Hoe de pijnappelklier jouw slaapproblemen kan oplossen

Heb je weleens van de pijnappelklier gehoord? De kans dat je precies weet waar deze klier in je lichaam zit en hoe deze van invloed kan zijn op het dagelijkse functioneren van je lichaam is klein. Toch is het tijd om je eens in die pijnappelklier te gaan verdiepen, zeker als je kampt met slaapproblemen of last hebt van hormonale kwalen. 

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Zo werkt de pijnappelklier

Het belang van serotonine

De oorzaken van jouw slaapproblemen

Te hoge cortisol voor het slapen

De spirituele functie van de pijnappelklier

Dit kun je doen om jouw pijnappelklier blij te maken

Eet jezelf weer in balans

Hoe zit het dan met voedselhunkeringen?

Ga voor de totale reset

Het unieke programma van Nederland Slank

brain

Zo werkt de pijnappelklier

De pijnappelklier is een piepkleine hormoonklier die onder de hersenbalk diep in de hersenen verstopt zit. Hij is niet groter dan een rijstkorrel en heeft – heel voorspelbaar – de vorm van een pijnappel.

Nu zou je kunnen denken dat zo’n klein onderdeel van je lichaam niet veel invloed heeft, maar dat is dus niet zo. De pijnappelklier heeft namelijk de volgende functies:

  • Het zorgt voor makkelijk inslapen en doorslapen;
  • Het zorgt voor een goed slaap- waakritme;
  • Het werkt als een antioxidant om je tegen een teveel aan vrije radicalen te beschermen.

Dit minuscule orgaan is lichtgevoelig en het produceert het hormoon melatonine. Kortgezegd zorgt de pijnappelklier er dus voor dat je goed kunt slapen. Maar indirect heeft de klier veel meer invloed.

Het belang van serotonine

De pijnappelklier maakt dus melatonine aan, het hormoon dat je helpt om beter te slapen. De aanmaak hiervan komt op gang zodra er duisternis is. Wanneer er genoeg lichtprikkels zijn, wordt de productie van melatonine geremd.

Maar daarnaast maakt deze klier ook de neurotransmitter serotonine aan. Serotonine heeft vooral een remmende functie, het maakt rustiger en het beïnvloed je stemming en emotie. Serotonine helpt je ook om stress te verlichten, om pijnprikkels beter te verwerken en om met angsten of obsessieve gedachten om te gaan.

Als jouw pijnappelklier dus niet goed werkt, heb je niet alleen slaapproblemen. De kans is ook aanwezig dat hierdoor de aanmaak van serotonine is verstoord en dat je last hebt van depressies en andere psychische aandoeningen. Die pijnappelklier is dus een stuk belangrijker dan je in eerste instantie zou denken!

slaaptekort-1

De oorzaken van jouw slaapproblemen

Soms kan de pijnappelklier zijn werk niet goed doen omdat andere hormoonklieren slecht functioneren. Dat kan komen omdat je een vertraagde schildklier hebt, insulineresistent bent of ’s avonds teveel van het stresshormoon cortisol aanmaakt. Hierdoor wordt de aanmaak van melatonine en dus ook je nachtrust verstoord.

Als je een inactief en stressvol leven hebt waarbij je ook nog eens heel ongezond eet, is er een aardige kans dat je insulineresistent bent geworden. Teveel calorieën, suikers en snelle koolhydraten zorgen er namelijk voor dat je cellen ongevoelig worden voor insuline en dat je een instabiele bloedsuikerspiegel hebt met hoge pieken en diepe dalen.

Je ongezonde levensstijl heeft dus het gevolg dat jouw pijnappelklier hapert, waardoor je slechter slaapt en dat je je door een tekort aan serotonine ook nog eens neerslachtig en gestrest voelt. Het is dus goed mogelijk dat je door gezonde voeding ervoor kunt zorgen dat je je uitgeruster, gelukkiger en ontspannen gaat voelen.

Te hoge cortisol voor het slapen

Cortisol kan er ook voor zorgen dat de pijnappelklier zijn werk niet naar behoren kan doen. Om goed in slaap te kunnen komen, is het namelijk belangrijk dat het niveau van het stresshormoon cortisol laag is. Als cortisol laag is, weet het lichaam dat het veilig is om te gaan slapen en gaat de pijnappelklier melatonine aanmaken.

Maar als cortisol te hoog blijft, wordt er dus niet genoeg melatonine aangemaakt om goed in slaap te kunnen vallen. Als je ’s avonds laat met een te hoog niveau aan cortisol te maken hebt, kan dit de volgende oorzaken hebben:

  • Je bent te actief geweest en hebt nog niet genoeg ontspanning gehad;
  • Er is niet genoeg duisternis;
  • Je hebt last van stress;
  • Je hebt last van een bijnieruitputting.

