar je kunt er ook je eventuele problemen aankaarten zodat we die samen op kunnen lossen.
Ben jij benieuwd wat het programma van Nederland Slank voor jou kan betekenen?