bannerimage

Endorfine als doeltreffend middel tegen overgewicht

Geschreven door: Liselore Verschuren
24 februari 2020

bannerimage

Endorfine als doeltreffend middel tegen overgewicht

Geschreven door: Liselore Verschuren

 

Bijna 49% van de volwassenen in Nederland kampt met overgewicht. Er worden kapitalen uitgegeven aan dieten, maar in de tussentijd daalt het percentage van mensen met overgewicht niet. Komt dat omdat we met ons allen discipline missen, of is een tekort aan endorfine de oorzaak van al die overtollige kilo’s?

Fat shaming

Fat shaming heeft ervoor gezorgd dat we anders naar mensen met overgewicht kijken: ze zijn lui en ongemotiveerd. In werkelijkheid is het tegenovergestelde waar, want al die te zware mensen hebben in de meeste gevallen al talloze dieten geprobeerd. En het vraagt heel wat energie en motivatie om iedere keer weer opnieuw aan een nieuw dieet te beginnen.

dikke-vrouw-loopt-hard

Het is makkelijk om over iemand met overgewicht te oordelen, maar het is ook erg kortzichtig. Overgewicht is namelijk een ziekte die zich als een steeds grotere olievlek over de Nederlandse bevolking verspreid. Niet alleen omdat we we allemaal te veel en verkeerd eten, maar vooral omdat we gelukshormonen (endorfine) missen.

Wat is endorfine?

Endorfine is een neurotransmitter die onze hersenen automatisch aanmaakt als we bijvoorbeeld de slappe lach hebben, verliefd zijn of net een grote (sportieve) prestatie hebben geleverd. Het geeft een gelukzalig, tevreden gevoel en zorgt voor zelfvertrouwen en kracht. Deze neurotransmitter wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat het als een beloningssysteem werkt.

Als je hersenen minder gelukshormonen aanmaken, heb je een grote kans op een depressie, een verslaving of stemmingswisselingen. Je gaat onbewust andere manieren zoeken om een tevreden gevoel te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld roken, drinken, gokken, druggebruik of eten zijn.

Een eetverslaving door tekort aan endorfine

Heb jij last van overgewicht en lukt het je niet om minder en gezonder te eten? Dan is er een redelijk grote kans dat je een tekort aan endorfine hebt. Dan voel je je neerslachtig, lusteloos, uitgeblust en gefrustreerd omdat je lichaam niet genoeg gelukshormonen aanmaakt. En zonder het zelfvertrouwen en kracht die je van endorfine krijgt, is het vreselijk moeilijk om zoetigheden en vet eten te laten staan.

Wil dat zeggen dat je nu een marathon moet gaan lopen of opnieuw moet verliefd worden om ervoor te zorgen dat je meer endorfine krijgt? Nee, het kan veel simpeler.

Hoe zorg je voor voldoende endorfine?

Nederland Slank heeft een endorfine herstelplan samengesteld dat ervoor zorgt dat jouw endorfine weer helemaal op peil komt. Met natuurlijke voedingssupplementen en consultaties via Skype worden jouw problemen vanaf de wortel aangepakt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je geen eetbuien meer hebt, maar ook dat je beter slaapt, je prettiger en gelukkiger voelt en dat allerlei lichamelijke klachten snel verbeteren.

Ben jij benieuwd hoe je door het aanmaken van endorfine in een mum van tijd afslankt en beter in je vel zit? Plan dan snel een gratis consult in. Onze orthomoleculaire therapeuten helpen je graag verder!

Lees ook: 'Waarom staat elke emotie bij mij gelijk aan (vr)eten?'

Liselore Verschuren

Geschreven door: Liselore Verschuren