In al deze gevallen maakt de pijnappelklier niet genoeg melatonine aan. Als je tot laat op de avond actief bent geweest of er niet genoeg duisternis is, is dit vrij makkelijk te verhelpen. Zorg ervoor dat het donker genoeg is en ga bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat nog een half uurtje lezen.

stress-1

Bij terugkomende stress en een bijnieruitputting wordt het wat ingewikkelder. Die bijnieruitputting is het gevolg van een burn-out na chronische stress en hierdoor is het ritme van het cortisol verstoord. Cortisol piekt dan niet meer in de ochtend waardoor je moe wakker wordt en in de avond ben je te energiek (door de te hoge cortisol) om goed te kunnen slapen. Ook bij deze problemen staat de pijnappelklier weer centraal.

De spirituele functie van de pijnappelklier

Behalve de biologische functie, heeft de pijnappelklier volgens veel mensen ook een spirituele functie. In eeuwenoude tradities en bij verschillende natuurvolken wordt de pijnappelklier ‘het derde oog’ genoemd. Hiermee wordt de klier als een poort tussen de materiële en spirituele wereld gezien, een energetisch oog waarmee je dingen ziet die niet door fysieke zintuigen kunnen worden waargenomen.

Binnen veel religies en culturen staat het derde oog voor het hoogste bewustzijn dat de mens kan bereiken. Het geeft je het gevoel dat er iets niet klopt of dat er gevaar dreigt zonder dat er tastbare redenen zijn om dit aan te geven.

Een actieve pijnappelklier leidt volgens deze spirituele invulling tot een sterkere intuïtie, tot meer creativiteit, het beter aanvoelen van emoties en tot levendigere dromen. Er zijn visualisatieoefeningen om de pijnappelklier als derde oog te activeren, maar er is ook een belangrijk verband tussen deze klier en voeding. Zo zijn alcohol, geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen slecht voor het functioneren van de pijnappelklier.

Dit kun je doen om jouw pijnappelklier blij te maken

Als jij last hebt van slaapproblemen, een ongezonde leefstijl hebt en je vaak neerslachtig en gestrest voelt, loont het de moeite om jouw pijnappelklier meer aandacht te geven. En dat doe je als eerste door eens even kritisch te kijken naar wat je op een gemiddelde dag allemaal eet. Te veel en verkeerd eten zorgt er namelijk voor dat je lichaam uit balans raakt. Het resultaat daarvan is dat je hormonen in de war raken en dat je pijnappelklier niet meer goed werkt.

Je lichaam heeft een goede mix van eiwitten, vetten en koolhydraten nodig om optimaal te kunnen functioneren. Nu denken de meeste mensen dat het goed is om zo min mogelijk vet te eten en kiezen daarom voor magere producten. In die producten is het vet alleen zoveel mogelijk vervangen door (kunstmatige) suikers. Hierdoor verlies je het evenwicht in je voeding en raakt je lichaam van slag.

Een gezonde leefstijl is dus niet voornamelijk bedoeld om overgewicht tegen te gaan, het helpt ook tegen slaapproblemen, stress en depressies. Maar hoe pak je die gezonde levensstijl aan nu blijkt dat je magere producten en light producten beter links kunt laten liggen? Nederland Slank helpt je met een persoonlijk voedingsprogramma.

voeding

Eet jezelf weer in balans

De oorzaak van de disbalans in je lichaam ligt bij je eerder genoemde bloedsuikerspiegel. Eten en drinken zorgen er namelijk voor dat dit stijgt. Als je evenwichtige voeding met een goede combinatie van eiwitten, vetten een koolhydraten eet, heb je een normale stijging van je bloedsuikerspiegel. Je voelt je dan verzadigd en krijgt niet snel weer honger.

Maar als je voeding met veel suikers eet, krijg je juist een hele hoge piek in je bloedsuikerspiegel. En die gaat ook weer snel dalen. Je maakt op zo’n moment veel insuline aan, waardoor je weer snel trek krijgt en uiteindelijk de hele dag door eet.

Door de hoge pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel wordt je uiteindelijk insulineresistent, waardoor je pijnappelklier minder goed werkt en je slaapproblemen ontwikkelt. Maar je maakt dan dus ook minder serotonine aan, wat ervoor zorgt dat je je neerslachtig, lusteloos en gestrest voelt.

Bij Nederland Slank gaan we op basis van een bloedanalyse precies na hoe je met de juiste voeding jouw lichaam weer terug in balans krijgt. Zo wordt je stofwisseling verbeterd, vermijd je pieken in je bloedsuikerspiegel en werken je hormonen en pijnappelklier weer optimaal. En je raakt hierdoor ook nog eens in een hoog tempo je overtollige kilo’s kwijt.

Pretty Women

Hoe zit het dan met voedselhunkeringen?

Je begrijpt natuurlijk dat het persoonlijke voedingsplan van Nederland Slank niet louter uit koeken, chocola en chips bestaat. Het doel is namelijk dat je flink met al die foute suikers en vetten gaat minderen om je lichaam (en je pijnappelklier) weer optimaal te laten functioneren. Zowel lichamelijk als geestelijk.

Maar ja, het valt niet mee om dat foute eten dan maar gewoon te laten liggen. Zeker niet omdat je daar in zekere zin verslaafd aan bent geraakt. Door je verkeerde eetgewoonten is de productie van belangrijke hormoonstoffen in je lijf verstoord. En bij die hormoonstoffen horen ook de geluksstofjes dopamine en endorfine. De disbalans in dit kwetsbare reguleringssysteem kan leiden tot verschillende verslavingen, waaronder een eetstoornis.

In de 'Biologie van Geluk' vertellen we je alles over emotie-eten, over-eten en voedselverslaving.

Je pijnappelklier werkt dus niet goed waardoor je slaapproblemen hebt en ook nog eens moe en neerslachtig bent. Waar verlang je dan naar? Naar troostvoeding. Suikers en snelle koolhydraten gecombineerd met fouten vetten (je vindt ze in frisdranken, koekjes, gebakjes, snoep, friet, roomijs, chocolade en vooral in junkfood zoals chips en hamburgers). Deze zorgen voor een fijne piek in de aanmaak van endorfine en dopamine. Je wordt dan dus letterlijk blij van dit eten.

Het nadeel is alleen dat die pieken in endorfine en dopamine snel weer dalen, waardoor je continu naar dit soort slecht voedsel blijft hunkeren. Je bent verslaafd geraakt en houdt de disbalans van je lichaam en pijnappelklier hier mee in stand.

Slechte-koolhydraten

Ga voor de totale reset

Bij Nederland Slank weten we precies hoe het lichaam werkt en hoe je je met het juiste voedsel en eventuele supplementen je lichaam en je hersenen weer onder controle kunt krijgen. Wij zorgen ervoor dat je snel en zonder hongergevoel je overgewicht kwijtraakt. Je zult je weer echt blij en gelukkig gaan voelen.

Je leest er meer over in ons e-book ’De biologie van geluk’, je kunt het gratis downloaden.

Met ons aanvullende endorfine herstelplan zorgen we ervoor dat jij je nieuwe levensstijl goed vol kan houden. Met een totale reset van jouw gewoonten wordt jouw beloningssysteem hersteld en heb je geen slecht voedsel meer nodig om endorfine of dopamine aan te maken. Je gaat je niet meer zielig voelen als iedereen om je heen een groot stuk taart eet en jij niet. En een chipszak in een keukenkastje zal ook niet meer de hele avond naar je roepen.

Je zult al snel beter slapen, fitter zijn en je veel beter in je vel voelen. En dat alleen maar door anders te eten.

20Habits

Het unieke programma van Nederland Slank

Nu je weet wat de pijnappelklier is en hoe deze door een verstoorde hormoonbalans voor je slaapproblemen zorgt, is het tijd om actie te ondernemen. En dat doe je door contact op te nemen met Nederland Slank. Onze unieke methode is mede gebaseerd op Metabolic Balance. Dit houdt in dat ons gepersonaliseerde voedingsplan je hormoonbalans herstelt.

Met dit voedingsplan zet je lichaam voeding om in energie en worden hormonen op de juiste manier gereguleerd. Door precies te weten wat je beter niet kunt eten, worden de specifieke oorzaken van de disbalans in jouw lichaam aangepakt. Maar er blijft nog altijd genoeg over wat lekker is. Zo blijf je altijd gemotiveerd, want je zit veel fijner in je vel door je nieuwe eetgewoonten!

Bovendien krijg je bij Nederland Slank ook altijd persoonlijke begeleiding. Tijdens de regelmatige online consulten met onze erkende diëtisten/ orthomoleculair therapeuten kun je al je vragen stellen. Maar je kunt er ook je problemen aankaarten zodat we die samen op kunnen lossen.

Ben jij benieuwd wat het programma van Nederland Slank voor jou en je pijnappelklier kan betekenen?

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult